Botox: Γενέθλια 20 χρόνων για τη νευροτοξίνη που άλλαξε… το πρόσωπό μας!

Botox: Γενέθλια 20 χρόνων για τη νευροτοξίνη που άλλαξε… το πρόσωπό μας!

Μπορεί πριν από 20 χρόνια, η ιδέα της έγχυσης ουσιών στο πρόσωπό μας για να δείχνουμε νεότερες να αποτελούσε σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 αποκαλύφθηκε πως τα πάντα μπορούν να συμβούν! Τι είναι το botox, πόσο έχει εξελιχθεί σήμερα και τι μπορούμε να περιμένουμε στο αύριο;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η ιστορία του καλλυντικού botox μοιάζει με παραμύθι στη βιομηχανία της ομορφιάς! Ο επιστημονικός του όρος, ως botulinum toxin, αφορά καθαρά ένα σύμπλεγμα νευροτοξίνης. Προέρχεται από ένα βακτήριο, το clostridium botulinum, μια τοξίνη ουσιαστικά, η οποία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα σε ακατάλληλα κονσερβοποιημένα ή τυποποιημένα τρόφιμα!

Η συγκεκριμένη τοξίνη θεωρείται μία από τις πιο θανατηφόρες ουσίες στον κόσμο, λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί ασφυξία, παραλύοντας τους μύες που χρησιμοποιούνται για την αναπνοή! Αυτή η θανατηφόρα ιδιότητα, όμως, είναι εκείνη που την καθιστά και μια απίστευτη αντιγηραντική θεραπεία!

Η μεγάλη ανακάλυψη!

Ήταν στο Νευρολογικό Ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, όταν ο Δρ Mitchell Brin χρησιμοποίησε το Oculinum, ένα ενέσιμο παραλυτικό μυών. Μόλις είχε τελειώσει τη θεραπεία ενός ασθενούς με βλεφαρόσπασμους (ακούσιους μυϊκούς σπασμούς των ματιών), όταν επεσήμανε μια παρενέργεια: Οι γραμμές συνοφρυώματος μεταξύ των φρυδιών ήταν πιο ήπιες!

Αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη για τα οφέλη της νευροτοξίνης στην αισθητική, η οποία προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον πλήθους δερματολόγων.

Η πληροφορία σύντομα διέρρευσε και στον κύκλο των πλαστικών χειρουργών. Τα σεμινάρια επί του θέματος διαδέχονταν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να εγχέουν botox μεταξύ τους!

Το μυστικό της νεότητας άρχισε να ψιθυρίζεται κρυφά από τις γυναίκες μιας συγκεκριμένης ηλικίας, ενώ οι εκλεκτοί της ευμάρειας ξεκίνησαν κατ΄οίκον τη χρήση του, αφήνοντας την πρόσβαση στη θαυματουργή τοξίνη από το πλήθος ενδιαφερομένων για αργότερα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως τηρουμένων των προφυλάξεων η θεραπεία τότε διαρκούσε γύρω στα 30 λεπτά, ενώ σήμερα αρκούν μόλις 30 δευτερόλεπτα!

Η μέθοδος έγχυσης άρχισε να διδάσκεται σε γιατρούς σε όλο τον κόσμο, ενώ η εκπαίδευση προχώρησε ακόμα και στον χώρο των οδοντιάτρων! Και όλα αυτά, πριν ακόμα δοθεί η επίσημη έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Μια νέα πραγματικότητα, που τελικά προσέλκυσε στο ιατρείο ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ πριν δερματολόγο!

Τι γίνεται σήμερα;

Αν και στο παρελθόν μερικές διάσημες σταρ κατηγορήθηκαν για υπερβολική χρήση του botox και σκηνοθέτες παραπονέθηκαν για ηθοποιούς, οι οποίοι δεν είχαν το πλήρες φάσμα έκφρασης εξαιτίας του, σήμερα το botox έχει εξελιχθεί τα μάλα!

Δείτε Επίσης
Οι καλύτερες συμβουλές για να μειώσουμε τις γραμμές του χαμόγελου!

Το botox του 2021 είναι πολύ πιο εξελιγμένο τεχνικά, λεπτό και φυσικό σε σύγκριση με το botox της δεκαετίας του 1990, επομένως και πολύ πιο ελκυστικό! Χρησιμοποιείται ακόμα και από την ηλικία των 20 ετών, ενώ δεν υπάρχει καμία διάκριση ούτε μεταξύ των φύλων. Η δοσολογία και τα σημεία έγχυσης εφαρμόζονται πλέον, με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Ταυτόχρονα, οι νέες καμπάνιες αποκαλύπτουν μαρτυρίες πραγματικών ασθενών, οι οποίοι μοιράζονται τις ιστορίες τους και μιλούν για τις θεραπείες αισθητικής, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα σημαντικό μέσο συνομιλιών και ενημέρωσης εμπειριών.

Πώς χρησιμοποιείται σήμερα

Η χρήση του τροποποιείται πια, πέρα από τις ρυτίδες του μετώπου. Χρησιμοποιείται για την καλύτερη δομή και λειτουργία του προσώπου, καθώς και άλλων τμημάτων του σώματος.

  • Ενισχύει το περίγραμμα του προσώπου, τονώνοντας το κάτω μέρος στη γραμμή της γνάθου.
  • Βοηθά στη χαλάρωση των μυών ανατρέποντας το θυμωμένο ή θλιμμένο βλέμμα.
  • Ανορθώνει τους μύες στα πλάγια του στόματος, για ένα όμορφο χαμόγελο.
  • Η δράση του ενισχύεται, μετατρέποντας τη διάρκεια από 3-4 μήνες σε 6-8!
  • Σε έκδοση γρηγορότερης δράσης, εναλλακτικά, γνωστό και ως «πάρτι botox», ξεκινάει να δραστηριοποιείται μέσα σε 24 ώρες, σε αντίθεση με την παραδοσιακή εκδοχή που χρειάζεται τυπικά από 3-7 ημέρες για να αναπτυχθεί.

Τι περιμένουμε… σύντομα;

  • Σύντομα θα απολαύσουμε τη χρήση του και για τη μείωση της κυτταρίτιδας στους γλουτούς!
  • Θα χρησιμοποιηθεί για να κάνει πιο αδύνατο το πρόσωπο, να λειάνει τις γραμμές του λαιμού και να βελτιώσει το περίγραμμα των ώμων.
  • ΜΙα ακόμα καινοτομία είναι το botox χωρίς βελόνα! Μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά, από ειδικό γιατρό, αν και θα περάσει χρόνος μέχρι η συγκεκριμένη θεραπεία να γίνει πραγματικότητα.
  • Η πιο σημαντική μελλοντική δέσμευση για τη χρήση του botox, όμως, αφορά τη σύσφιγξη του δέρματος. Σε ενέσιμη μορφή πρόκειται να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο κολλαγόνο με φρέσκο, νέο κολλαγόνο δημιουργώντας μέγιστο αποτέλεσμα σύσφιγξης!

Όπως διαπιστώνουμε, οι τεχνολογικές καινοτομίες τις επόμενες δεκαετίες πρόκειται να διαμορφωθούν με βάση την ηλικία και τον τύπο του δέρματός μας, ώστε να δείχνουμε καλύτερες και να γερνάμε με πιο φυσικό και όμορφο τρόπο στο μέλλον! Διότι, αν και το botox ξεκίνησε την καριέρα του με σκοπό να μας κάνει νεότερες, τώρα στοχεύει σε κάτι πιο σημαντικό: Στο να μας κάνει καλύτερες!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.