Μελάνωμα: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει!

Μελάνωμα: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει!

Εξαιτίας των περιβαλλοντικών αλλαγών και του σύγχρονου τρόπου ζωής, το μελάνωμα αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαίους. Αξιοποιώντας την  «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», ενημερωθείτε και προφυλάξτε την υγεία του δέρματός σας. 

Από την Άντζελα Μολφέτα

Από το 2000 και κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης. Με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay και της LEO φαρμακευτική Ελλάς, η ενέργεια πραγματοποιείται στη χώρα μας από τις 5 έως τις 9 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), δέχονται στα ιατρεία και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα.

Στην εκστρατεία του 2013 εξετάστηκαν συνολικά 7.698 άτομα, όπου το 64,6% αφορούσε γυναίκες, 328 άτομα είχαν θετικό ιστορικό για μελάνωμα και 74 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από μελάνωμα.

Παράγοντες κινδύνου – Ευρωμελάνωμα 2013

 • Το 25,5% ανήκε σε ευαίσθητο φωτότυπο
 • Το 36,8% κατέγραψε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία
 • Μόνο το 3% έκανε χρήση συσκευών τεχνητού μαυρίσματος
 • Το 27,3% εμφάνισε δυσπλαστικούς σπίλους
 • Το 11% αριθμό μελανοκυτταρικών σπίλων άνω των 50
 • Το 5,4% ακτινικές υπερκερατώσεις
 • Το 31,4% ηλιακές φακές (φακίδες)

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν επιγραμματικά ως εξής (αριθμός εξετασθέντων):

 • 131 με βλάβες ύποπτες κλινικά για μελάνωμα
 • 113 με βλάβες ύποπτες κλινικά για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
 • 25 με βλάβες ύποπτες κλινικά για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
 • 382 με βλάβες ύποπτες κλινικά χωρίς σαφή κλινικό διαγνωστικό χαρακτηρισμό

Οι Έλληνες δερματολόγοι, από την πρώτη κιόλας χρονιά της ευρωπαϊκής δράσης για την πρόληψη του μελανώματος, δήλωσαν ισχυρό παρόν, καθώς ήταν οι πρώτοι – και αρχικά οι μόνοι- που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για μία εβδομάδα, αντί της μίας ημέρας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το ίδιο συνεχίζουν να προσφέρουν και αυτήν τη χρονιά, ειδικά τώρα μάλιστα που οι κοινωνία και οι σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι ακόμα πιο αδύναμες.

Προστασία από τον ήλιο

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κάθε χρόνο περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι εμφανίζουν επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων φτάνει μέχρι και το 8%.  H έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τόσο του ήλιου όσο και των τεχνητών πηγών (solarium), δημιουργεί εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος, φακίδες, νεανικό καταρράκτη και καρκίνο του δέρματος. Το www.myskincheck.gr, προσφέρει αυτοεξέταση των ύποπτων σπίλων με την μέθοδο ABCDE (Συνιστώμενη μέθοδος από το “The Skin Cancer Foundation”). Πέντε λεπτά αρκούν για να σώσουν τη ζωή μας! Μπείτε στο www.myskincheck.gr και βρείτε και άλλες χρήσιμες δερματικές συμβουλές. Επίσης, μέσα από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μπορείτε να αναζητήσετε τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους και να κλείσετε ραντεβού, για δωρεάν εξέταση μέσα στο πλαίσιο της «Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος».

Δείτε Επίσης
Παιδί και ήλιος: Ενημερωθείτε και μην αμελείτε!

Βασικές συμβουλές

 • Είναι σκόπιμο να φοράτε καπέλο με μεγάλο γείσο, για να προστατεύετε πρόσωπο, αυχένα, αυτιά.
 • Τα γυαλιά ηλίου είναι must, για προφύλαξη από νεανικό καταρράκτη και εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων.
 • Στα πολύ ευαίσθητα δέρματα, ένα βαμβακερό t-shirt είναι απαραίτητο ακόμα και στην παραλία.
 • Η συστηματική χρήση αντιηλιακών προϊόντων είναι σωτήρια. Ανανεώστε το αντιηλιακό προσώπου τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα στην πόλη και στην παραλία κάθε 1 ½ – 2 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για το σώμα, όταν βρίσκεστε στη θάλασσα.
 • Μην ξεχνάτε καθημερινά να περνάτε με αντιηλιακό την εξωτερική πλευρά των χεριών σας (παλάμες) και την άνω πλευρά στα πέλματα των ποδιών.
 • Αποφεύγετε να πηγαίνετε για μπάνιο τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας, δηλαδή μεταξύ 11:00-15:00.
 • Θυμηθείτε ότι η επίδραση του ήλιου είναι προσθετική. Για αυτό τον λόγο προφυλάξτε βρέφη, παιδιά και εφήβους από πιθανά εγκαύματα.

Επιτυχής συνεργασία

Με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay και της LEO φαρμακευτική Ελλάς, οι δερματολόγοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, καθώς τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας δεν αφήνουν περιθώρια αδράνειας ή εφησυχασμού.

Η Leo Pharma είναι μια φαρμακευτική εταιρεία με παγκόσμια εμβέλεια που εξειδικεύεται στη δερματολογία και στη θεραπεία σοβαρών νόσων. Τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 100 χώρες και στην Ελλάδα δραστηριοποιείται πάνω από 50 χρόνια, ενώ διοικείται εξ’ ολοκλήρου από το ίδρυμα Leo με εξωτερικά κεφάλαια, όπου όλα τα κέρδη επαναεπενδύονται προς όφελος των ασθενών.
Η εταιρεία La Roche-Posay είναι μια εταιρεία εξειδικευμένη στη δερματολογία που υποστηρίζει επί σειρά ετών εκστρατείες κατά του μελανώματος. Μέσω της ιστοσελίδας www.myskincheck.gr εξηγεί τη σημασία της αυτό-εξέτασης και τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε. Συνεργάζεται με περισσότερους από 25.000 δερματολόγους σε όλο τον κόσμο και προτείνει αντιηλιακά προϊόντα υψηλής ανοχής με βασικό ενεργό συστατικό το ιαματικό νερό της La Roche-Posay.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.