Τα κίτρινα τρόφιμα είναι ευεργετικά!

Τα κίτρινα τρόφιμα είναι ευεργετικά!

Τα κίτρινα τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά που δρουν στο πεπτικό σας σύστημα. Οι κίτρινες τροφές είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον γαστρεντερικό σύστημα, την πέψη και το μικροβίωμα του εντέρου.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Τα κίτρινα τρόφιμα βοηθούν για ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου

Όταν το έντερό σας δεν λειτουργεί βέλτιστα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο το σώμα και τα βακτήρια μέσα σε αυτό – κι εδώ παίζουν ρόλο τα κίτρινα τρόφιμα. Ρυθμίζουν την έκκριση και τη δραστηριότητα των ενζύμων που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής και συμμετέχουν στις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον μεταβολισμό της τροφής και να το μετακινήσουν έξω από το στομάχι (γαστρική κινητικότητα) προς το λεπτό έντερο όπου τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πριν φτάσουν στο κόλον, όπου τα βακτήρια του εντέρου φροντίζουν τα υπολείμματα.

Πράγματι, οι προβιοτικές φυτικές ίνες στα κίτρινα τρόφιμα είναι μια πηγή ενέργειας για τα ωφέλιμα βακτήρια: Μπορούν να εμπλουτίσουν την παρουσία τους στο μικροβίωμα και να ενθαρρύνουν τη δράση τους, προάγοντας την υγεία.

Τα κίτρινα τρόφιμα μπορούν ακόμη και να επιδράσουν στις δραστηριότητες των βακτηρίων του στομάχου, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μια κοινή αιτία πεπτικού έλκους.

Φυτοθρεπτικά συστατικά σε κίτρινες τροφές

Υπάρχουν πολλά φυτικά χημικά και η επιστημονική κοινότητα έχει ακόμα πολλά να μελετήσει. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη κάποια αξιόπιστα ευρήματα σχετικά με συγκεκριμένα φυτοθρεπτικά συστατικά σε κίτρινες τροφές και τις λειτουργίες τους στον άνθρωπο.

Δείτε Επίσης
Γεμίζουμε το ρεζερβουάρ μας με βιταμίνες!

Πολλά από αυτά τα φυτά περιέχουν βιοφλαβονοειδή που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και την πέψη, ενώ αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα.

  • Το τζίντζερ, συγγενής του κουρκουμά που περιέχει πάνω από 400 διαφορετικούς τύπους χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της πιο μελετημένης από όλες: της τζίντζερόλης. Αυτή η ουσία έχει ευεργετικές δράσεις για μια σειρά από πεπτικά προβλήματα και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας και στη βελτίωση της γαστρικής κένωσης.
  • Κίτρινη πιπεριά είναι μια πηγή πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες, καθώς και, καθώς και μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Αυτές οι πιπεριές περιέχουν επίσης ευεργετικά φυτικά χημικές ουσίες όπως καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη και αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο. Τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν υποστήριξη για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αντιφλεγμονώδεις δράσεις, προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.

  • Ο ανανάς είναι πηγή βρομελίνης που φαίνεται να παίζει ρόλο στη διάσπαση της άπεπτης τροφής στο στομάχι, ενισχύοντας τη συνολική απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής από το πεπτικό σύστημα (τόσο στο στομάχι όσο και στο έντερο).

  • Τα εσπεριδοειδή: Η οξύτητα αυτών των φρούτων θεωρείται ότι δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα μειώνοντας το pH καθιστώντας το πιο όξινο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σε αντίθεση με τις φήμες, η οξύτητα δεν είναι κάτι βλαβερό, αντίθετα υποστηρίζει ένα ισορροπημένο περιβάλλον του εντέρου για ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο.
  • Τα κίτρινα εσπεριδοειδή μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του γλυκαιμικού φορτίου των αμυλούχων τροφών, γεγονός που μειώνει την επίδραση των υδατανθράκων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα, ένα φλαβονοειδές στα εσπεριδοειδή, που ονομάζεται naringenin, φαίνεται να έχει επίσης αντιδιαβητική δράση. Άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά στα εσπεριδοειδή, όπως η ρουτίνη, η εσπεριδίνη και η νομπιλετίνη, βοηθούν στην προστασία του στομάχου από γαστρικά έλκη.

  • Μπανάνες: Είναι ιδιαίτερα θρεπτικές. Δίνει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, και βιταμίνες όπως η Β1, Β6, Β9 και C. Λόγω των φυτικών ινών τους, βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου, ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το κάλιο και το μαγνήσιο είναι δύο μέταλλα αναγκαία για την καλή καρδιακή υγεία. Το κάλιο βοηθά τα νεφρά να “πετάξουν” περισσότερο αλάτι, με αποτέλεσμα να ασκείται λιγότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.