Σφουγγαράκι κουζίνας: Πρωταθλητής της βρωμιάς!

Σφουγγαράκι κουζίνας: Πρωταθλητής της βρωμιάς!

Έκπληξη είχε προκαλέσει μία έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι ανάμεσα στα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα σε ένα σπίτι, είναι τα σφουγγαράκια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας! Τι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα και να τα απολυμαίνουμε;

Aπό τη Νικολέτα Γιαννοπούλου 

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι τα σφουγγαράκια κουζίνας είναι τα πιο μολυσμένα οικιακά αντικείμενα…. Συγκεκριμένα είναι 200 χιλιάδες φορές πιο μολυσμένα από τα καθίσματα της τουαλέτας!

Τον μεγάλο κίνδυνο που «εγκυμονούν» τα σφουγγαράκια της κουζίνας για την ανθρώπινη υγεία επιβεβαιώνει η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Συμβουλίου Υγιεινής της Βρετανίας. Οι ερευνητές εξέτασαν σπίτια σε πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Το σφουγγαράκι της κουζίνας αναδείχτηκε «πρωταθλητής» της βρωμιάς αφού, όπως διαπιστώθηκε, διαθέτει 10 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ερευνητές, ορισμένα από αυτά τα βακτήρια είναι πολύ επικίνδυνα, αφού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις, όπως το σύνδρομο Guillain-Barré που συνδέεται με παράλυση. Τα σφουγγάρια λερώνονται λοιπόν,  πολύ γρήγορα και μετατρέπονται σε φωλιές με βακτήρια.

Η λύση; Συχνή απολύμανση και τακτική αντικατάσταση. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εύκολα και απλά:

  • Να καθαρίζετε το σφουγγαράκι καλά από υπολείμματα τροφών μετά από κάθε χρήση
  • Μετά από κάθε χρήση να το στερεώνετε όρθιο, ώστε να στραγγίζει και να στεγνώνει καλά, (τα μικρόβια αγαπούν την υγρασία).

Για να εξασφαλίστε την απολύμανση και την καθαριότητά τους, προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτές τις 4 συμβουλές.

Ξίδι

Γεμίστε ένα μπολ κατά τα 3/4 και αναμείξτε ίσα μέρη με νερό και λευκό ξίδι. Βυθίστε στο μπολ το σφουγγάρι. Βάλτε το για 2 λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων. Μετά το σφουγγάρι θα είναι απαλλαγμένο από βακτήρια. Φυσικά, αφήστε το να κρυώσει πριν από τη χρήση.

Λεμόνι

Προσθέστε τον χυμό μισού λεμονιού σε ένα μπολ με νερό. Βουτήξτε το σφουγγάρι σας στο υγρό όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα θα είναι εντελώς καθαρό.

Μαγειρική σόδα

Αραιώστε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο ζεστό νερό. Μουλιάστε στο υγρό το σφουγγάρι σας για 4 ώρες. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στύψτε το.

Στο πλυντήριο πιάτων

Τοποθετήστε το σφουγγάρι σας στο καλάθι για τα μαχαιροπίρουνα του πλυντηρίου πιάτων σας και πλύντε το. Απλώς, βεβαιωθείτε ότι το έχετε «σφηνώσει» καλά για να μην πάει στον… πάτο.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.