Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για το νερό που πίνουμε, σύμφωνα με την επιστήμη

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για το νερό που πίνουμε, σύμφωνα με την επιστήμη

Οι απόψεις στο διαδίκτυο φαίνονται αρκετά διχασμένες όταν πρόκειται για το ερώτημα ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για το πόσιμο νερό. Ωστόσο, αγνοώντας όλες αυτές τις απόψεις, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να πίνουμε κρύο νερό και ας δούμε γιατί.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Με μια «βουτιά» στο διαδίκτυο, θα βρεθείτε σε αχαρτογράφητα νερά… από μύθους σχετικά με την κατάλληλη θερμοκρασία για το πόσιμο νερό. Πολλοί προτείνουν να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή πιστεύουν ότι η κατανάλωση του κρύου θα μπορούσε να προκαλέσει συσσώρευση βλέννας. Και άλλοι ισχυρίζονται ότι το κρύο νερό μπορεί να είναι κακό για την πέψη σας.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Clinical and Experimental Medicine, οι επιστήμονες έδωσαν στους συμμετέχοντες να πιούν νερό με διαφορετικές θερμοκρασίες.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι όταν έδωσαν στους συμμετέχοντες νερό στους 15 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα, οι συμμετέχοντες ίδρωναν λιγότερο. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι το κρύο νερό είναι καλύτερο για την ενυδάτωση του οργανισμού, σε σύγκριση με άλλες θερμοκρασίες.

Όχι μόνο αυτό – αλλά άλλες μελέτες έχουν βρει ότι το κρύο νερό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση σε αθλητές.

Στο περιοδικό Human Kinetics Journal, μια μελέτη ανακάλυψε ότι ένα κρύο ντους διάρκειας 10 λεπτών στα 20 λεπτά μετά την άσκηση βοήθησε στην ενυδάτωση. Και το 10λεπτο κρύο ντους είναι επίσης ευεργετικό για την αποκατάσταση των μυών στους αθλητές, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Applied Psychology.

Δείτε Επίσης
Πλένετε τα πιάτα στο χέρι; Ποτέ ξανά!

Πίνοντας νερό, κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο, διατηρούμε τα ζωτικά όργανά σας ρυθμισμένα όπως και τη θερμοκρασία του σώματός μας. Σύμφωνα με το Harvard Health, ένας ενυδατωμένος οργανισμός μπορεί ακόμη και να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσεις μολύνσεις.

Ορισμένοι μύθοι που βασίζονται στην ιατρική της Αγιουρβέδα αναφέρουν ότι το κρύο νερό προκαλεί ανισορροπία στο σώμα και επιβραδύνει την πέψη. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κρύο νερό είναι κακό για το σώμα ή την πέψη σας.

Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που το ζεστό νερό μπορεί να είναι καλύτερο, όπως όταν έχετε κρυολόγημα ή πονόλαιμο. Αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να δείχνει ότι η κατανάλωση κρύου νερού κάνει κακό στον λαιμό ή ακόμη λιγότερο ότι προκαλεί κρύωμα και πονόλαιμο.

Τελικά βέβαια, πιείτε νερό όπως το προτιμάτε. Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία που θα επιλέξετε – απλώς πιείτε νερό! Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι σημαντικό, και ενώ το κρύο νερό μπορεί να σας ενυδατώσει καλύτερα ή πιο γρήγορα, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία που πίνετε το νερό σας, το έργο… θα έχει επιτευχθεί. Μπορείτε απλώς να δείτε περισσότερα οφέλη πίνοντάς το σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.