Το άγχος γκριζάρει τα μαλλιά μου; Τι λέει η επιστήμη;

Το άγχος γκριζάρει τα μαλλιά μου; Τι λέει η επιστήμη;

Οι πρώτες σας γκρίζες τρίχες εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των είκοσι και των πενήντα σας. Για τους άνδρες, οι γκρίζες τρίχες συνήθως ξεκινούν από τους κροτάφους και τις φαβορίτες. Οι γυναίκες τείνουν να αρχίζουν να γκριζάρουν στη γραμμή των μαλλιών, ειδικά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Η επιτάχυνση του γκριζαρίσματος συμβαίνει συνήθως μεταξύ 50 και 60 ετών. Αλλά κάνουμε κάτι που επιταχύνει τη διαδικασία; Και υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να το επιβραδύνουμε;

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι το να τραβάμε τρίχες από τα μαλλιά μας, οι πολλές βαφές και το άγχος μπορεί να γκριζάρουν τα μαλλιά σας – και ότι οι κοκκινομάλλες δεν αποκτούν γκρίζα μαλλιά. Να τι λέει η επιστήμη.

Τι δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους;

©FREEPIK
©FREEPIK

Κάθε τρίχα παράγεται από ένα θύλακα, ένα άνοιγμα που μοιάζει με τούνελ στο δέρμα σας. Τα ωοθυλάκια περιέχουν δύο διαφορετικά είδη βλαστοκυττάρων:

  • Τα κερατινοκύτταρα, τα οποία παράγουν κερατίνη, την πρωτεΐνη που δημιουργεί και αναγεννά τις τρίχες
  • Τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία που χρωματίζει τα μαλλιά και το δέρμα σας.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μελανίνης που καθορίζουν το χρώμα των μαλλιών. Η ευμελανίνη είναι μια μαύρη-καφέ χρωστική και η φαιομελανίνη είναι μια κόκκινη-κίτρινη χρωστική ουσία.

Η ποσότητα των διαφορετικών χρωστικών καθορίζει το χρώμα των μαλλιών. Τα μαύρα και καστανά μαλλιά έχουν ως επί το πλείστον ευμελανίνη, τα κόκκινα μαλλιά έχουν την περισσότερη φαιομελανίνη και τα ξανθά μαλλιά έχουν μόνο μια μικρή ποσότητα και από τα δύο.

Τι κάνει λοιπόν τα μαλλιά μας να γκριζάρουν; Και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία

©FREEPIK
©FREEPIK

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσιολογικό τα κύτταρα να γίνονται λιγότερο ενεργά. Στον θύλακα της τρίχας, αυτό σημαίνει ότι τα βλαστοκύτταρα παράγουν λιγότερη μελανίνη –γκριζάροντας τα μαλλιά μας– και λιγότερη κερατίνη, προκαλώντας αραίωση και απώλεια μαλλιών.

Καθώς παράγεται λιγότερη μελανίνη, υπάρχει λιγότερη χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους. Τα γκρίζα μαλλιά έχουν πολύ λίγη μελανίνη, ενώ τα λευκά δεν έχουν μελανίνη.

Τα μαλλιά που αποχρωματίζονται φαίνονται γκρίζα, λευκά ή ασημί επειδή το φως αντανακλάται από την κερατίνη, η οποία είναι ανοιχτό κίτρινο.

Τα γκρίζα μαλλιά είναι πιο πυκνά, πιο τραχιά και πιο άκαμπτα από τα μαλλιά με χρωστική ουσία. Αυτό συμβαίνει επειδή το σχήμα του θύλακα της τρίχας γίνεται ακανόνιστο καθώς τα βλαστοκύτταρα αλλάζουν με την ηλικία.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα γκρίζα μαλλιά αναπτύσσονται επίσης πιο γρήγορα από τα μαλλιά που έχουν το χρώμα τους, αλλά καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια στη διαδικασία.

Μπορεί το άγχος να γκριζάρει τα μαλλιά μας;

©FREEPIK
©FREEPIK

Ναι, το άγχος μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να γκριζάρουν. Αυτό συμβαίνει όταν το οξειδωτικό στρες καταστρέφει τους θύλακες των τριχών και τα βλαστοκύτταρα και τα σταματά να παράγουν μελανίνη.

  • Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία πολλών επιβλαβών χημικών ελεύθερων ριζών και ανεπαρκών προστατευτικών αντιοξειδωτικών χημικών στο σώμα. Μπορεί να προκληθεί από ψυχολογικό ή συναισθηματικό στρες καθώς και από αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και η ρύπανση, καθώς και το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Τα μελανοκύτταρα είναι πιο επιρρεπή σε βλάβες από τα κερατινοκύτταρα λόγω των πολύπλοκων σταδίων στην παραγωγή μελανίνης. Αυτό εξηγεί γιατί η γήρανση και το άγχος προκαλούν συνήθως γκριζάρισμα των μαλλιών πριν από την απώλεια μαλλιών.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να συνδέσουν λιγότερο χρωματισμένα τμήματα μιας τρίχας με στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου. Σε νεότερα άτομα, των οποίων τα βλαστοκύτταρα εξακολουθούσαν να παράγουν μελανίνη, το χρώμα επέστρεψε στα μαλλιά μετά το πέρας του αγχωτικού συμβάντος.

