Έρευνα Dove: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η επίδρασή της στην έννοια της αληθινής ομορφιάς

Έρευνα Dove: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η επίδρασή της στην έννοια της αληθινής ομορφιάς

Με αφορμή τα 20 χρόνια από την καμπάνια για την αληθινή ομορφιά, το Dove ανανεώνει τη δέσμευσή του με την «αλήθεια». Με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) να απειλεί πλέον την αντιπροσώπευση της αληθινής ομορφιάς, το Dove δεσμεύεται να μην χρησιμοποιήσει ποτέ AI για να αναπαραστήσει αληθινές γυναίκες στις διαφημίσεις του.

Πριν από 20 χρόνια, το Dove με την καμπάνια για την Αληθινή Ομορφιά έδειξε στον κόσμο πώς είναι η ομορφιά στην πραγματικότητα. Όλα ξεκίνησαν το 2004 με μια τρομακτική διαπίστωση: Μόνο το 2% των γυναικών θεωρούσαν τον εαυτό τους όμορφο.

Έτσι, η καμπάνια «Αληθινή Ομορφιά» έθεσε μια πρόκληση, τόσο για την κοινωνία, όσο και για τα Μέσα ενημέρωσης αλλά και την ίδια τη βιομηχανία της ομορφιάς.

Μία πρόκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους για να αλλάξουν την εκπροσώπηση των γυναικών, να είναι διαφανείς σχετικά με την ψηφιακή παραποίηση και να αντιμετωπίζουν την επιρροή των μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς στις γυναίκες και τα κορίτσια.

Με αφορμή τα 20 χρόνια της καμπάνιας «Αληθινή Ομορφιά», το Dove διεξήγαγε μια διεθνή έρευνα* γύρω από την έννοια της ομορφιάς, σε διάφορες χώρες του κόσμου, για να κατανοήσει πώς επηρεάζει η ομορφιά τις γυναίκες και τα κορίτσια σήμερα.

Παρόλο που έχουν υπάρξει κάποια θετικά βήματα προς την αλλαγή, δυστυχώς το 2024 η κατάσταση γύρω από την έννοια της ομορφιάς δεν είναι καλή.

Η τεράστια αξία που δίνει η κοινωνία στην εμφάνιση έχει αυξήσει την πίεση για έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο ομορφιάς. Στην παγκόσμια έρευνα* του 2024 «Η Πραγματική Κατάσταση της Ομορφιάς», το Dove διαπιστώνει ότι 2 στα 5 άτομα θα έδιναν έναν χρόνο από τη ζωή τους για να πετύχουν μια εξιδανικευμένη εμφάνιση ή ένα εξιδανικευμένο σώμα.

Η μελέτη δείχνει ότι, ενώ τα ιδανικά ομορφιάς έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών, οι απαιτήσεις γύρω από αυτά τα ιδανικά αυξάνονται και είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν – από το να φαίνεσαι υγιής (76%), μέχρι να είσαι αδύνατη (68%), να έχεις λεπτή μέση (64%), ενώ, παράλληλα, να έχεις και καμπύλες (57%).

Ταυτόχρονα, 2 στις 3 γυναίκες πιστεύουν ότι αυτό που αναμένεται από τις γυναίκες του σήμερα είναι να δείχνουν πιο ελκυστικές σωματικά από ό,τι ήταν οι μητέρες τους.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την αντιπροσώπευση της αληθινής ομορφιάς είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σήμερα, σχεδόν 9 στις 10 γυναίκες* και κορίτσια δηλώνουν ότι έχουν εκτεθεί σε επιβλαβές περιεχόμενο γύρω από την ομορφιά στο διαδίκτυο.

Με το 90% του online περιεχομένου να προβλέπεται ότι θα παράγεται με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης έως το 2025**, η άνοδος αυτής της νέας τεχνολογίας απειλεί την ευημερία των γυναικών: 1 στις 3* αισθάνεται πίεση να αλλάξει την εμφάνισή της εξαιτίας αυτού που βλέπει στο διαδίκτυο, ακόμη και όταν γνωρίζει ότι είναι ψεύτικο ή έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως σχολιάζει η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Jessie J, η οποία συνεργάζεται με το Dove: «Δεν είναι μυστικό ότι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής βιομηχανίας, οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως μη δυαδικά, αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση σχετικά με την εμφάνισή τους. Οι τάσεις αλλάζουν διαρκώς και γίνονται όλο και πιο έντονες, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο στον οποίο παγιδευόμαστε για να ακολουθήσουμε αυτό που ορίζεται ως «ομορφιά».

Είναι ανθυγιεινό, μη ρεαλιστικό και ασταμάτητο. Τα social media και οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη επιταχύνουν αυτή την πίεση με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Είναι τρομακτικό το τι θα μπορούσε να προκαλέσει στις σημερινές και στις μελλοντικές γενιές νέων ανθρώπων που προσπαθούν να ανακαλύψουν τη ζωή και τον εαυτό τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο, έχω την τιμή και είμαι ενθουσιασμένη που συνεργάζομαι με το Dove στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ομορφιά αληθινή. Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τη φωνή μου για να αναδείξω τη διαφορετικότητα όλων των γυναικών».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαιωνίζει τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και την έλλειψη εκπροσώπησης μέσω του περιεχομένου που δημιουργεί.

Το ΑΙ έχει τις δυνατότητες να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την πρόσβαση στην ομορφιά, όμως εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη εκπροσώπηση και διαφάνεια, όταν από την έρευνα του Dove ανακαλύπτουμε ότι 1 στις 4 γυναίκες (28%)* και σχεδόν 1 στα 2 κορίτσια (41%)* συμφωνούν ότι η δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών εκδοχών του εαυτού τους με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης τις ενδυναμώνει.

