Το σύνδρομο της Σταχτοπούτας ή ποια παπούτσια να μην φοράμε!

Το σύνδρομο της Σταχτοπούτας ή ποια παπούτσια να μην φοράμε!

Η εξάρτηση από το γοβάκι της Σταχτοπούτας συμβολίζει κατά κάποιο τρόπο την ψυχολογική μας εξάρτηση από την αποδοχή των άλλων. Και όσο οι ψηλοτάκουνες γόβες αποτελούν σύμβολο της θηλυκότητας, τόσο η χειραφέτηση και η επιλογή χαμηλότερων τακουνιών δεν απειλεί την θηλυκότητα! Τελικά, μήπως φοράμε παπούτσια που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε πόσο άβολο μπορεί να είναι, το να φοράμε ψηλά τακούνια πολύ συχνά! Σχεδόν το 60% των γυναικών, ηλικίας άνω των πενήντα ετών, υποφέρουν από συχνούς και έντονους πόνους στα πόδια τους που προκαλούνται από τους κάλους!

Και οι κάλοι είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν από τα ψηλά τακούνια. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτού του είδους την ταλαιπωρία εμείς εξακολουθούμε να φοράμε ψηλά τακούνια, ακόμα και καθημερινά!

Σίγουρα, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια τονίζουν τη θηλυκότητα και το στιλ μας
Σίγουρα, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια τονίζουν τη θηλυκότητα και το στιλ μας

Τι συμβαίνει;

Όταν φοράμε πολύ συχνά ψηλά τακούνια και είναι λεπτά και ύψους πάνω από τα 3εκ., βάζουμε την υγεία των ποδιών μας σε κίνδυνο. Όπως αποδεικνύουν μάλιστα, οι επιστημονικές έρευνες, αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία κάλων, μια αρκετά επώδυνη κατάσταση.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν…

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποδιατρικής που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας αποκαλύφθηκε πως η υπερβολικά συχνή χρήση λεπτεπίλεπτων, ψηλών τακουνιών μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρές παραμορφώσεις στα οστά των ποδιών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως και τα πιο χοντρά τακούνια ή επίσης και εκείνα με μέτριο ύψος δεν δημιουργούν κάλους.

Σε μια πρόσφατη μελέτη όπου έλαβαν μέρος ογδόντα γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν καμιά παραμόρφωση στα πόδια τους πριν από τη μελέτη, αποκαλύφθηκε η σχέση ψηλών τακουνιών και παραμορφώσεων των ποδιών.

Το είδος των παπουτσιών που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε πολύ ψηλά τακούνια, παπούτσια με χαμηλό τακούνι ή σχεδόν καθόλου, τακούνι στιλέτο. Αποτέλεσμα;

Οι γυναίκες που αύξησαν το ύψος των τακουνιών τους παρουσίασαν σημαντικές παραμορφώσεις στα πόδια τους! Το οστό φάλαγγας και το πρώτο μετατάρσιο παρέκκλιναν από τις κανονικές τους θέσεις. Μόλις σταμάτησαν, όμως, να φορούν ψηλά τακούνια, το πόδι τους ξαναβρήκε τη φυσιολογική του ανατομία!

Το αποτέλεσμα της μελέτης αποδεικνύει σαφέστατα, πως όταν φοράμε διαρκώς τακούνια υψηλότερα των 3εκ. είναι πολύ πιθανόν, να παρουσιαστεί απόκλιση μεταξύ των οστών. Και σε περίπτωση, που συνεχίσουμε να φοράμε ψηλά τακούνια καθημερινά, η παραμόρφωση ενδέχεται να μετατραπεί σε μια μόνιμη κατάσταση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που το 60% των γυναικών, μετά την ηλικία των πενήντα ετών, υποφέρουν από πόνους που δημιουργούν οι κάλοι. Και αυτό το φαινόμενο μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε λανθασμένη στάση και κίνηση του σώματός μας, καθώς και σε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της πλάτης.

Στη συνέχεια, ενδέχεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητα της ζωής μας, ενώ συχνότερα αυτή η κατάσταση μας προκαλεί ανασφάλεια και κάποιες φορές μπορεί να μας οδηγήσει και σε κατάθλιψη!

Δείτε Επίσης
Ψηλοτάκουνα και σεξ απήλ!

Το αποτέλεσμα της μελέτης που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποδιατρικής αποδεικνύει, πως όταν φοράμε διαρκώς τακούνια υψηλότερα των 3εκ. είναι πολύ πιθανόν, να παρουσιαστεί απόκλιση μεταξύ των οστών
Το αποτέλεσμα της μελέτης που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποδιατρικής αποδεικνύει, πως όταν φοράμε διαρκώς τακούνια υψηλότερα των 3εκ. είναι πολύ πιθανόν, να παρουσιαστεί απόκλιση μεταξύ των οστών

Τι συμβαίνει στα πόδια μας;

Το μετωπικό τμήμα του ποδιού έχει τη λειτουργία στήριξης έως και 57% του βάρους του σώματός μας. Με τακούνια 4εκ., το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά, οδηγώντας έως και στο 75%!

Επιπλέον, με την αύξηση του φορτίου στο μπροστινό μέρος του ποδιού, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί δυσκαμψία στην κεντρική περιοχή του ποδιού. Όλη αυτή η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά οδυνηρή και μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στην κίνηση στερώντας μας τελικά, τη δυνατότητα να κινούμαστε με ελευθερία!

Μία καλή επιλογή είναι να φοράμε τα ψηλά τακούνια μας λιγότερο και να προτιμάμε χαμηλά τακούνια 3 εκατοστών
Μία καλή επιλογή είναι να φοράμε τα ψηλά τακούνια μας λιγότερο και να προτιμάμε χαμηλά τακούνια 3 εκατοστών

Τι κάνουμε;

Είναι εύκολα κατανοητό το γεγονός πως δεν πρέπει να φοράμε υψηλά τακούνια, συχνά. Τα δάχτυλά μας δεν βρίσκονται σε άνετη θέση και πιέζονται αρκετά, ενώ το μεγάλο δάχτυλο των ποδιών μας μπορεί πολύ εύκολα να παρεκκλίνει από την κανονική του θέση.

Τόσο για να προλάβουμε κάθε είδους παραμορφώσεις στα πόδια μας, όσο και για να αποφύγουμε τις οδυνηρές καταστάσεις που ακολουθούν, θα πρέπει να αφήσουμε τα τακούνια μας να ξεκουραστούν στο ράφι της ντουλάπας μας!

Δεν ξεχνάμε επίσης, πως εάν η παραμόρφωση των ποδιών μας έχει μονιμοποιηθεί με τη χρόνια χρήση υψηλών τακουνιών, τότε δεν υπάρχει επιστροφή! Παρόλα αυτά, υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να δώσουν λύση.

Το ιατρικό συμπέρασμα είναι ότι καλύτερα να μην φοράμε ψηλοτάκουνα. Αν και είναι βέβαιο ότι τονίζουν τη θηλυκότητα και το στιλ μας, υπάρχει η περίπτωση να μας προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των ποδιών μας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.