Γνωρίστε τις 4 φάσεις του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Ποια είναι τα στάδια; Πότε παρατηρούνται αλλαγές;

Γνωρίστε τις 4 φάσεις του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Ποια είναι τα στάδια; Πότε παρατηρούνται αλλαγές;

Η γυναίκα έχει περίπου 450 έμμηνους κύκλους στη ζωή της. Δυστυχώς, πολλές από εμάς όλο αυτό το βλέπουμε σαν ένα βάρος από το οποίο πολύ θα θέλαμε να απαλλαγούμε. Κι όμως, ο κύκλος μας έχει τέσσερις μοναδικές φάσεις και η κάθε μία δημιουργεί διαφορετικές σωματικές και συναισθηματικές δυνάμεις μέσα σας. Είναι σημαντικό λοιπόν να ξέρουμε πώς να δουλεύουμε με τον ίδιο μας τον κύκλο αντί να του πηγαίνουμε κόντρα. Οι παρακάτω συμβουλές θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε και βιώνετε τον κύκλο σας.

Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά

Το γυναικείο σώμα κινείται με παρόμοιο τρόπο με το φυσικό περιβάλλον γύρω μας. Το να μάθετε να τιμάτε τη δική σας εσωτερική κυκλική φύση δημιουργεί μια κατανόηση του πώς λειτουργούν οι ορμόνες σας σε κάθε φάση του κύκλου σας. Το να έρθετε πιο κοντά με αυτή είναι το κλειδί για να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες σε κάθε τομέα της ζωής σας.

Φάση 1 — Εμμηνορροϊκή φάση

Η πρώτη ημέρα της αιμορραγίας θεωρείται η πρώτη ημέρα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Η ορμόνη προγεστερόνη πέφτει και προκαλεί την αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας, γεγονός γνωστό και ως περίοδός. Συνήθως μια περίοδος διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες.

Συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, η ενέργειά σας είναι η χαμηλότερη στον κύκλο σας και μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένη. Μπορεί να θέλετε να ξεκουραστείτε περισσότερο από ό,τι συνήθως, ή ακόμα και να πάρετε μια μέρα άδεια.

Μπορεί μια ολόκληρη μέρας άδειας να μην είναι κάθε φορά δυνατή, αλλά το να επιδιώξετε λίγη ησυχία και χρόνο ξεκούρασης μέσα στη μέρα σας μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Εάν δεν έχετε χρόνο τότε μπορείτε απλώς να πάτε για ένα σύντομο περπάτημα ή να πάρετε τρία λεπτά βαθιάς αναπνοής.

Τι να κάνετε

Βγάλτε από το ημερολόγιό σας κοινωνικές εκδηλώσεις και άλλα παρόμοια και κάντε ένα ραντεβού με τον εαυτό σας. Ένα ζεστό μπάνιο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Δοκιμάστε να γράψετε σε ένα ημερολόγιο τα γεγονότα του περασμένου μήνα. Αυτό φέρνει επίγνωση και σας επιτρέπει να ορίσετε όλα όσα επιθυμείτε για τον επόμενο μήνα. Εάν η ενέργειά σας είναι χαμηλή, περιορίστε την άσκηση σε μαλακές κινήσεις και διατάσεις μέσα από τη γιόγκα και το περπάτημα.

Φάση 2 — Ωοθυλακική φάση

© FREEPIK
© FREEPIK

Αυτή η φάση ακολουθεί αμέσως μετά την έμμηνο ρύση. Σε αυτή τη φάση ο βλεννογόνος αδένας σας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται θυλακιοτρόπος ορμόνη, η οποία διεγείρει τις ωοθήκες και τις ωθεί να απελευθερώσουν οιστρογόνα.

Συμπτώματα

Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη αρχίζουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Αυτό θα σας δώσει μια ώθηση ενέργειας και συχνά μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Μπορεί ακόμη να νιώθετε πιο πρόθυμη να ρισκάρετε.

