Υγρά μαντηλάκια: Ποια είναι τα οφέλη τους και τελικά, δρουν ενάντια στον Covid-19; Όλες οι πληροφορίες!

Υγρά μαντηλάκια: Ποια είναι τα οφέλη τους και τελικά, δρουν ενάντια στον Covid-19; Όλες οι πληροφορίες!

Μαντηλάκια καθαρισμού, απολύμανσης, αντιβακτηριακά ή μωρομάντηλα! Από την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκαν ως σήμερα, η αύξηση στη χρήση των υγρών μαντηλιών έχει ανέβει κατακόρυφα!  Η εργονομία και η αποδεδειγμένη δράση τους μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Τι συμβαίνει, όμως, πραγματικά; Υπάρχουν παγίδες για τη χρήση τους; Πώς θα αποκομίσουμε τα οφέλη τους και τελικά, δρουν ενάντια στον Covid-19; Ένας πλήρης οδηγός για τη χρήση τους.        

Από την Άντζελα Μολφέτα

Έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και για τις περισσότερες από εμάς θεωρούνται απαραίτητα! Διατηρούμε ένα- δυο πακέτα στο σπίτι, δυο-τρία στο αυτοκίνητο και οπωσδήποτε τουλάχιστον, ένα στην τσάντα μας!

Νιώθουμε πως μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς, είναι εύκολα στη χρήση και μπορούμε να τα απορρίψουμε στο δευτερόλεπτο! Ανάλογα με την ιδιότητά τους προσφέρουν τα θετικά οφέλη τους.

Τι πρέπει να προσέξουμε για τη δράση των υγρών μαντηλιών, ώστε να είναι τόσο ασφαλή όσο και αποτελεσματικά;

Άλλο καθαρισμός και άλλο απολύμανση!

Ανάλογα με τη δράση τους, τα εμποτισμένα μαντηλάκια αναγράφουν τις ιδιότητές τους και μελέτες έχουν αποδείξει πως οι ισχυρισμοί τους είναι ακριβείς.

  • Τα μαντηλάκια καθαρισμού περιέχουν αιθέρια έλαια, ενυδατικά συστατικά, ήπια καθαριστικά και δεν περιέχουν αλκοόλ.
  • Τα απολυμαντικά μαντηλάκια είναι αλκοολούχα, περιέχουν επιπλέον απολυμαντικούς παράγοντες, συντηρητικά και αιθέρια έλαια.

Υπάρχει, όμως, μια σημαντική διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης! Ενώ ο καθαρισμός αφαιρεί τα μικρόβια από μια επιφάνεια, η απολύμανση τα σκοτώνει. Οπότε θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα.

Ο καθαρισμός των χεριών ή μιας επιφάνειας με τα μαντηλάκια καθαρισμού θα απομακρύνει τα μικρόβια που υπάρχουν και θα μειώσει την εμφάνιση νέων.

Η χρήση των απολυμαντικών μαντηλιών προσφέρει περισσότερο υγειονομική ασφάλεια, καθώς σκοτώνει τα μικρόβια από ωμό κρέας, αίμα, σωματικά υγρά ή προφυλάσσει από μεταδοτικές ασθένειες, όπως η γρίπη.

Τα απολυμαντικά μαντηλάκια σκοτώνουν τα μικρόβια και προφυλάσσουν από μεταδοτικές ασθένειες.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως σκουπίζοντας τον πάγκο της κουζίνας με απολυμαντικά μαντηλάκια μετά την προετοιμασία πουλερικών, η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης μειώνεται κατά 99,2%!

Προσοχή όμως! Μπορεί να προκαλούν εξάπλωση των βακτηρίων!

Για να έχουμε αποτελεσματική δράση από τα μαντηλάκια απολύμανσης, θα πρέπει να ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Για παράδειγμα, εάν το προϊόν αναφέρει πως η περιοχή θα πρέπει να παραμείνει υγρή για δύο, τέσσερα ή περισσότερα λεπτά, θα πρέπει να είμαστε ακριβείς.

Ο μειωμένος χρόνος δράσης όχι μόνο δεν καταπολεμά τα μικρόβια, αλλά βοηθάει στην εξάπλωσή τους!

Επίσης, ο αριθμός των εμποτισμένων μαντηλιών που θα χρησιμοποιήσουμε παίζει ρόλο. Για μια επιφάνεια χρησιμοποιούμε ένα μαντηλάκι απολύμανσης. Το απορρίπτουμε και στη συνέχεια, παίρνουμε ακόμα ένα, για να προχωρήσουμε σε μια νέα περιοχή.

Εάν, όμως, η επιφάνεια είναι μεγάλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εξ αρχής περισσότερα μαντηλάκια, ώστε να παραμείνει υγρή για το προτεινόμενο χρονικό διάστημα και έτσι να έχουμε μια επιτυχημένη απολύμανση!

Τέλεια απολύμανση, σε συνδυασμό με σαπούνι και νερό!

Το πιο ισχυρό απολυμαντικό είναι πάντα, το σαπούνι και το νερό. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, για να απομακρύνουμε μικρόβια και βακτήρια είναι να περάσουμε αρχικά την περιοχή με σαπούνι και νερό. Αφού στεγνώσει, χρησιμοποιούμε το μαντηλάκι απολύμανσης ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης.

