Οκτώβριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Οκτώβριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Η διεθνής εκστρατεία για την υγεία με σκοπό να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Πώς προέκυψε όμως ο μήνας Οκτώβριος; Γιατί επιλέχθηκε το ροζ ως χρώμα-σύμβολο; Ποιες είναι οι επικρίσεις; Τα στοιχεία είναι από το www.britannica.com.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η μηνιαία εκστρατεία είναι γνωστή ως Εθνικός Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για την ευρεία προσοχή στον καρκίνο του μαστού έλαβε χώρα ως μια εβδομαδιαία εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 1985 και διοργανώθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society) και την Imperial Chemical Industries Pharmaceuticals (αργότερα μέρος της AstraZeneca).

Έκτοτε, εκστρατείες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τη νόσο, την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης και τη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη της έρευνας έχουν επεκταθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κυβερνητικές υπηρεσίες και ιατρικές εταιρείες συνεργάζονται για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Παγκοσμίως, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος που προσβάλλει τις γυναίκες

Το 2018 περισσότερα από δύο εκατομμύρια νέα κρούσματα αναφέρθηκαν παγκοσμίως. Από όλες τις περιοχές παγκοσμίως, η Βόρεια Αμερική έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και, συνολικά, νέα κρούσματα της νόσου διαγιγνώσκονται πιο συχνά σε χώρες των αναπτυγμένων περιοχών του κόσμου, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, παρά σε χώρες σε φτωχές περιοχές , όπως ορισμένες περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.

Ωστόσο, οι διαφορές στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων περιοχών οφείλονται κυρίως σε διαφορές στην οργάνωση και την οικονομική κατάσταση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης.

Οι παγκόσμιες ανισότητες στον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία, καθώς και η επίμονα υψηλή συχνότητα της νόσου σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Κατά τη διάρκεια του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, επιστημονικά φόρουμ, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες χρησιμοποιούνται ως μέσα για τη διάδοση πληροφοριών στο κοινό.

Πραγματοποιούνται επίσης διάφορες ειδικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ημέρας Μαστογραφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επικεντρώνεται στη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων, όπως περιπάτους, αγώνες δρόμου, δημοπρασίες, συναυλίες και άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από αυτές τις εκδηλώσεις συνήθως προορίζονται για τοπική, εθνική ή διεθνή χρηματοδότηση για την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού. Επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις διεθνών οργανισμών για τον καρκίνο μπορούν επίσης να προγραμματιστούν σε συνδυασμό με εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Δείτε Επίσης
Οι απροσδόκητες παρενέργειες που μπορεί να έχει η εμμηνόπαυση στο στήθος μας…

Το σημαντικότερο διεθνές σύμβολο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού είναι το ροζ χρώμα

Στη δεκαετία του 1990 η ροζ κορδέλα ήταν το κύριο έμβλημα υποστήριξης. Ωστόσο, το ροζ χρώμα χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους, όπως σε ρούχα, αφίσες και ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, για να καταδείξει την ατομική και συλλογική επίγνωση του καρκίνου του μαστού.

Το 2000 η Estée Lauder, Inc., εταιρεία αρωμάτων και καλλυντικών, ξεκίνησε το Global Illumination, ένα έργο στο οποίο μεγάλα παγκόσμια ορόσημα φωτίζονται από ροζ φως για μία ή περισσότερες ημέρες τον Οκτώβριο για την υποστήριξη του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Φωτισμένα ορόσημα περιλαμβάνουν την Όπερα του Σίδνεϊ, τους Καταρράκτες του Νιαγάρα, την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το Empire State Building, το κτίριο Taipei 101 και τον Πύργο του Λονδίνου.

Υπάρχουν και επικρίσεις

Η απροκάλυπτη εμπορευματοποίηση του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού έχει αποτελέσει πηγή κριτικής, όπως και η δυνητικά παραπλανητική προώθηση και η ανταλλαγή μηνυμάτων σχετικά με τη μαστογραφία ως λύση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι ο μήνας Οκτώβριος για τις γυναίκες έχει γίνει περισσότερο για την ενθάρρυνση των γυναικών να υποβληθούν σε μαστογραφία, διασφαλίζοντας ότι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου παραμένουν οικονομικά αποδοτικά για εταιρείες που παρέχουν τεχνολογίες μαστογραφίας, παρά με ουσιαστικές συζητήσεις για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού έχουν επικριθεί για στερεότυπα και αντικειμενοποίηση των γυναικών και για ξεκάθαρη θηλυκοποίηση του καρκίνου του μαστού, με υπερβολικό μάρκετινγκ ροζ προϊόντων και ελάχιστα ή καθόλου χρήματα από αυτά τα προϊόντα να δωρίζονται στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού ή σε συναφείς αιτίες.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.