«Παρά τα 20 χρόνια που έχουν περάσει για τη διεύρυνση των ορισμών τής ομορφιάς, οι γυναίκες αισθάνονται λιγότερη αυτοπεποίθηση για την ομορφιά τους απ’ ό,τι πριν από μια δεκαετία», εξηγεί η Dr. Phillippa Diedrichs, Ερευνητική Ψυχολόγος στο «Center of Appearance» στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας και ειδικός στην εικόνα του σώματος.

«Η εκπροσώπηση είναι σημαντικότερη από ποτέ. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διακρίνουμε τι είναι αληθινή ομορφιά και τι έχει δημιουργηθεί με τη χρήση τεχνολογίας».

Σήμερα, οι γυναίκες και τα κορίτσια συμφωνούν ότι αληθινή ομορφιά σημαίνει να είσαι αυθεντική, να είσαι ο εαυτός σου και να αγκαλιάζεις κάθε ατέλεια.

Το Dove επιταχύνει τις προσπάθειές του για να υπερασπιστεί τη διαφάνεια και τη διαφορετικότητα, ενώ αναλαμβάνει δράση για να καταρρίψει τα στερεότυπα ομορφιάς στα νέα και αναδυόμενα μέσα.

Γι’ αυτό το Dove ανανεώνει τον όρκο του για την υπεράσπιση της αληθινής ομορφιάς και δεσμεύεται να μην χρησιμοποιήσει ποτέ ΑΙ για την αναπαράσταση πραγματικών γυναικών στις διαφημίσεις του.

Δείτε Επίσης
Τι συμβαίνει στα νύχια μας καθώς μεγαλώνουμε;

Επίσης, το Dove δημιούργησε το Εγχειρίδιο Real Beauty Prompt για να συμβάλει στον καθορισμό νέων ψηφιακών (digital) προτύπων εκπροσώπησης της αληθινής ομορφιάς.

Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει εύχρηστες συμβουλές για τη δημιουργία εικόνων που είναι αντιπροσωπευτικές της αληθινής ομορφιάς στα πιο δημοφιλή προγράμματα παραγωγής ΑΙ, μαζί με ένα γλωσσάρι όρων, για να θέτουμε πιο συμπεριληπτικά prompts σε αυτά τα ΑΙ εργαλεία. Μπορείτε να κατεβάσετε το Εγχειρίδιο εδώ.

Τέλος, ο «Κώδικας» είναι η νέα καμπάνια του Dove που φέρνει στο προσκήνιο την επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ομορφιά, θέλοντας να αναδείξει τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η έννοια της αληθινής ομορφιάς στην ευρύτερη έννοια της ομορφιάς. Μπορείτε να δείτε την καμπάνια εδώ.

Το έργο που ξεκίνησε το Dove το 2004 και μετρά ήδη 20 χρόνια, σίγουρα δεν τελειώνει εδώ. Το Dove δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται την καλύτερη εκπροσώπηση, να αναλαμβάνει δράση για να σπάσει τα στερεότυπα ομορφιάς και να στηρίζει τη δύναμη της αληθινής ομορφιάς. Ας αλλάξουμε τα πρότυπα της ομορφιάς, μαζί!

*Σχετικά με τη νέα παγκόσμια έρευνα: 2024 The Real State of Beauty: a global report

Διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη από την Edelman DXI (Data x Intelligence), μια παγκόσμια, διεπιστημονική συμβουλευτική εταιρεία έρευνας, ανάλυσης και δεδομένων, τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο του 2023. Αυτή η 25λεπτη έρευνα διεξήχθη σε 20 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Ολλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική, Σουηδία, Τουρκία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές μίλησαν με περισσότερους από 33.000 ερωτηθέντες: 19.306 ερωτηθέντες ηλικίας 18 έως 64 ετών (14.673 γυναίκες, 3.776 άνδρες***) και 14.292 ερωτηθέντες ηλικίας 10 έως 17 ετών (9.475 κορίτσια, 4.753 αγόρια***).

Για τα ερευνητικά ερωτήματα και τα αποτελέσματα της έρευνας ζητήθηκε η γνώμη 15 εμπειρογνωμόνων, από ακαδημαϊκούς μέχρι συμβούλους για την εικόνα του σώματος και ακτιβιστές του χώρου, και εξασφαλίσαμε ότι η έρευνα ήταν αντιπροσωπευτική για διάφορες υποομάδες, π.χ. άτομα με μεγαλύτερο σώμα, αναπηρίες, ψυχικές παθήσεις, άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ και έγχρωμους.

Όλες οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν στις τοπικές γλώσσες και διαλέκτους, με κατάλληλες μόνο ερωτήσεις σε κάθε αγορά και η μεθοδολογία ήταν σύμφωνη με το επίπεδο της εθνικής διαδικτυακής διείσδυσης που απαιτείται για την αποφυγή δειγματοληπτικής μεροληψίας.

**Nina Schick, εμπειρογνώμονας AI, πρόβλεψη: Με το 90% του διαδικτυακού περιεχομένου να προβλέπεται ότι θα παράγεται με Τεχνητή Νοημοσύνη έως το 2025.

***Σημείωση: Άλλες ταυτότητες φύλου και μη δυαδικοί ερωτηθέντες συμμετείχαν στην έρευνα, αλλά δεν αναφέρονται λόγω του περιορισμένου μεγέθους του δείγματος.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.