Πώς το χρώμα των ματιών σας επηρεάζει την ικανότητα ανάγνωσης;

Πώς το χρώμα των ματιών σας επηρεάζει την ικανότητα ανάγνωσης;

Μία νέα μελέτη εξετάζει πώς συνδέεται το χρώμα των ματιών μας με την ικανότητα ανάγνωσης. Και φαίνεται ότι οι γαλανομάτηδες… έχουν το πάνω χέρι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Είναι ενδιαφέρον ότι όλα τα ανθρώπινα μάτια είναι καστανά παρά τα άλλα πιθανά τους χρώματα, μελί, πράσινο ή γαλάζιο. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Gary Heiting, OD, αδειούχος οπτομέτρης και αρχισυντάκτης του ιστότοπου περιποίησης ματιών All About Vision, εξήγησε ότι το χρώμα των ματιών καθορίζεται από την ποσότητα μελανίνης – η οποία φαίνεται καφέ από τη φύση του – στην ίριδά του.

Από όλα τα πιθανά χρώματα ματιών, τα μπλε μάτια έχουν τη λιγότερη μελανίνη στις ίριδες τους, επειδή το μπλε αντανακλά ή διασκορπίζει περισσότερο φως από ό,τι απορροφά.

Αντίθετα, τα καστανά μάτια έχουν την περισσότερη μελανίνη στις ίριδές τους, επομένως απορροφούν περισσότερο φως, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται πιο σκούρα.

«Είναι μια αλληλεπίδραση μεταξύ της ποσότητας μελανίνης και της αρχιτεκτονικής της ίδιας της ίριδας», είπε. «Είναι μια πολύ περίπλοκη αρχιτεκτονική».

Και είναι μια αρχιτεκτονική που θα μπορούσε να επηρεάσει και την όρασή σας! Σε ένα προκαταρκτικό πείραμα, η Kyoko Yamaguchi, καθηγήτρια βιολογικών και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, και η φοιτήτριά της, Faith Erin Cain, προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του χρώματος της ίριδας κάποιου και της ικανότητάς του να διαβάζει σε ορισμένες συνθήκες φωτισμού.

Η μελέτη περιελάμβανε 39 ενήλικες ευρωπαϊκής καταγωγής -25 από τους οποίους έχουν μπλε μάτια και 14 από τους οποίους έχουν καστανά μάτια- ενώ συμπεριέλαβε κι έναν συνδυασμό και ατόμων με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα βασικό οφθαλμικό τεστ διάρκειας 30 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια του οποίου εκτέθηκαν σε αυξημένα επίπεδα φωτεινότητας και τους ζητήθηκε να διαβάσουν τους κώδικες που απεικονίζονταν σε έναν τοίχο σε διάφορους βαθμούς χαμηλού φωτισμού.

Δείτε Επίσης
Τάση: Τα «βουτυρένια νύχια» είναι το μανικιούρ της άνοιξης

Ενώ όσοι έχουν γαλάζια μάτια μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο ηλιακό φως και το έντονο τεχνητό φως -όπως από την οθόνη του υπολογιστή ή τον φωτισμό φθορισμού- αποδεικνύεται ότι έχουν ελαφρώς το πάνω χέρι σε καταστάσεις με χαμηλό φωτισμό.

Οι Yamaguchi και Cain διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν γαλάζια μάτια μπορούσαν να διαβάσουν επαρκώς το τεστ κώδικα κάτω από πιο σκοτεινές συνθήκες σε σύγκριση με εκείνους με καστανά μάτια, που δυσκολεύονταν να διαβάσουν κάτω από τουλάχιστον 0,82 lux.

(Πρόκειται για την ποσότητα του φωτισμού που παρέχεται από έναν λαμπτήρα που κατανέμεται ομοιόμορφα σε έκταση ενός τετραγωνικού μέτρου, σύμφωνα με την Britannica). Αποδείχτηκε ότι οι συμμετέχοντες με μπλε μάτια είχαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 0,7 lux.

«Μέσω σύγκρισης με άλλες μελέτες που συνέκριναν μπλε και καφέ ίριδες, η αυξημένη ικανότητα όρασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού θα μπορούσε να είναι το προϊόν του αυξημένου φωτός σε μπλε ίριδες που ρίχνει ένα πέπλο φωτός πάνω από τον αμφιβληστροειδή», σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη διερευνηθεί.

Οι Yamaguchi και Cain σημείωσαν ότι πρέπει να γίνει ακόμη περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως η «συσχέτιση μεταξύ της περιεκτικότητας σε μελανίνη και της οπτικής οξύτητας σε χαμηλό φωτισμό».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.