Ρόδι = ροή + δύναμη!

Ρόδι = ροή + δύναμη!

“Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ’ ένα ράσο τυλιγμένοι”: Τι είναι; Μα το ρόδι! Σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης, με πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά έρχεται και κάνει τα πάντα ρόδινα στη ζωή σας. Μπορείτε να αντισταθείτε;  

Από την Άντζελα Μολφέτα

Από την εποχή των Φοινίκων προσφερόταν σε ιεροτελεστίες και γιορτές, ενώ στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία θεωρείτο σύμβολο του έρωτα, της ευημερίας και της γονιμότητας. Εννοιολογικά το ρόδι ή η ροδιά είναι άμεσα συνδεδεμένο με την λέξη Ρόδος και μέσα του κρύβει τις έννοιες της ροής και της δύναμης. Έμβλημα της θεάς Ήρας και της Δήμητρας, το ρόδι σύμφωνα με τον μύθο, φυτεύτηκε από τη θεά Αφροδίτη στη γη, ο χυμός του κύλαγε στις φλέβες του θεού Διονύσου και μάγεψε την Περσεφόνη, η οποία και το καθιέρωσε ως σύμβολο ομορφιάς και ευημερίας. Επίσης, το ρόδι συναντάται σε πολλά αρχαία κείμενα ως η ιδανική τροφή για τους ταξιδιώτες, καθώς συνδυάζει τα οφέλη του νερού και της τροφής.

Ενέργεια στη διατροφή

Δείτε Επίσης
Ιδέες για να σφύζουμε από υγεία το 2019!

Το ρόδι περικλείει τόσα θετικά στοιχεία, όσοι και οι πορφυροί σπόροι στο εσωτερικό του. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει, επίσης, υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Στη σύνθεσή του συναντάμε τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, δηλαδή τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα παραδείγματα που δείχνουν ότι σε διάφορους πολιτισμούς, τα ρόδια απολάμβαναν ιδιαίτερης εκτίμησης για την υγεία είναι πολλά. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τα άγουρα σπόρια του για τον πυρετό, ενώ τα ώριμα για τον βήχα. Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η σοφία των αρχαίων, είχε γερές βάσεις. Το ρόδι αποδεικνύεται ότι περιέχει πολύ ισχυρά στοιχεία, που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν έχει αποδείξει ότι ο χυμός του έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από ό,τι το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Ο χυμός από φρέσκο ρόδι αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει από τον πυρετό και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Είναι ιδανικός για μικρά παιδιά, ειδικά εάν είναι κρυολογημένα και παρουσιάζουν βήχα και πυρετό. Βοηθάει την πρωινή ναυτία στις εγκύους και συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με χυμό σταφυλιού. Οι έρευνες συνεχίζονται και για άλλες ωφέλιμες δράσεις του, όπως για παράδειγμα στη γονιμότητα και στις μολύνσεις. Μέχρι να επιβεβαιωθούν επιστημονικά, φροντίστε να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι φρέσκο χυμό ροδιού, ειδικά αυτήν την περίοδο, κατά την οποία τα ρόδια βρίσκονται σε αφθονία στη χώρα μας και να απολαμβάνετε τον τραγανιστό καρπό τους. Εκτός από τα πολύτιμα συστατικά για την υγεία σας, θα γλιτώσετε και από μερικά παραπανίσια κιλά, αφού έτσι μειώνετε τα snack  με λιπαρά.

Είδος Υδατάνθρακες / 100γρ. Θερμίδες σε kcal Πρωτεΐνες /100γρ. Λίπος/ 100γρ.
Ρόδι χυμός 11,6 44 0,2 ίχνη
Ρόδι ωμό 16,6 72 1,0 0,6

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.