Πώς να πείτε σε κάποιον ότι έχετε συναισθήματα για αυτόν

Πώς να πείτε σε κάποιον ότι έχετε συναισθήματα για αυτόν

Ίσως έχετε έναν φίλο στη γειτονιά ή έναν συνάδελφο στη δουλειά και αισθάνεστε τώρα ερωτικά συναισθήματα για αυτόν. Μπορεί ακόμη και να είστε έτοιμοι να πείτε σε αυτό το άτομο για τα νέα συναισθήματά σας, αλλά πώς κάνετε αυτή τη συζήτηση όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη; Μπορείτε σίγουρα να κάνετε αυτή τη συζήτηση χωρίς να είναι άβολη ή «θανατική ποινή» για τη σχέση σας, αλλά είναι ένα ευαίσθητο θέμα παρόλα αυτά.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Είναι φυσιολογικό να έρθετε κοντά με έναν φίλο ή συνάδελφο. Ίσως μια μέρα σας «χτύπησε» απροσδόκητα: Σκέφτεστε αυτό το άτομο περισσότερο από ό,τι θα κάνατε (ή θα έπρεπε) αν ήταν απλώς ένας κανονικός φίλος. Ή ίσως συνειδητοποιείτε ότι σταδιακά με την πάροδο του χρόνου έχετε αναπτύξει ρομαντικά συναισθήματα για αυτόν τον ιδιαίτερο άνθρωπο.

Πριν πείτε σε κάποιον πώς νιώθετε, αξίζει να φτάσετε στη ρίζα των αληθινών σας συναισθημάτων, να εξετάσετε τη σχέση που έχετε αυτή τη στιγμή και να προετοιμαστείτε για οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να έχει σε αυτές τις πληροφορίες.

Ανακαλύψτε τα πραγματικά σας συναισθήματα

© PEXELS
© PEXELS

Μερικές φορές είμαστε μπερδεμένοι σχετικά με την εγγύτητα μας με κάποιον. Τους νοιαζόμαστε ως πραγματικά καλός φίλος; Ή με άλλο τρόπο; Για να αξιολογήσετε καλύτερα αυτό που νιώθετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε αυτές τις πιθανότητες.

Είναι έρωτας; Εάν τα συναισθήματά σας εμφανίστηκαν γρήγορα, πιστεύετε ότι αυτό το άτομο είναι τέλειο και λειτουργείτε σαστισμένοι, θα μπορούσατε κάλλιστα να είστε ερωτευμένοι με αυτό το άτομο. Σκεφτείτε αν βλέπετε αυτό το άτομο μέσα από αληθινό πρίσμα. Πιστεύετε ότι είναι δυνατή μια υγιής σχέση μαζί του;

Είναι φυσική και σεξουαλική χημεία; Ίσως καθώς περνούσατε περισσότερο χρόνο μαζί, να σας ελκύει περισσότερο αυτό το άτομο. Σκεφτείτε εάν επιθυμείτε μια βραχυπρόθεσμη αγάπη, μακροπρόθεσμη αγάπη ή κάτι άλλο.

Είναι πόθος; Αυτό το συντριπτικό αίσθημα επιθυμίας μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε αισθήματα λαγνείας. Εάν σας οδηγεί η σεξουαλική και σωματική έλξη, τότε μπορεί να μην σας καθοδηγεί συναισθηματικό, βαθύ συναίσθημα ή ανάγκη για δεσμό.

Είναι αγάπη; Η αγάπη περιλαμβάνει μια βαθιά προσκόλληση φροντίδας. Είναι ένας στενός, οικείος δεσμός μεταξύ δύο ανθρώπων. Χαρακτηρίζεται από κοινή ευαλωτότητα, πάθος, τρυφερότητα και αφοσίωση στην ευημερία του άλλου.

Μόλις προσδιορίσετε τα αληθινά σας συναισθήματα, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα τι είδους σχέση θέλετε.

