Κρέμες ενυδάτωσης: Η εποχή της αμφισβήτησης;

Κρέμες ενυδάτωσης: Η εποχή της αμφισβήτησης;

Η τριπλέτα “καθαρισμός – τόνωση – ενυδάτωση” είναι η ρουτίνα που εγγυάται τα μεγαλύτερα οφέλη για την επιδερμίδα μας. Σήμερα, οι ειδικοί αμφισβητούν το κεφάλαιο ενυδάτωση. Έχουν δίκιο; 

Από την Άντζελα Μολφέτα

Αν και πάνω από το 60% του ετήσιου προϋπολογισμού μας για καλλυντικά προϊόντα, καταναλώνεται στις κρέμες ενυδάτωσης, αλλά ποια είναι η πραγματική ανταπόδοση για την επιδερμίδα μας; Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν πως η ενυδάτωση του δέρματος με μια σειρά προϊόντων που υπόσχονται μεταξένιο άγγιγμα και αντιγηραντική δράση κάνουν το δέρμα μας να τεμπελιάζει. Τελικά, πώς θα εξασφαλίσουμε υγιή και φωτεινή επιδερμίδα;

Εξάρτηση του δέρματος

Ο Δρ Erich Schulte επισημαίνει σε πρόσφατες μελέτες, πως πολλές ενυδατικές κρέμες έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα για την επιδερμίδα μας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η υψηλή περιεκτικότητα μιας κρέμας σε νερό ενυδατώνει την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος, δημιουργώντας μια ευχάριστη αίσθηση άνεσης. Ωστόσο, το νερό εξατμίζεται αρκετά γρήγορα, λόγω της θερμοκρασίας του σώματος, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ξηρότητα της επιδερμίδας. Δεν είναι λοιπόν, καθόλου τυχαίο ότι μέσα σε ένα μικρό διάστημα, το δέρμα μας γίνεται απόλυτα εξαρτημένο από τις κρέμες ενυδάτωσης.

Όσο το δέρμα μας γίνεται εξαρτημένο από τις ενυδατικές κρέμες, τόσο περισσότερο απορυθμίζονται και οι φυσικές λειτουργίες ενυδάτωσης της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να προκαλείται συμφόρηση, να γίνεται πιο ευαίσθητη και να νιώθουμε πως μας «τραβάει». Έτσι, και ο αριθμός των γυναικών που παραπονούνται πως η κρέμα που χρησιμοποιούν δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα πλέον, συνεχώς αυξάνεται.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Schulte, αντί για μέγεθος μικρού μπιζελιού, συνήθως απλώνουμε στο πρόσωπο τετραπλάσια ποσότητα, ώστε να μειώσουμε την αίσθηση τραβήγματος που αισθανόμαστε, δημιουργώντας τελικά ένα φαύλο κύκλο. «Μελετώντας την αντίδραση του δέρματος, παρατηρούμε πως η κατάχρηση των ενυδατικών προϊόντων έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», εξηγεί ένας ακόμη ειδικός, ο Δρ. Eckel.: «Αυτό συμβαίνει, διότι στο βαθύτερο χόριο της επιδερμίδας μειώνεται η αναπαραγωγή των κυττάρων, εμποδίζοντας στη συνέχεια τη φυσική κερατινοποίηση στο εξωτερικό στρώμα, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται και η ανανέωση του δέρματος». Τα φαινόμενα που παρατηρούνται στη συνέχεια είναι διόγκωση των πόρων του δέρματος, άγρια επιδερμίδα και εμφάνιση διαφόρων ατελειών.

Ώρα για αποτοξίνωση

Τι κάνουμε; Το κλειδί είναι να δώσουμε περισσότερο βάρος στο στάδιο καθαρισμού της επιδερμίδας μας. « Εφαρμόζοντας πλήρη καθαρισμό για ένα ολόκληρο λεπτό τονώνεται η μικρο-κυκλοφορία, ενώ παράλληλα παρασύρονται οι ρύποι», λέει ο Δρ. Eckel. Εάν, λοιπόν, θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα μίνι πρόγραμμα ενυδατικής αποτοξίνωσης (διάρκειας δύο εβδομάδων), τότε δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Δείτε Επίσης
Τεστ μετάλλων: Μπορεί να προσδιορίσει τον τόνο του δέρματός σας!

Βήμα 1ο: Καθαρισμός

Χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό προϊόν που συνεργάζεται με νερό και περιέχει κάποιο απολεπιστικό συστατικό, όπως για παράδειγμα το σαλικυλικό, γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ. Τα στοιχεία αυτά βοηθούν στην τόνωση του δέρματος και ενισχύουν την απορρόφηση των δραστικών συστατικών, στη συνέχεια. Εφαρμόζουμε σε νωπή επιδερμίδα, κάνοντας μασάζ με κυκλικές ανοδικές κινήσεις για 1 λεπτό και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

Βήμα 2ο: Απολέπιση

Μετά την ηλικία των 25 ετών, η κυτταρική ανανέωση της επιδερμίδας επιβραδύνεται σταδιακά, οπότε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος. Χρησιμοποιώντας καθημερινά ένα ήπιο απολεπιστικό προϊόν με μεταλλικά στοιχεία, απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και ενισχύουμε την ανανέωση της επιδερμίδας. Κάνοντας ελαφρύ μασάζ με μία ειδική βούρτσα, πετυχαίνουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς αποσυμφορείται η λέμφος και τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας έρχονται στην επιφάνεια

Βήμα 3ο: Ενίσχυση

Αντί για κρέμες ενυδάτωσης, απλώνουμε στο δέρμα μας έναν ορό (serum). Μια ελαφριά σύνθεση, χωρίς λάδι, μεταφέρει πιο αποτελεσματικά τα δραστικά συστατικά. Διαλέγουμε ένα προϊόν εμπλουτισμένο με βιταμίνες Α, Β, C, E ή το συνένζυμο Q10. Αυτά τα στοιχεία έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν το οξειδωτικό στρες, μειώνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν την ικανότητα του δέρματος να επιδιορθώνει τις βλάβες.

Βήμα 4ο: Προστασία

Φοράμε καθημερινά και όλο τον χρόνο ένα αντιηλιακό προϊόν με SPF30. Αυτή η κίνηση, εξασφαλίζει την υγεία της επιδερμίδας μας και δρα ενάντια στην πρόωρη γήρανση, πολύ περισσότερο από ό,τι οποιαδήποτε κρέμα ενυδάτωσης.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.