Τσίμπημα κουνουπιών; Αντιμετωπίστε τον… εχθρό!

Τσίμπημα κουνουπιών; Αντιμετωπίστε τον… εχθρό!

Είναι σίγουρο που έχουμε αισθανθεί στο… πετσί μας αμέτρητες φορές την αίσθηση κνησμού από το τσίμπημα των κουνουπιών, σε υπερθετικό βαθμό! Ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματός μας εμφανίζονται στη συνέχεια, μικρές ή τεράστιες κοκκινίλες. Πώς θα προστατευθούμε από αυτά τα φαινόμενα; Οι απαντήσεις, ακολουθούν…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Γιατί μας τσιμπάνε τα κουνούπια; Και τι προκαλεί τον κνησμό;

Το τρελό πάρτι των κουνουπιών δημιουργείται από τη βιολογική ανάγκη των ενήλικων θηλυκών εντόμων να τραφούν με αίμα, ώστε να παράγουν αυγά προς διαιώνιση του είδους τους! Και σε αυτήν τη μάχη, η επιδερμίδα μας τραυματίζεται. Γιατί; Διότι στο δέρμα μας προκαλείται αλλεργική αντίδραση από το σάλιο των κουνουπιών.

Τη στιγμή του τσιμπήματος και μέχρι οι νευρικές ίνες να μεταφέρουν στον εγκέφαλο το μήνυμα του κνησμού, οι πρωτεΐνες του σάλιου του κουνουπιού διεισδύουν στο δέρμα ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο και πρέπει να αντιδράσει!

Ανάλογα με την ευαισθησία της επιδερμίδας μας στη συνέχεια, εμφανίζονται μικρότερες ή σοβαρότερες αντιδράσεις που συνοδεύονται απαραιτήτως από την ενοχλητική και γνωστή σε όλες μας, αίσθηση κνησμού.

Σε αυτό το σημείο καταβάλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταπολεμήσουμε τη διάθεση να ξύσουμε το τσίμπημα. Και φυσικά, θα πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο, καθώς οι ανοιχτές πληγές οδηγούν σε επικίνδυνες μολύνσεις του δέρματος, σε μακροχρόνιο υπερχρωματισμό της επιδερμίδας μας ή ακόμα χειρότερα, στη δημιουργία αντιαισθητικών ουλών.

Η κατάλληλη θεραπεία

Για να κατευνάσουμε την αίσθηση κνησμού που παρουσιάζεται εμφανέστατα μέσα σε δευτερόλεπτα από το τσίμπημα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξειδικευμένες φαρμακευτικές φόρμουλες.

  • Οι κρέμες υδροκορτιζόνης 1% ηρεμούν τις φλεγμονές μειώνοντας την ερυθρότητα και καταπραΰνοντας την αίσθηση κνησμού.
  • Μια λοσιόν καλαμίνης απαλύνει τα φαινόμενα και μετριάζει τη φαγούρα.
  • Σε εκτεταμένες επιθέσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομπρέσες με κρύο νερό και σόδα.
  • Ο χυμός λεμονιού, το ξίδι και ο μηλίτης μπορεί να προσφέρουν αρχικά ανακούφιση, αλλά στη συνέχεια ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα προκαλώντας αύξηση των φλεγμονών και ερυθρότητα.

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία

Για να αποφύγουμε όλα αυτά τα δυσάρεστα και επώδυνα φαινόμενα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας κατάλληλα, ώστε να απωθήσουμε την επέλαση των κουνουπιών.

Δείτε Επίσης
Τα πέντε «εντομοαπωθητικά» φυτά που θα σώσουν από τα κουνούπια!

Σε αυτόν τον αγώνα, σύμμαχοί μας είναι τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα. Χρησιμοποιούμε τη φόρμουλα της επιλογής μας οπωσδήποτε τις απογευματινές ώρες και γιατί όχι, ακόμα και το πρωί. Η δράση αυτών των προϊόντων διαρκεί από τρεις ως και έντεκα ώρες, οπότε επαναλαμβάνουμε ανάλογα.

Εκτός από τη χρήση αυτών των σκευασμάτων είναι σκόπιμο να φοράμε μακριά παντελόνια, ειδικά τις βραδινές ώρες, αλλά και να καλύπτουμε τα γυμνά μας μπράτσα με μια αέρινη εσάρπα που προσδίδει και στιλ!

Παράλληλα, οι ηλεκτρικές συσκευές με εντομοαπωθητικές συνθέσεις για τη θωράκιση μέσα στο σπίτι, τα γνωστά «φιδάκια» και τα εμποτισμένα κεριά με σιτρονέλλα για τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και ορισμένοι λαμπτήρες που απομακρύνουν το σύννεφο των κουνουπιών γίνονται σημαντικοί βοηθοί μας σε αυτή τη μάχη.

Το ζητούμενο τελικά, δεν είναι να προστατεύσουμε μόνο το δέρμα μας από τη δυσάρεστη φαγούρα, αλλά και τον οργανισμό μας από πιθανές ασθένειες, όπως οι ιοί zika ή του δυτικού Νείλου.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.