Πώς τα βερνίκια νυχιών μπορεί να επηρρεάζουν την υγεία μας

Πώς τα βερνίκια νυχιών μπορεί να επηρρεάζουν την υγεία μας

Πρόσφατες έρευνες από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό EWG, Environmental Working Group, και το Πανεπιστήμιο Duke, απέδειξαν πως τα βερνίκια νυχιών ενδέχεται να προκαλούν διαταραχές στην υγεία μας, εξαιτίας της σύνθεσής τους. Μελετώντας τα στοιχεία, ανακαλύπτουμε του λόγου το αληθές!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Το EWG θεωρείται κορυφαίος οργανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς χρησιμοποιεί τη δύναμη της πληροφόρησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος από τις τοξικές χημικές ουσίες, τα γεωργικά φάρμακα και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ώστε να μελετηθεί η δράση του φωσφορικού τραιφαινύλιου (triphenyl phosphate ή TPHP), καθώς θεωρείται υπεύθυνο για διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος. Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Duke, εξέτασαν τα ούρα σε 26 εθελόντριες, πριν και μετά τη χρήση βερνικιού νυχιών, με 10 διαφορετικά βερνίκια. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα επίπεδα του DPHP, της χημικής ουσίας που δημιουργείται στο σώμα μας όταν μεταβολίζεται το TPHP ήταν σε πολύ ψηλότερα επίπεδα, μετά την εφαρμογή του βερνικιού. Μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα αποδεικνύουν πως επιδρά στην αναπαραγωγή, ενώ στον άνθρωπο πως διαταράζει τις ορμόνες. Χρησιμοποιείται ευρέως στα βερνίκια νυχιών, καθώς προσφέρει ευελιξία και ανθεκτικότητα στο χρώμα, σε πλαστικά σκεύη, σε μαξιλάρια και σε κάποια αφρίζοντα παιδικά καλλυντικά. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 50% των βερνικιών για τα νύχια περιέχουν αυτήν την ουσία.

Το επικίνδυνο τρίο

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει στα βερνίκια νυχιών τολουόλιο (toluene), φορμαλδεΰδη (formaldehyde) και διβουτυλο φθαλικό (dibutyl phthalate), γνωστά ως το «τοξικό τρίο»:

– Το Τολουόλιο είναι ένας κοινά χρησιμοποιούμενος διαλύτης που δημιουργεί ένα λείο φινίρισμα διαμέσου του νυχιού και διατηρεί τη χρωστική ουσία. Ενδέχεται να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα ή να προκαλέσει ανωμαλίες στην αναπαραγωγή και αποτελεί κύριο συστατικό στη βενζίνη.

– Η Φορμαλδεΰδη, γνωστή ως καρκινογόνος ουσία, χρησιμοποιείται ως σκληρυντικό νυχιών και στοιχείο απολύμανσης για τα εργαλεία περιποίησης των νυχιών.

– Ο Φθαλικός διβουτυλεστέρας προστίθεται στα βερνίκια ως γυαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ευελιξία στο προϊόν, επηρεάζοντας το αναπαραγωγικό σύστημα.

Δείτε Επίσης
Γιατί δεν μεγαλώνουν τα νύχια μας; Οι παράγοντες που τα επηρεάζουν

Τα τεχνητά νύχια

Τα τεχνητά νύχια αποτελούνται κυρίως, από ακρυλικά πολυμερή και είναι, συνήθως, αρκετά ασφαλή. Κάποια είδη πολυμερών όμως, ενδέχεται να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως ερυθρότητα, οίδημα ή πόνο στη βάση των νυχιών, ειδικά εάν είμαστε επιρρεπείς σε αλλεργίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκληθεί παραμόρφωση στα νύχια ή δερματίτιδα εξ επαφής. Τα δύο συστατικά που θεωρούνται υπεύθυνα για τέτοιες καταστάσεις είναι τα μονομερή, μεθακρυλικό μεθύλιο (methyl methacrylate) και ο μεθακρυλικός αιθυλεστέρας (ethyl methacrylate). Φροντίζοντας να αποφεύγουμε την επαφή με το δέρμα, ελαχιστοποιούμε και την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης.

Τα σαλόνια ομορφιάς

Οι έρευνες έδειξαν πως οι εργαζόμενες στα σαλόνια νυχιών ταλαιπωρούνται από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ερεθισμούς, οφθαλμολογικά προβλήματα, αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικά θέματα, νευρολογικά συμπτώματα, αίσθηση ναυτίας, ανεξέλεγκτες συσπάσεις των μυών, διαταραχές στο σύστημα αναπαραγωγής, χρόνιους πονοκεφάλους, επιπλοκές στην κύηση, πρόωρους τοκετούς ή καρκίνο. Το σημείο-κλειδί για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων προβλημάτων είναι ο σωστός και αδιάκοπος αερισμός του χώρου, ώστε η ποιότητα του αέρα να είναι και η βέλτιστη. Επίσης, η χρήση γαντιών ελαχιστοποιεί την άμεση επαφή με τις χημικές ουσίες και κατ’ επέκταση την εμφάνιση προβλημάτων.

Τι κάνουμε;

  • Διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος και ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης.
  • Ορισμένα συστατικά στα βερνίκια νυχιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή σε περίπτωση κατάποσης, αλλά ασφαλή, όταν απλά απλώνονται στην επιφάνεια των νυχιών.
  • Κάποια άλλα συστατικά είναι εξαιρετικά εύφλεκτα, οπότε όταν βάφουμε τα νύχια μας, μένουμε μακριά από πηγές θερμότητας (τσιγάρα, αναπτήρες, κεριά, σόμπες, σίδερο για μπούκλες ή ίσιωμα…).
  • Η χαρακτηριστική μυρωδιά των βερνικιών είναι ένα σημάδι των αερομεταφερόμενων τοξικών χημικών ουσιών. Όταν βάφουμε τα νύχια μόνες στο σπίτι, φροντίζουμε να έχουμε τα παράθυρα ανοιχτά, αλλά και σε έναν επαγγελματικό χώρο ζητάμε να κάνουν το ίδιο.
  • Το πιο σημαντικό είναι να βάφουμε τα νύχια μας σε έναν καλό αεριζόμενο χώρο. Ο εξαερισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να μην εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις των συστατικών, συνολικά για την υγεία μας, αλλά και για να μην παρουσιάσουμε ανεπιθύμητες αλλεργίες.
  • Το να μην βάζουμε τα νύχια στο στόμα είναι γενικός κανόνας υγιεινής. Πόσο μάλλον, εάν έχουμε βάψει τα νύχια μας!

Ας μην πανικοβαλλόμαστε! Οι έρευνες και η συνειδητοποίηση των κινδύνων που ελλοχεύουν κάποια χημικά συστατικά στα προϊόντα περιποίησης των νυχιών, κάνουν τις εταιρείες παραγωγής να δημιουργήσουν ασφαλέστερες, εναλλακτικές λύσεις. Ας τις αναζητήσουμε λοιπόν και ας χαρούμε για το νέο υπέροχο χρώμα των νυχιών μας, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.