Ακριβώς αυτή τη μέθοδο ακολουθούμε όσον αφορά τον καθαρισμό και την απολύμανση και των παιδικών παιχνιδιών. Η σωστή σειρά είναι: Σαπούνι με νερό, στέγνωμα, απολυμαντικό μαντηλάκι και τέλος, σκούπισμα ξανά με νερό και στέγνωμα.

Η μόνη διαφορά με τις υπόλοιπες επιφάνειες είναι το τελικό σκούπισμα με νερό, καθώς με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται ουσίες που δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με το παιδί ή το μωρό.

Χρειάζεται λελογισμένη χρήση στα μαντηλάκια απολύμανσης! Με τις υπερβολές, προκαλούμε υπερανθεκτικά μικρόβια, που οδηγούν σε εμφάνιση λοιμώξεων, ανθεκτικών στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Χρήση, όχι κατάχρηση!

Εάν υπερβάλουμε στη χρήση των απολυμαντικών μαντηλιών θα έχουμε μάλλον, αντίθετα αποτελέσματα… Ήδη γνωρίζουμε πως δεν είναι όλα τα βακτήρια κακά. Με τη συνεχή χρήση των απολυμαντικών μαντηλιών, όμως, εξαφανίζονται τόσο τα κακά όσο και τα καλά.

Και όσο αυξάνεται η χρήση, τόσο αυξάνεται η απειλή αντοχής στα αντιβιοτικά και η δημιουργία ανοσίας. Αποτέλεσμα; Η γιγάντωση των superbugs, δηλαδή των υπερανθεκτικών μικροβίων, που οδηγεί σε εμφάνιση λοιμώξεων, οι οποίες όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά γίνονται ανθεκτικές στα υπάρχοντα αντιβιοτικά!

Συντήρηση και διάρκεια ζωής

Αν και τα περισσότερα υγρά μαντηλάκια δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης, ο γενικός κανόνας ασφαλούς χρήσης προτείνει να χρησιμοποιούνται για δύο χρόνια από τη στιγμή που θα τα ανοίξουμε.

Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να ελεγχθεί επίσης, από την υφή και τη μυρωδιά τους. Όσο πιο στεγνά είναι και όσο πιο αδύναμο γίνεται το άρωμά τους, τόσο πιο αναποτελεσματική είναι και η δράση τους!

Δείτε Επίσης
RNA, mRNA, και πώς χρησιμοποιούνται στην τρίτη γενιά των ιατρικών θεραπειών

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε επίσης, είναι τα σημεία αποθήκευσης. Θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς η υπερβολική ζέστη ή το έντονο κρύο θα καταστρέψουν τα συντηρητικά τους.

Φροντίστε το σημείο φύλαξης! Η αλλοτρίωση των συστατικών τους βοηθά στην ανάπτυξη μυκήτων.

Μπορεί λοιπόν, να χρησιμοποιούμε τα απολυμαντικά μαντηλάκια και στο αυτοκίνητο, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε πώς θα διασφαλίσουμε τη σύνθεσή τους.

Η αλλοτρίωση των συστατικών τους βοηθά στην ανάπτυξη μυκήτων και οπωσδήποτε, δεν θέλουμε να εξαπλωθούν στο τιμόνι μας με κανένα τρόπο!

Η δράση των απολυμαντικών και αντιβακτηριακών μαντηλιών ενάντια στον covid-19

Προσφέρουν ένα είδος προφύλαξης από τον ιό.  Αν και έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η χρήση τους μειώνει τη μετάδοση ασθενειών και την ικανότητά τους να σκοτώνουν πάνω από το 98% των μικροβίων που αναπτύσσονται σε επιφάνειες, έως και 48 ώρες, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναγνωρίζουν τη δυνατότητα που παρέχουν για την εξάλειψη των μικροβίων στα σχολεία και συμβουλεύουν τη χρήση των απολυμαντικών μαντηλιών σε τηλέφωνα, υπολογιστές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά είδη που αγγίζονται συχνά και είναι ανθεκτικά στη χρήση υγρών για τον καθαρισμό και την απολύμανση.

Επίσης, προτείνονται για την απολύμανση των επιφανειών που αγγίζουμε αρκετά συχνά, όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες φωτός, λαβές, πληκτρολόγια, τουαλέτες, βρύσες, κ.λπ.

Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες χρήσης και να εφαρμόσουμε το μαντηλάκι στην προτεινόμενη χρονική διάρκεια, καθώς κάθε προϊόν περιέχει συστατικά που ενεργούν διαφορετικά.

Χρήσιμες συμβουλές

Είναι σκόπιμο να κάνουμε ένα τεστ αντοχής σε μια μικρή επιφάνεια, πριν από τη χρήση. Οπωσδήποτε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μαντηλάκια απολύμανσης σε:

  • Απορροφητικές επιφάνειες, όπως τα χαλιά ή οι μοκέτες.
  • Άβαφα ξύλα ή επιφάνειες που περαστεί με λάδι ή κερί.
  • Αντικείμενα από χαλκό, αλουμίνιο ή σε στιλπνές, γυαλισμένες επιφάνειες.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαντηλάκια καθαρισμού τα οποία δεν περιέχουν χημικές ουσίες και όπως αναφέραμε ήδη, απομακρύνουν τα μικρόβια!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.