Επικίνδυνο ή όχι το μανικιούρ με τζελ;

Θέλουμε τα νύχια μας να δείχνουν όμορφα, αλλά δεν διαθέτουμε και άπλετο χρόνο για τη φροντίδα τους… Ακριβώς εδώ, το μανικιούρ με τζελ κερδίζει τις εντυπώσεις. Τελευταία, όμως, όλο και περισσότερες πληροφορίες προβληματίζουν σχετικά με το πόσο ασφαλές ή όχι είναι. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Τα κλασικά βερνίκια νυχιών προσφέρουν μία τεράστια χρωματική γκάμα και μας δίνουν την ευκαιρία να αλλάζουμε το χρώμα τους ακόμα και καθημερινά! Παράλληλα, όμως, το πλύσιμο των χεριών μας και μερικές απρόσεκτες κινήσεις μπορούν να χαλάσουν τη λεία τους επιφάνεια στο λεπτό! Το μανικιούρ με τζελ προσφέρει χρώμα μακράς διάρκειας, χωρίς αρνητικές περιπέτειες. Τι γίνεται, όμως, σχετικά με την υγεία μας; Είναι τόσο επιβαρυντικό ή δεν υπάρχει κίνδυνος; Τα υπέρ και τα κατά που ακολουθούν δίνουν τις απαντήσεις στις απορίες μας…
Τα υπέρ
- Όπως γνωρίζουμε, τα νύχια μας είναι εξαιρετικά πορώδη και απορροφούν το νερό σαν σφουγγάρι! Με την ειδική επικάλυψη που προσφέρει το μανικιούρ με τζελ εμποδίζεται η απορρόφηση, οπότε τα νύχια μας δεν μαλακώνουν, δεν σπάνε εύκολα και δεν ξεφλουδίζουν.
- Το μανικιούρ με τζελ διαρκεί περισσότερο, περίπου 4-5 εβδομάδες.
- Μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε σχέδια που δεν γίνονται με τίποτα από τα κλασικά βερνίκια.
- Στεγνώνει αμέσως και δεν χρειάζεται να προσέχουμε τις κινήσεις μας, ενώ ταυτόχρονα δεν δημιουργεί φυσαλίδες, γραμμές και μουτζούρες στο χρώμα.
- Χωρίς καπνό και αναθυμιάσεις κατά την εφαρμογή, θεωρείται πιο ασφαλής μέθοδος από άλλες.
- Το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ πιο φυσικό και λαμπερό σε σύγκριση με όλα τα άλλα είδη, ενώ το γαλλικό μανικιούρ με τζελ διαπρέπει ασυζητητί.
Τα κατά
- Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο μανικιούρ με τζελ, όπως η φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο, το τολουόλιο και άλλες τοξικές ουσίες εισέρχονται στο σύστημα του οργανισμού μας μέσω του δέρματος και της αναπνοής, περνούν από το συκώτι και γίνονται βιοσυσσωρεύσιμες, δηλαδή παραμένουν στο σύστημά μας.
- Η μεγάλη διάρκεια του μανικιούρ με τζελ είναι ένα από τα μεγάλα του ατού. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να αποδυναμώσει την υγεία των νυχιών μας εξαιτίας του λειαντικού παράγονται συγκόλλησης και της μεθόδου απομάκρυνσής του.
- Η λάμπα LED που χρησιμοποιείται για να σταθεροποιηθεί το βερνίκι έχει πολύ μικρότερη εμβέλεια σε σύγκριση με το σολάριουμ, αλλά οι ακτίνες UV επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος δημιουργώντας ρυτίδες και καφέ κηλίδες.
- Υπάρχει περίπτωση τα νύχια να γίνουν αρκετά πιο λεπτά, με αποτέλεσμα να σπάνε και πιο εύκολα, μετά την αφαίρεση του τζελ.
Τι κάνουμε, λοιπόν;
- Για να προστατέψουμε τα χέρια μας απλώνουμε αντιηλιακό με δείκτη SPF30 ή υψηλότερο στην επιφάνειά τους, 20 λεπτά πριν κάνουμε μανικιούρ με τζελ.
- Εναλλακτικά και για έξτρα προστασία, μπορούμε να φορέσουμε και γάντια με κομμένα άκρα στα δάχτυλα.
- Ενυδατώνουμε νύχια και πετσάκια αρκετές φορές την ημέρα, ώστε να τους προσφέρουμε την απαραίτητη υγρασία, αλλά και απλώνουμε στα χέρια μας μια πλούσια ενυδατική κρέμα.
- Δεν υπερβαίνουμε ποτέ τον χρόνο έκθεσης των νυχιών μας, στην ακτινοβολία.
- Μπορούμε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια το μανικιούρ με τζελ 1-2 φορές τον μήνα, ενώ εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στο κλασικό βερνίκι νυχιών είναι σκόπιμο να αφήσουμε να περάσουν γύρω στις έξι εβδομάδες πριν την πρώτη εφαρμογή, ώστε να δώσουμε στα νύχια μας την ευκαιρία να ανακάμψουν απόλυτα.