Τι τύπος είμαστε; Το άρωμά μας λέει τη δική του ιστορία…

Τι τύπος είμαστε; Το άρωμά μας λέει τη δική του ιστορία…

Είναι αποδεκτό πως ο γραφικός μας χαρακτήρας αποκαλύπτει πολλά για την ψυχοσύνθεσή μας… Μάλιστα, οι ειδικοί γραφολόγοι υποστηρίζουν πως δεν είναι σημαντικό το τι μάθαμε στο σχολείο, αλλά ο τρόπος που τα εφαρμόζουμε είναι αυτό που καθορίζει την προσωπικότητά μας. O Christian Dior μάλιστα, σχετικά με το θέμα, έχει πει: «Το άρωμα μίας γυναίκας λέει περισσότερα για αυτήν, παρά το χειρόγραφό της» και από ό,τι φαίνεται, έχει δίκιο!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε αρκετά μπουκάλια αρωμάτων στο μπουντουάρ μας! Κάποια από αυτά περιέχουν ελάχιστο άρωμα, αλλά δεν θέλουμε να τα πετάξουμε, κάποια είναι νεότερα αποκτήματα λόγω ενθουσιασμού και διαφήμισης, αλλά δεν μας αρέσουν και τόσο, ενώ άλλα μπορεί να είναι και δώρα.

Το ζήτημα είναι ένα: Είναι δύσκολο να βρούμε αυτό το ένα και μοναδικό άρωμα, που θα ικανοποιήσει απόλυτα κάθε μας ανάγκη. Δεν είναι, όμως, και αξεπέραστο πρόβλημα! Μερικές βασικές πληροφορίες θα μας οδηγήσουν στη σωστή επιλογή…

Το δέρμα μας κάνει τη διαφορά!

Είναι γνωστό πως τα αρώματα αποτελούνται από ένα μοναδικό μείγμα διαφορετικών εσάνς και ελαίων. Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά σε καθένα από αυτά τα συστατικά και σε ολόκληρο το μείγμα, ως σύνολο.

Ως ανθρώπινη παρουσία, όμως, διαθέτουμε ένα μοναδικό άρωμα σώματος. Αυτό μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από εμάς τις ίδιες, αλλά οι πολύ ευαίσθητες μύτες, τα νεογέννητα ή οι σκύλοι μπορούν εύκολα να μας αναγνωρίσουν μέσω αυτής της ξεχωριστής μας μυρωδιάς!

Όταν λοιπόν, προσθέσουμε ένα άλλο άρωμα, αυτό θα λειτουργήσει μέσω μιας φυσικής αντίδρασης δημιουργώντας ένα εντελώς νέο άρωμα, τελικά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μπορεί να αγοράσουμε το ίδιο άρωμα με την κολλητή μας και ενώ σε εκείνη μυρίζει υπέροχα, σε εμάς το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό, ως και απογοητευτικό.

Θέμα θερμοκρασίας

Τα αρώματα έχουν αλκοολική βάση και το αλκοόλ είναι πτητικό. Επομένως, το ίδιο άρωμα θα έχει διαφορετική αντίδραση, ανάλογα με τη θερμοκρασία, εξαιτίας των διαφορετικών ρυθμών εξάτμισης.

Ένα άρωμα λοιπόν, θα μυρίζει διαφορετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας από ό,τι τη νύχτα! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που μερικά αρώματα παρασκευάζονται για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όπως για παράδειγμα τα eau de cologne, τα parfums, τα eau de toilette κ.λπ.

