Πώς τα κοινά συστατικά περιποίησης μαλλιών σχετίζονται με αυξημένη τριχόπτωση

Πώς τα κοινά συστατικά περιποίησης μαλλιών σχετίζονται με αυξημένη τριχόπτωση

Πριν αρχίσετε να κατηγορείτε τη γενετική σας… μοίρα για την τριχόπτωσή σας, ίσως θα ήταν καλό να εξετάσετε τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών σας. Ο πραγματικός ένοχος της τριχόπτωσης μπορεί να είναι ακριβώς μπροστά σας: Το σαμπουάν και το μαλακτικό σας. Ποιες χημικές ουσίες είναι ύποπτες και τι  έδειξε μία νέα μελέτη της Κλινικής Τριχόπτωσης του Χάρβαρντ;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών περιέχουν πολυάριθμα συστατικά που προορίζονται να απομακρύνουν τους ρύπους από το τριχωτό της κεφαλής και να αφήνουν τα μαλλιά σας καθαρά και χωρίς βάρος. Ωστόσο, ορισμένα συστατικά σε σαμπουάν και κοντίσιονερ μπορεί να κάνουν το αντίθετο από αυτό που ελπίζετε, όπως να βλάψουν τα μαλλιά σας και να προκαλέσουν τριχόπτωση.

«Πιστεύω ότι η περιποίηση των μαλλιών είναι περιποίηση του δέρματος: Τα προϊόντα μαλλιών μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα και να φράξουν τους πόρους, να ερεθίσουν και να στεγνώσουν το δέρμα ή να προκαλέσουν έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις. Και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι ανησυχίες για το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε τριχόπτωση», λέει η πιστοποιημένη δερματολόγος Iris Rubin, M.D., εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ, η οποία ειδικεύεται στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αλλεργιογόνα στη φροντίδα των μαλλιών σας.

Στον χώρο της περιποίησης του δέρματος, τα προϊόντα φέρουν την ένδειξη «ασφαλές ευαίσθητο δέρμα», «κατάλληλο για ευαίσθητο δέρμα», «υποαλλεργικό» ή «χωρίς αλλεργιογόνα».

Φαίνεται ότι πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι πλέον σχεδιασμένα ώστε να είναι κατάλληλες για ευαίσθητες επιδερμίδες. Δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά είναι σίγουρα λιγότερο συνηθισμένο, τα προϊόντα για την περιποίηση των μαλλιών να έχουν παρόμοιες ενδείξεις.

Αλλά όπως σημειώνει η Rubin, πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν αν χρησιμοποιούν συνθέσεις για την περιποίηση των μαλλιών που είναι ασφαλείς για ευαίσθητο δέρμα.

«Ό,τι βάζετε στα μαλλιά σας πέφτει στο δέρμα σας. Όταν χρησιμοποιείτε σαμπουάν ή κοντίσιονερ, ακόμα κι αν προσέχετε να το απλώσετε μόνο στα μαλλιά, θα επηρεάσει και το τριχωτό της κεφαλής και με το ξέπλυμα, ενδέχεται να πέσει στο πρόσωπό σας, το στήθος σας, την πλάτη σας.

Αποδεικνύεται ότι πολλοί άνθρωποι έχουν στην πραγματικότητα μια λεπτή μεμβράνη υπολειμμάτων από τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών στο δέρμα τους, ακόμα και μετά το ξέβγαλμα», λέει.

Και τα υπολείμματα δεν είναι πάντα κακό. Αλλά απλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ό,τι υπάρχει σε αυτά τα υπολείμματα είναι φιλικό προς το δέρμα. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους είναι επιρρεπείς σε ακμή, έκζεμα, ξηρότητα και άλλους ερεθισμούς.

Στην πραγματικότητα, όσοι αντιμετωπίζουν αυξημένη τριχόπτωση, μπορεί επίσης να στραφούν προς πιο ήπια προϊόντα περιποίησης μαλλιών. «Εάν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών σας έχουν συστατικά που είναι ερεθιστικά για το δέρμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον θύλακα της τρίχας, που είναι τα εργοστάσια παραγωγής των μαλλιών», λέει η Rubin.

