Κατανάλωση αλκοόλ και ευφυΐα: Τι σχέση έχουν;

Κατανάλωση αλκοόλ και ευφυΐα: Τι σχέση έχουν;

Όσο πιο μορφωμένοι και όσο πιο υψηλό δείκτη ευφυΐας έχουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και ιδιαίτερα του κρασιού! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πρόσφατες μελέτες! Βρήκαμε τώρα τη δικαιολογία…

Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι πιο έξυπνοι άνθρωποι πίνουν περισσότερο αλκοόλ! Η εξελικτική ψυχολογία υποστηρίζει ότι επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε καταστάσεις που δεν υπήρχαν στην περίοδο των παγετώνων, (κατά την οποία το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε),  γενική νοημοσύνη του ανθρώπου προσαρμόζεται προκειμένου να λύσει προβλήματα που δεν υπήρχαν. Η κατανάλωση του αλκοόλ είναι μια «εξελικτική προσαρμογή», αφού οι άνθρωποι άρχισαν την καλλιέργεια και την κατανάλωση αλκοόλ μόνο πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Μάλιστα, ερευνητές του London School of Economics  εξέτασαν στοιχεία της ζωής χιλιάδων ενηλίκων Βρετανών το 1930 και ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ του μορφωτικού επιπέδου και της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ. Μεγαλύτερη ήταν η σχέση σε ό,τι αφορά τις γυναίκες! Έτσι, παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν κάνει ανώτερους κύκλους σπουδών είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες που δεν είχαν αποφοιτήσει από το λύκειο να πίνουν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Μερικές πιθανές εξηγήσεις του φαινομένου είναι ότι έχουν πιο έντονη κοινωνική ζωή που ενθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ, μεγαλύτερη δέσμευση σε ρόλους που θεωρούνταν παραδοσιακά ανδρικοί, μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή της χρήσης -αλλά και της κατάχρησης- αλκοόλ καθώς και αναβολή της τεκνοποίησης των πιο μορφωμένων γυναικών. Με λίγα λόγια, το σπάσιμο των ρόλων και των κοινωνικών στεγανών, άρα εξέλιξη.

Δείτε Επίσης
Ψηλοτάκουνα και σεξ απήλ!

Το ίδιο ισχύει και για τους Αμερικανούς ενήλικες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας.  Τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφει δείχνουν ότι τα ποσοστά κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών αυξάνονται σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης. Έτσι, το 68,4% των αποφοίτων πανεπιστημίου περιγράφουν τους εαυτούς τους ως συχνούς χρήστες οινοπνευματωδών, σε σύγκριση με το 35,2% ενηλίκων που δεν έχουν λάβει δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι προτιμούν το κρασί! Μία μελέτη συνέκρινε τον δείκτη ευφυΐας 1.800 ανδρών και τις συνήθειές τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, από το 1950 μέχρι τα μέσα του 1990, και βρήκε μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή νοημοσύνη στην αρχή της ενηλικίωσης αλλά και της προτίμησης του κρασιού έναντι της μπίρας τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.