Σκεφτείτε το είδος της σχέσης που έχετε τώρα

Σκεφτείτε το είδος της σχέσης που έχετε αυτή τη στιγμή με αυτό το άτομο. Προτού πείτε σε κάποιον ότι τρέφετε αισθήματα για αυτόν, μπορείτε να λάβετε υπόψη τον αντίκτυπο, ανάλογα με το αν είστε και οι δύο στενοί φίλοι, συνάδελφοι, πρώην ή σύντροφοι περιστασιακών γνωριμιών.

Στενοί φίλοι

Ως στενοί φίλοι, έχετε ήδη δύο θεμελιώδεις πυλώνες μιας σταθερής ερωτικής σχέσης: την εμπιστοσύνη και την απόλαυση του χρόνου μαζί. Περισσότερα καλά νέα: όταν η φιλία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σχέσης, προμηνύεται καλή για βαθύ δεσμό.

Στην πραγματικότητα, η φιλία είναι βασικό συστατικό των επιτυχημένων σχέσεων. Οι μελέτες σε ανύπαντρα ζευγάρια που αγαπούσαν τη φιλική πτυχή της σχέσης τους έδειξαν ότι αυτές οι σχέσεις που βασίζονται στη φιλία συνδέονταν με υψηλά επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης και δέσμευσης.

Αν όμως αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος δεν συμμερίζεται τα συναισθήματά σας, να έχετε κατά νου ότι αφού παραδεχτείτε την επιθυμία σας να επεκτείνετε τη φιλία, η φιλία μπορεί να επηρεαστεί. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που απαιτεί κάποια ψυχική και συναισθηματική προετοιμασία.

Συνεργάτες ή συνάδελφοι

Ερευνήστε τα πράγματα, καθώς ορισμένοι οργανισμοί ή εταιρείες απαγορεύουν όλες τις ρομαντικές σχέσεις. Στη συνέχεια, τηρήστε τα πρωτόκολλα εργασίας. Φροντίστε να σκεφτείτε τις συνέπειες της αποκάλυψης ότι αγαπάτε κάποιον με τον οποίο συνεργάζεστε. Κι αν νιώθει το ίδιο ή αν δεν;

Η αποδοχή σας θα κάνει τη συνεργασία άβολη και θα αυξήσει το εργασιακό άγχος; Επίσης, μην παραβλέπετε τι μπορεί να συμβεί με τα προς το ζην σας σε περίπτωση πιθανού χωρισμού. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν αξίζει να συνεχίσετε μια ερωτική σχέση.

Οι πρώην

Οι σχέσεις συχνά τελειώνουν για καλό λόγο. Αν υποθέσουμε ότι ο λόγος ήταν περιστασιακός ή βασίστηκε σε κακό timing, ίσως θέλετε να αναθερμάνετε μια σχέση. Εάν είστε και οι δύο ελεύθεροι και θέλετε να πείτε στον πρώην σας ότι έχετε ακόμα συναισθήματα για εκείνον, φροντίστε να σκεφτείτε αν επιστρέφετε σε μια ανθυγιεινή δυναμική. Μήπως απλώς θυμάστε μόνο τα θετικά; Ξεχνάτε αναμνήσεις που αναστατώνουν;

Περιστασιακές γνωριμίες

Ίσως βγαίνετε ραντεβού και συνδέεστε με χαρά. Επιλέγετε αυτό το είδος σχέσης ή συμβιβάζεστε με αυτό; Πώς θα επηρεάσει αυτή η σχέση το να θέλεις κάτι άλλο;

Τι να πείτε σε κάποιον για τον οποίο έχετε συναισθήματα

Μόλις καθορίσετε τι αισθάνεστε και τι είδους εμπλοκή θα θέλατε με αυτό το άτομο, υποθέτοντας ότι δεν είναι ήδη σε σχέση, θα πρέπει να πείτε κάτι. Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές: «Μην αποφεύγετε να πείτε σε κάποιον ότι τρέφετε συναισθήματα για αυτόν, επειδή η αποφυγή γεννά την αποφυγή. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι μια σχέση είναι απίθανη, μην αφαιρείτε το δικαίωμα του άλλου να αποφασίσει».