Η τεστοστερόνη διεγείρει τη λίμπιντο σας ενώ τα οιστρογόνα σας κάνουν να νιώθετε πιο εξωστρεφής και ρίχνουν την όρεξή σας. Αυτή είναι μια φάση στην οποία μπορεί να νιώσετε μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων που σχετίζονται με την αυτάρκεια.

Τι να κάνετε

Ο καταιγισμός ιδεών και η επίλυση προβλημάτων είναι τα δυνατά σας σημεία κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Είναι η τέλεια στιγμή να αναλάβετε νέα projects και να πάρετε σημαντικές αποφάσεις.

Εκμεταλλευτείτε το λέγοντας χωρίς φόβο την άποψή σας στα meetings, συμμετέχοντας σε μια νέα δραστηριότητα και προγραμματίζοντας χρόνο με φίλους. Η έντονη άσκηση θα σας κάνει να αισθανθείτε ακόμα καλύτερα σε αυτή τη φάση, γι’ αυτό βγείτε έξω και απολαύστε τις σωματικές δραστηριότητες που αγαπάτε.

Φάση 3 — Η φάση της ωορρηξίας

Η ωορρηξία είναι το αποκορύφωμα όλης της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει το σώμα σας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ένα ωάριο απελευθερώνεται από το ωοθυλάκιό του στην ωοθήκη σας, το οποίο ζει για 12-24 ώρες.

Συμπτώματα

Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη ανεβαίνουν στα μέγιστα επίπεδα, ενισχύοντας τα αποτελέσματα της ωοθυλακικής φάσης. Μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα για την εξωτερική σας εμφάνιση και να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Δείτε Επίσης
Το νέο καρέ της Τζένιφερ Άνιστον είναι μια σύγχρονη έκδοση της «Ρέιτσελ»!

Έτσι σας είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσετε με τους γύρω σας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Επιπλέον, η σεξουαλική σας διάθεση είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Τι να κάνετε

Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για συνεντεύξεις για δουλειά, για εκδηλώσεις και κοινωνικοποίηση. Κανονίστε ραντεβού με το αντικείμενο του πόθου σας ή ζητήστε από κάποιον να βγείτε! Τα επίπεδα ενέργειας είναι υψηλότερα σε αυτή τη φάση, επομένως συνεχίστε να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας σωματική δραστηριότητα.

Φάση 4 — Η ωχρινική φάση

Οι πρώτες 2 με 3 μέρες αυτής της φάσης μοιάζουν πολύ με τη φάση τής ωορρηξίας. Αυτό αλλάζει όταν τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη μειώνονται και το σώμα σας αρχίζει να παράγει προγεστερόνη.

Συμπτώματα

Δεδομένου ότι η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη κατά του άγχους, σ΄αυτή τη φάση αρχίζετε να χαλαρώνετε. Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να απολαύσετε το σπίτι σας και να τακτοποιήσετε τις εκκρεμότητες σας.

Το δεύτερο μισό αυτής της φάσης, ωστόσο, είναι δύσκολο για πολλές γυναίκες. Μπορεί να αισθανθείτε συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως λιγούρα για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος, πονοκεφάλους, άγχος και κυκλοθυμία. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι όλα στο μυαλό σας, αλλά ούτε και κάτι που πρέπει να υπομείνετε.

Τι να κάνετε

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την περίοδό σας φροντίστε τον εαυτό σας και πιθανότατα θα μπορέσετε να μετριάσετε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Προσπαθήστε να περάσετε χρόνο αφιερωμένο στον εαυτό σας, να τρώτε υγιεινές τροφές, να κάνετε ένα μάθημα γιόγκα ή κάποια θεραπεία αντιμετώπισης του άγχους, όπως μασάζ ή βελονισμό.

Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στη μείωση των πονοκεφάλων και των μυϊκών πόνων. Όταν τιμάτε την έμφυτη ανάγκη του σώματός σας για ξεκούραση και χαλάρωση κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ενισχύετε την ικανότητά σας να επωφεληθείτε περισσότερο από τις ενεργές φάσεις του κύκλου σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.