4 διαδομένες πεποιθήσεις για τα γκρίζα μαλλιά – και τι λέει η επιστήμη

1. Το μάδημα μιας γκρίζας τρίχας μεγαλώνει περισσότερο στη θέση της;
©FREEPIK
©FREEPIK

Μύθος. Όταν μαδάτε μια τρίχα, μπορεί να παρατηρήσετε έναν μικρό βολβό στο άκρο που ήταν κολλημένος στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αυτή είναι η ρίζα. Αναπτύσσεται από τον θύλακα της τρίχας.

Είναι πιθανό το συχνό μάδημα να γκριζάρει νωρίτερα τα μαλλιά σας, εάν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη είναι κατεστραμμένα ή εξαντλημένα από την υπερβολική αναγέννηση.

Το τράβηγμα μίας τρίχας τραβάει τη ρίζα έξω από τον θύλακα. Αλλά το ίδιο το ωοθυλάκιο είναι το άνοιγμα στο δέρμα σας και δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Από κάθε τριχοθυλάκιο μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μία τρίχα.

2. Μπορούν τα μαλλιά μου να γκριζάρουν κατά τη διάρκεια της νύχτας;
Πορτραίτο της Μαρίας Αντουανέτας με τα γκριζαρισμένα μαλλιά της, Elisabeth Louise Vigée Le Brun, 1778 PHOTO PUBLIC DOMAIN
Πορτραίτο της Μαρίας Αντουανέτας με τα γκριζαρισμένα μαλλιά της, Elisabeth Louise Vigée Le Brun, 1778 PHOTO PUBLIC DOMAIN

Μύθος. Ο θρύλος λέει ότι τα μαλλιά της Μαρίας Αντουανέτας άσπρισαν εντελώς το βράδυ πριν η Γαλλίδα βασίλισσα αντιμετωπίσει την γκιλοτίνα – αλλά αυτό είναι μύθος.

Δεν είναι όλα τα μαλλιά σε φάση ανάπτυξης κάθε φορά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γκριζάρουν όλα ταυτόχρονα.

Η μελανίνη στις τρίχες είναι χημικά σταθερή, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταμορφωθεί αμέσως. Το οξύ ψυχολογικό στρες εξαντλεί γρήγορα τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων σε πείραμα που έγινε σε ποντίκια. Αλλά το αποτέλεσμα δεν εμφανίζεται αμέσως. Αντίθετα, τα γκρίζα μαλλιά γίνονται ορατά καθώς μεγαλώνει το σκέλος – με ρυθμό περίπου 1 εκατοστό τον μήνα.

3. Η βαφή θα γκριζάρει πιο γρήγορα τα μαλλιά μου;
©FREEPIK
©FREEPIK

Αυτό εξαρτάται από τη βαφή. Οι προσωρινές και οι ημιμόνιμες βαφές δεν προκαλούν πρόωρο γκριζάρισμα γιατί απλώς επικαλύπτουν τη ρίζα της τρίχας χωρίς να αλλάζουν τη δομή της.

Όμως τα μόνιμα προϊόντα προκαλούν μια χημική αντίδραση με τα μαλλιά, χρησιμοποιώντας έναν οξειδωτικό παράγοντα όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Δείτε Επίσης
Απογειώστε τη φθινοπωρινή αρωματική σας γκαρνταρόμπα σας με… σουέντ!

Ο θύλακας της τρίχας μπορεί να βλάψει τα μελανοκύτταρα και τα κερατινοκύτταρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν γκριζάρισμα και απώλεια μαλλιών.

4. Είναι αλήθεια ότι οι κοκκινομάλλες δεν γκριζάρουν;

Τα άτομα με κόκκινα μαλλιά χάνουν επίσης μελανίνη καθώς γερνούν, αλλά διαφορετικά από εκείνα με μαύρα ή καστανά μαλλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κόκκινες-κίτρινες και οι μαύρες-καφέ χρωστικές είναι χημικά διαφορετικές.

Η παραγωγή της καφέ-μαύρης χρωστικής ευμελανίνης είναι πιο περίπλοκη και απαιτεί περισσότερη ενέργεια, καθιστώντας την πιο επιρρεπή σε φθορά.

Η παραγωγή της κόκκινης-κίτρινης χρωστικής (φαιομελανίνη) προκαλεί λιγότερο οξειδωτικό στρες και είναι πιο απλή. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευκολότερο για τα βλαστοκύτταρα να συνεχίσουν να παράγουν φαιομελανίνη, ακόμη κι αν μειώνουν τη δραστηριότητά τους με τη γήρανση.

Με τη γήρανση, τα κόκκινα μαλλιά τείνουν να ξεθωριάζουν σε φράουλα-ξανθά και ασημί-λευκά. Το γκρι χρώμα οφείλεται στη λιγότερη δραστηριότητα ευμελανίνης, επομένως είναι πιο κοινό σε άτομα με μαύρα και καστανά μαλλιά.

Η γενετική σας καθορίζει πότε θα αρχίσετε να γκριζάρετε. Αλλά μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε το πρόωρο γκριζάρισμα παραμένοντας υγιείς, μειώνοντας το άγχος και αποφεύγοντας το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ και την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει επειδή η βιταμίνη Β12, ο χαλκός, ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος επηρεάζουν την παραγωγή μελανίνης και τη μελάγχρωση των μαλλιών.

Πηγή: www.theconversation.com

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.