Παιδί και ήλιος: Ενημερωθείτε και μην αμελείτε!

Παιδί και ήλιος: Ενημερωθείτε και μην αμελείτε!

Η δράση των ακτίνων του ηλίου είναι αθροιστική. Ξεκινώντας την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας του παιδιού σας από την βρεφική ηλικία, εξασφαλίζετε ένα καλύτερο μέλλον για την επιδερμίδα του. Θα το αμελήσετε; Ούτε λεπτό!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία των παιδιών και η διαφύλαξη της υγείας τους. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο δρα αθροιστικά. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα «θυμάται» τις βλάβες που έχει υποστεί από τον ήλιο από τη βρεφική ήδη ηλικία, τις αθροίζει και εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, το ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης σε θέματα αντηλιακής προστασίας, που αφορά κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους. Ενημερωθείτε και πράξτε τα δέοντα, ώστε να προσφέρετε στα πολυαγαπημένα βλαστάρια το καλύτερο μέλλον και για το δέρμα τους.

Μύθοι και πραγματικότητα
Τι πιστεύουν αλήθεια στην πλειοψηφία τους τα παιδιά για το αντηλιακό; Έρευνες έχουν αποδείξει πως η γνώση των παιδιών για τους κινδύνους του ηλίου είναι σημαντικά ελλιπής. Λένε: «είναι καρκινογόνο!», «κολλάει!», «δεν έχει αποτέλεσμα!», «δεν βάζει ούτε η μαμά…», «δεν καίγομαι ή δεν έχω καεί ποτέ…», «δεν πρέπει…», «δεν θέλω να ασπρίσω…». Δεν θα ήταν βέβαια σωστό να χαρακτηρίσουμε έτσι απλά τον ήλιο επικίνδυνο και να απομακρύνουμε τελείως τα παιδιά μας από αυτόν. Αντίθετα. Ο ήλιος βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών. Είναι γνωστός ο ρόλος του στη σύνθεση της βιταμίνης D, που βοηθά στην καλή υγεία των οστών, αλλά και στην ανάταση της ψυχικής διάθεσης και ευφορίας. Απλά, χρειάζεται σωστή αντιμετώπιση, ώστε να παίρνουμε από αυτόν μόνο τα θετικά οφέλη.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει:
•    Γήρανση του δέρματος
•    Χρωματικές αλλοιώσεις
•    Αλλοιώσεις του DNA και κυτταρικές μεταβολές
•    Καρκίνο του δέρματος

Δείτε Επίσης
Καλσόν στο χρώμα του δέρματος: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με έρευνες, οι μισές από τις νεοεμφανιζόμενες μορφές καρκίνου είναι καρκίνοι του δέρματος και μάλιστα, τα 2/3 των καρκίνων αυτών οφείλονται στην έκθεση της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία. Τι οφείλουμε να κάνουμε; Να προτρέψουμε τα παιδιά μας να φορούν πάντα αντηλιακό, καπέλο, μπλουζάκι και γυαλιά ηλίου. Και όλα αυτά, όχι μόνο στην παραλία αλλά και οπουδήποτε βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο (περίπατος, αθλητισμός, πικνίκ, κ.λπ.), ακόμα και όταν ο ήλιος είναι κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα. Γι’ αυτό:

•    Προστατευτικό ρόλο παίζει η πυκνή ύφανση του ρούχου και όχι το χρώμα. Επίσης, θυμηθείτε ότι το βρεγμένο ρούχο προσφέρει μικρότερη προστασία από το στεγνό, ενώ το καπέλο πρέπει να διαθέτει ικανοποιητικό γείσο για τη σκίαση του προσώπου, αλλά και του αυχένα.
•    Μην ξεχνάτε την ομπρέλα στην παραλία. Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι προτιμότερο να κάθονται κάτω από την ομπρέλα για προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.
•    Μην αφήνετε τα παιδιά να κάθονται στον ήλιο για πολλή ώρα, καθώς  συνήθως ξεχνιούνται με το παιχνίδι. Προτρέψτε τα να συνεχίζουν το παιχνίδι τους, αλλά στη σκιά.
•    Η αποτελεσματικότητα των αντηλιακών προϊόντων εξαρτάται από το εύρος ακτινοβολίας που καλύπτουν, με φίλτρα UVA και UVB.
•    Ο δείκτης πρέπει να είναι αρκετά υψηλός, 30 και μεγαλύτερος, καθώς κατά την επάλειψη, ανάλογα με το μέρος του σώματος που εφαρμόζεται και την υφή του προϊόντος μειώνεται η εργαστηριακή του απόδοση.
•    Μην τα αφήνετε καθόλου στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα ισχυρή, δηλαδή από τις 11:00 ως και τις 16:00.
•    Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 3 ετών, δεν θα πρέπει να εκτίθεται καθόλου στον ήλιο, ούτε και με αντηλιακή προστασία, αφού η επιδερμίδα του δεν έχει ακόμα αναπτύξει την άμυνά της.
•    Αποκτήστε τη συνήθεια να βάζετε στο παιδί σας αντηλιακό πριν την έκθεση στον ήλιο, δηλαδή από το σπίτι. Φροντίστε επίσης να ανανεώνετε την εφαρμογή του αντηλιακού, τουλάχιστον,  κάθε δύο ώρες.
•    Να θυμίζετε και να δίνετε συχνά στο παιδί σας νερό, για να προλάβετε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης.
•    Εξηγήστε του, ότι όπως το συμβουλεύετε για το ντύσιμο, το διάβασμα και τη διατροφή του, το ίδιο σημαντικό είναι και το κεφάλαιο ήλιος, που θα αποτρέψει έναν πολύ σοβαρό μελλοντικό κίνδυνο, το μελάνωμα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.