Τα πιο “αθώα” και τα πιο παχυντικά γλυκά των γιορτών

Τα πιο

Ακόμα και αν δεν είστε πολύ fun των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας αρέσει έστω και ένα από τα παραδοσιακά γλυκά των εορτών. Αν κι αυτές οι μέρες δεν ενδείκνυνται για δίαιτα, εν τούτοις, ας δούμε τι μπορούμε να απολαύσουμε πιο απενοχοποιημένα (όσο γίνεται!).

Aπό την Ελένη Λογοθέτη

Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες: Σημειώστε Χ

Σύμφωνα με άρθρο διατροφολόγου που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική σελίδα του ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες – εξαρτάται βέβαια πάντα από τη συνταγή τους. Από την άλλη πλευρά, συγκρίνοντας τη διατροφική αξία τους, τα μελομακάρονα υπερέχουν γιατί δεν περιέχουν καθόλου ζωικό λίπος, ενώ περιέχουν τα πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο). Επίσης, το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι κουραμπιέδες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, τα οποία προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αβγών.

Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες: Σημειώστε Χ

Δίπλες, οι… διαιτητικές 

Οι δίπλες μας δίνουν τις λιγότερες θερμίδες. Αποδίδουν 87 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια και παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια. Περιέχουν, δε, και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια). Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υψηλή, καθώς τα συστατικά τους, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Δίπλες, οι... διαιτητικές

Βασιλόπιτα, η βασίλισσα των θερμίδων

Η βασιλόπιτα είναι το πιο παχυντικό γλυκό των εορτών, καθώς ένα κομμάτι της μας δίνει πάνω από 380 θερμίδες. Το συγκεκριμένο γλυκό παρασκευάζεται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αρκετά αβγά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Πουτίγκα, η εορταστική θερμιδοφόρα βόμβα

Πουτίγκα, η εορταστική θερμιδοφόρα βόμβα

Τέλος, η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα γίνεται με αβγά, βούτυρο, αλεύρι, κρέμα γάλακτος, καρύδια, ξερά φρούτα, ζάχαρη και κονιάκ. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Μία μερίδα αποδίδει 330 θερμίδες και 11,8 γραμμάρια λιπαρών.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.