«Έτσι, τα αλλεργιογόνα, για παράδειγμα, μπορεί να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής και το ωοθυλάκιο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή της τρίχας σε ορισμένες περιπτώσεις».

Φυσικά, η τριχόπτωση και το αδυνάτισμα των μαλλιών είναι εξαιρετικά περίπλοκα ζητήματα, με πολλά πιθανά ερεθίσματα και μυριάδες παράγοντες που επηρεάζουν. Έτσι, η απλή αλλαγή ενός στοιχείου της ρουτίνας σας μπορεί να μην είναι το μαγικό βήμα που λείπει, αλλά μπορεί να βοηθήσει.

Στην πραγματικότητα, η Rubin σημειώνει ότι μια πρόσφατη, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή έξι μηνών που έκαναν με την Κλινική Τριχόπτωσης του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι όσοι άλλαξαν το σαμπουάν και το μαλακτικό χωρίς άρωμα (το οποίο είναι απαλλαγμένο από κοινά αλλεργιογόνα) κατά τη διάρκεια της μελέτης βίωσαν 40 % λιγότερη απόρριψη τριχών.

Δείτε Επίσης
Μικρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν μεγαλώνοντας και πρακτικές λύσεις

Οι 4 χημικές ουσίες… συνήθεις ύποπτοι

Θειικά άλατα

Τα θειικά είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως καθαριστικά ή αφριστικά. Πολλά προϊόντα καθαρισμού περιέχουν θειικά άλατα, συμπεριλαμβανομένων απορρυπαντικών, καθαριστικών, οδοντόκρεμων και σαμπουάν. Ο σκοπός των θειικών αλάτων είναι να δράσουν βαθύτερα στα μαλλιά, αφαιρώντας τυχόν βρωμιά και υπερβολική λιπαρότητα που έχει συσσωρευτεί στο τριχωτό της κεφαλής.

Ωστόσο, τα θειικά άλατα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στον καθαρισμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αφαιρέσουν από το τριχωτό της κεφαλής σας τα φυσικά προστατευτικά έλαια, αφήνοντας τα μαλλιά ξηρά και εύθραυστα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση. Τα δύο πιο κοινά θειικά άλατα που θέλετε να αποφύγετε είναι τα λαουρυλοθειικά άλατα νατρίου και τα θειικά λαουρεθικό νάτριο.

Χλωριούχο νάτριο

Το χλωριούχο νάτριο, γνωστό και ως επιτραπέζιο αλάτι, χρησιμοποιείται σε σαμπουάν και κοντίσιονερ ως πηκτικό. Είναι αυτό που δημιουργεί αυτή την πλούσια και κρεμώδη αίσθηση στα περισσότερα προϊόντα αυτοφροντίδας.

Αλλά μην αφήσετε αυτή την ελκυστική αίσθηση να είναι ο λόγος που αγοράζετε ορισμένα προϊόντα μαλλιών. Παρόμοια με τα θειικά άλατα, το χλωριούχο νάτριο μπορεί να αφαιρέσει από τα μαλλιά σας τα φυσικά έλαια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και πιθανώς απώλεια μαλλιών.

Parabens

Τα parabens είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως ως συντηρητικά σε καλλυντικά προϊόντα. Χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά για την πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων και μούχλας. Ωστόσο, τα parabens μπορεί να διαταράξουν την κανονική λειτουργία του ορμονικού συστήματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, γεγονός που μπορεί να ενθαρρύνει την απώλεια μαλλιών.

Διαιθανολαμίνη

Η διαιθανολαμίνη (DEA) και η τριαιθανολαμίνη (TEA) είναι δύο χημικές ουσίες που πρέπει να γνωρίζετε στις ετικέτες των σαμπουάν σας. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να βλάψουν τη φυσική κερατίνη των μαλλιών σας, μια πρωτεΐνη που υπάρχει ήδη στα μαλλιά σας και σχηματίζει μια προστατευτική ασπίδα γύρω από το στέλεχος της τρίχας. Όταν οι θύλακες των τριχών σας δεν έχουν αρκετή πρωτεΐνη, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι τα μαλλιά σας πέφτουν ή αραιώνουν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.