Γιαούρτι: Η τροφή πανάκεια

Γιαούρτι: Η τροφή πανάκεια

Είναι ο καλύτερος φίλος των γυναικών. Και φαίνεται πως, όσο δυσανεκτικοί γινόμαστε μεγαλώνοντας στο γάλα, τόσο ο οργανισμός μας μας ευγνωμονεί για το γιαούρτι. 

Aπό τη Μαρία Καλοπούλου

Πρόκειται για τροφή γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, με έντονη μικροβιοκτόνο και αντικαρκινική δράση. Ένα με δύο φλιτζάνια γιαούρτι την ημέρα, ενισχύουν σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος διεγείροντας την παραγωγή  γάμμα –ιντερφερόνης.

Το γιαούρτι, εντείνει μεταξύ άλλων τη δραστηριότητα των φυσικών κυτταροκτόνων κυττάρων, που έχουν τον ρόλο να προσβάλουν και να εξουδετερώνουν τους όγκους. Αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών, έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού γιαουρτιού την ημέρα συνέβαλε στον περιορισμό των ιώσεων και των λοιμώξεων του άνω ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά επίσης, στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της διάρροιας. Η καθημερινή κατανάλωση ενός φλιτζανιού γιαουρτιού οξεόφιλης καλλιέργειας (acidophilus) προλαμβάνει την κολπίτιδα (μυκητίαση) στις γυναίκες.

Το γιαούρτι είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για την πρόληψη των παθήσεων των οστών, όπως η οστεοπόρωση, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα  σε ασβέστιο. Το γιαούρτι οξεόφιλης καλλιέργειας επίσης, εξουδετερώνει καρκινογόνους παράγοντες της εντερικής οδού. Το απλό, που παρασκευάζεται με καλλιέργειες Lactobacillus bulgaricus (είδος γαλακτικού βακίλου) και Streptococcus thermophile (είδος γαλακτικού στρεπτόκοκκου), είτε ζωντανές είτε νεκρές, εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου και πνευμόνων σε πειραματόζωα.  Εκείνο επίσης που παρασκευάζεται με ζωντανές καλλιέργειες είναι ασφαλές για άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

O καθηγητής Paul Jacques του Πανεπιστημίου Tufts υπογραμμίζει ότι το γιαούρτι είναι πλούσια πηγή υψηλής αξίας πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών B2 και B12. Μάλιστα, εξηγεί ότι το γιαούρτι είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία κατά 20%-100% από το γάλα, ενώ η οξύτητά του αυξάνει την απορρόφηση από τον οργανισμό μας του ασβεστίου,, μαγνησίου και του ψευδαργύρου, βιταμινών B2 και B12. Μάλιστα, εξηγεί ότι χάρη στους βάκιλους (Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus) το γιαούρτι βοηθά στην πάψη της λακτόζης, ακόμη και σε όσους είναι δυσανεκτικοί σε αυτή.

Δείτε Επίσης
Η ομορφιά στην εποχή της... γρίπης!

Τέλος, ο George Halpern, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, χαρακτήρισε το γιαούρτι νούμερο ένα αντιγηραντική τροφή, και πανάκεια για την υγεία των γυναικών. Τροφή που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολύτιμο ασβέστιο και προλαμβάνει τις κολπίτιδες.

Επίσης, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε γιαούρτι παίρνουν λιγότερο βάρος από αυτούς που δεν τρώνε, ένα αποτέλεσμα που δεν ισχύει για το γάλα ή το τυρί.

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.