Νέα έρευνα διερευνά τον λόγο πίσω από το τραχύ δέρμα και τι να κάνετε

Νέα έρευνα διερευνά τον λόγο πίσω από το τραχύ δέρμα και τι να κάνετε

Αν κάτι γνωρίζει η βιομηχανία ομορφιάς ότι είναι αλήθεια, είναι ότι το κολλαγόνο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης. Αλλά όταν μιλάμε για το πώς το κολλαγόνο επηρεάζει το δέρμα, συνήθως οφείλεται στην απώλεια κολλαγόνου και όχι στη δομή του κολλαγόνου. Και φυσικά η απώλεια κολλαγόνου που σχετίζεται με την ηλικία είναι πραγματική. Τι είναι λοιπόν το τραχύ δέρμα και ποια η σχέση του με το κολλαγόνο; Πρόσφατη έρευνα εξηγεί…

Ξεκινώντας από κάποια στιγμή στην αρχή της ενηλικίωσης, οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν κολλαγόνο με ρυθμό περίπου 1% ετησίως, και αυτό οδηγεί σε χαλάρωση, λεπτές γραμμές και βαθιές ρυτίδες.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το κολλαγόνο μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία γήρανσης σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η δομή του κολλαγόνου επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματος, ιδίως όταν το δέρμα αρχίζει να φαίνεται «δερματώδες».

Τι είναι το τραχύ και στεγνό δέρμα και τι σχέση έχει το κολλαγόνο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το δέρμα αλλάζει όψη, από χαλάρωση και ωχρότητα έως σκούρες κηλίδες και ρυτίδες. Όταν μιλάμε για το δέρμα που φαίνεται «δερματώδες», αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην υφή, η οποία θα φαίνεται πιο παχιά, πιο σκληρή και φθαρμένη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η περιγραφή χρησιμοποιείται για να περιγράψει το δέρμα που έχει περάσει πολύ χρόνο στον ήλιο. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Η πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Binghamton εξέτασε τι συνέβαινε σε βιολογικό επίπεδο με το δέρμα που έχει στεγνή και τραχιά όψη. Και ανακάλυψαν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία όχι μόνο επιδεινώνει το κολλαγόνο αλλά αλλάζει τη μικροδομή της επιδερμίδας και της κεράτινης στιβάδας.

Καθώς οι ερευνητές εξέθεταν το δέρμα σε όλο και περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία, διαπίστωσαν ότι το κολλαγόνο συσσωρεύτηκε σφιχτά και έγινε λιγότερο εύπλαστο.

Ο επίκουρος καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Binghamton Tracy Hookway, Ph.D., σημείωσε ότι αυτό που παρατήρησαν ήταν ουσιαστικά μια παρατεταμένη απόκριση στο τραύμα. Η συσσωρευμένη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί το δέρμα να δημιουργήσει ουσιαστικά ουλώδη ιστό.

«Το σώμα μας έχει αυτή τη φυσική απόκριση σε οποιονδήποτε ιστό όταν υπάρχει κάποιο είδος τραυματισμού, που πιθανότατα συμβαίνει στην κεράτινη στοιβάδα», είπε.

«Πρώτον, όπου υπάρχει κάποιο είδος εξασθένησης, πρέπει να υπάρξει αντιστάθμιση από κάποιο άλλο μέρος του ιστού, διαφορετικά θα υπάρξει καταστροφική αποτυχία. Το ίδιο συμβαίνει στην καρδιά όταν έχετε έμφραγμα του μυοκαρδίου – δημιουργείτε μια ουλή και η καρδιά δεν θα λειτουργεί πια με τον ίδιο τρόπο».

Φανταστείτε τον ουλώδη ιστό με την πιο παραδοσιακή έννοια: Είναι πιο άκαμπτος και σκληρός σε σύγκριση με το εύκαμπτο, ελαστικό δέρμα που τον περιβάλλει. Έτσι, το δερματώδες δέρμα, είναι κατά μία έννοια, η αντίδραση του δέρματος στη χρόνια βλάβη από τον ήλιο σε μια μεγάλη επιφάνεια.

Πώς να υποστηρίξετε το κολλαγόνο και την υγεία του δέρματος

Η βλάβη από τον ήλιο κάνει πολλά στο δέρμα. Υπάρχει λόγος που οι δερματολόγοι, οι συντάκτες ομορφιάς και οι ερευνητές μιλούν συνεχώς για το πόσο σημαντική είναι η έξυπνη αντηλιακή φροντίδα.

«Δεν θέλουμε να βάλουμε έναν παράγοντα φόβου εδώ λέγοντας «μην βγαίνεις έξω στον ήλιο, αλλά παρατεταμένες χρονικές περιόδους κάτω από το υπεριώδες φως μπορεί να σκληρύνει το δέρμα σου και να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρκινογόνων προβλημάτων», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Binghamton Guy German, Ph.D.

Δείτε Επίσης
Εxtrait de parfum: Παίρνω κομπλιμέντα, όταν φοράω αυτό το ακριβό άρωμα!

Το πρώτο πράγμα είναι να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα. Το SPF είναι το Νο. 1 προϊόν υγιούς γήρανσης που διατίθεται και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από βλάβες, δερματικές παθήσεις και ναι, αισθητικές αλλαγές όπως το στεγνό και τραχύ δέρμα.

Εάν είναι δυνατόν, προσέξτε επίσης πώς περνάτε χρόνο στον ήλιο: Αποφύγετε μεγάλα διαστήματα σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες αιχμής (ανάλογα με το πού βρίσκεστε, αυτό μπορεί να κυμαίνεται από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.), χρησιμοποιήστε έξυπνα αξεσουάρ όπως καπέλα και γυαλιά ηλίου. και βρείτε σκιά όποτε είναι διαθέσιμη.

Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε την υγιή παραγωγή κολλαγόνου με μια μεγάλη ποικιλία βημάτων φροντίδας του δέρματος. Όσον αφορά τις τοπικές παρεμβάσεις, οι οροί ρετινόλης και βιταμίνης C μπορούν να βελτιώσουν την όψη του δέρματος.

Εσωτερικά, φροντίστε να τρώτε τρόφιμα γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το κολλαγόνο και ακόμη και να σκεφτείτε τη λήψη συμπληρωμάτων.

Το συμπέρασμα

Η φροντίδα του δέρματός σας συχνά θεωρείται ματαιοδοξία – αλλά όπως δείχνει η έρευνα επανειλημμένα, η αγνόηση των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας.

«Οποιαδήποτε διαταραχή στη φυσιολογική διαδικασία του δέρματος θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και επιζήμια για τον συνολικό τρόπο ζωής μας», λέει ο Abraham Ittycheri, βιοϊατρικός μηχανικός Ph.D. που εργάστηκε στη μελέτη.

«Αυτό δεν αφορά καν την αισθητική πλευρά των πραγμάτων, όπου η αντίληψη ενός ατόμου για τον εαυτό του μπορεί να αμφισβητηθεί όταν το δέρμα του δεν φαίνεται καλό».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.