Εξασκηθείτε σε μερικά σενάρια μέχρι να νιώσετε άνετα να «απαγγείλετε» ένα από αυτά. Να είστε ειλικρινής και ευθύς. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν, «Είμαστε φίλοι (ή συνάδελφοι ή πρώην) για λίγο. Αλλά συνειδητοποίησα ότι έχω αναπτύξει περισσότερα από πλατωνικά συναισθήματα για σένα. Είναι εντάξει αν δεν νιώθεις το ίδιο, αλλά ήθελα πραγματικά να σε ενημερώσω».

Δώστε χρόνο σε αυτό το άτομο. Πείτε του ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει αυτή τη στιγμή. Μπορεί να μην έχει αναγνωρίσει τα συναισθήματά του για σένα καθώς ήσουν ήδη στον κύκλο των φίλων.

Αφήστε τους να ανταποκριθούν επίσης με τον τρόπο που νιώθουν πιο άνετα. Μπορεί να απαντήσουν με μήνυμα, με mail, με ένα τηλεφώνημα, ή με τη φυσική τους παρουσία. Δεν υπάρχουν όροι σε αυτό.

Θυμηθείτε να υπενθυμίσετε σε αυτό το ξεχωριστό άτομο ότι είστε έτοιμοι να συνεχίσετε τη σχέση και να συνεχίσετε όπως πριν, εάν τα συναισθήματά του δεν ανταποκρίνονται. Και κυρίως, προσπαθήστε να το εννοείτε αυτό. Είναι σημαντικό να δίνετε πάντα σε κάποιον μια σκάλα για να μπορεί να κατέβει από το δέντρο με χάρη!

Δείτε Επίσης
Τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος

Πώς να το αντιμετωπίσετε εάν δεν αισθάνεται με τον ίδιο τρόπο

Εάν επιθυμούν το ίδιο είδος ερωτικής σχέσης που πραγματικά θέλετε, αυτό είναι το ιδανικό. Αλλά και η απόρριψη είναι μία πιθανότητα.

Έρευνες που έχουν εξετάσει τις κοινές απαντήσεις στην απόρριψη σε υγιείς νεαρούς έως μεσήλικες ενήλικες υπογραμμίζει ότι η ερωτική απόρριψη μπορεί να είναι ένα στρεσογόνο γεγονός στη ζωή των ενηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη, απώλεια όρεξης και κατάθλιψη.

Για να μειώσετε τις εξουθενωτικές αντιδράσεις σε αυτό το είδος απόρριψης, επαναδιατυπώστε την κατάσταση θετικά. Σε υγιείς σχέσεις θέλετε και οι δύο τα ίδια πράγματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είστε και οι δύο σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Εξομολογηθήκατε σε κάποιον ότι είχατε αισθήματα γι’ αυτόν. Ακόμα κι αν το συναίσθημα δεν βρήκε ανταπόκριση, συγχαρείτε τον εαυτό σας που είστε γενναίοι και αληθινοί με τον εαυτό σας.

Επιλέξτε από μια ποικιλία υγιεινών τρόπων για να διαχειριστείτε το θέμα τής απόρριψης, όπως:

Καλλιεργήστε την αγάπη σας για τον εαυτό σας

Γυρίστε στα θεραπευτικά αποτελέσματα της μουσικής

Ασκηθείτε στον διαλογισμό ενσυνειδητότητας

Κάντε μια βόλτα και απολαύστε τη θεραπεία της φύσης

Μοιραστείτε την απόρριψη με ένα υποστηρικτικό μέλος της οικογένειας

Επικοινωνήστε με την ομάδα φίλων σας

Ασκηθείτε για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.