Οικογένειες αρωμάτων

Τα αρώματα έχουν επίσης, οικογένειες! Το πού ανήκουν εξαρτάται από τις χημικές ουσίες και τα εκχυλίσματα που συνθέτουν το άρωμα. Οι κατηγοριοποιήσεις διαφέρουν, καθώς τοποθετούνται σε τέσσερις, έξι ή οκτώ ομάδες. Αναλυτικά, κάθε άρωμα μπορεί να αποτελείται από στοιχεία που το κατατάσσουν σε:

 • Αλδεΰδης – έχουν φρέσκο και καθαρό άρωμα. Τα κύρια συστατικά τους προέρχονται από την ομάδα των χημικών αλδεΰδων
 • Λουλουδάτο – γλυκό άρωμα με κύρια συστατικά από εκχυλίσματα λουλουδιών, όπως λεβάντα, γιασεμί ή τριαντάφυλλο
 • Ευωδιαστό – φρέσκο άρωμα που φέρνει στον νου την ύπαιθρο, με κύρια εκχυλίσματα από βότανα, όπως το δεντρολίβανο
 • Φρουτώδες – με φρουτώδη μυρωδιά και φρεσκάδα, παρόμοια με το κύριο εκχύλισμα φρούτου. Τα περισσότερα από αυτά τα αρώματα έχουν ως βάση τα εσπεριδοειδή

Δείτε Επίσης
Η μοναδική μυρωδιά του σώματος μπορεί να δώσει στοιχεία για την υγεία μας

 • Υδάτινο – η μυρωδιά του ξυπνά μνήμες από τη θάλασσα, τα φρεσκοπλυμένα σεντόνια ή τον καθαρό αέρα του βουνού, με συνθετικά συστατικά
 • Chypres (φρέσκο) – αυτά τα αρώματα παράγονται από το πράσινο, όπως βρύα δρυός ή λάβδανο. Πρόκειται κυρίως, για ένα μείγμα λουλουδιών με ξυλώδεις νότες
 • Gourmand – από σοκολάτα, βανίλια ή καραμέλα, το άρωμα μπορεί να είναι σαν βρώσιμο και νόστιμο
 • Woody (ξυλώδες) – φτιαγμένο από ξυλώδη εκχυλίσματα, όπως κέδρο ή σανταλόξυλο. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα αρρενωπό, αλλά έντονα γήινο άρωμα
 • Ανατολίτικο – «ζεστά» αρώματα, με αισθησιακές νότες που εξάγονται από μόσχους και εξωτικά φυτά

Η ιδανική επιλογή

Γνωρίζοντας όλους τους παραπάνω παράγοντες, πώς θα επιλέξουμε το άρωμά μας; Ζητάμε ένα δείγμα και ψεκάζουμε μια φορά στις περιοχές των σφυγμών (τον καρπό ή τον λαιμό).

Δεν αγγίζουμε την περιοχή, αλλά την καλύπτουμε με το μανίκι ή τον γιακά μας. Μετά από τρία λεπτά, μυρίζουμε το άρωμα αφήνοντας το να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.

Εάν δεν μας αρέσει, δεν εφαρμόζουμε αμέσως άλλο άρωμα. Το αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς, ώστε η οσφρητική μας αίσθηση να καθαρίσει πριν δοκιμάσουμε νέα μυρωδιά.

 • Δεν δοκιμάζουμε περισσότερα από τρία αρώματα σε κάθε αναζήτησή μας, καθώς οι μυρωδιές θα ανακατευτούν.
 • Αν ψάχνουμε για ένα βραδινό άρωμα είναι προτιμότερο να το αναζητήσουμε τις απογευματινές / βραδινές ώρες. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για ένα άρωμα ημέρας.
 • Το πλέον ακατάλληλο μέρος για να δοκιμάσουμε ένα άρωμα, είναι τα αρωματοπωλεία, καθώς όλα τα αρώματα στροβιλίζονται στον αέρα!
 • Μετά τον ψεκασμό, καλύπτουμε το σημείο και βγαίνουμε έξω από το κατάστημα, για να πάρουμε αέρα.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως οι αρωματικές εσάνς αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε και οι μυρωδιές επηρεάζονται επίσης, από τον μηνιαίο μας κύκλο.

Τελικά, όλα είναι σχετικά με τη χημεία του σώματός μας, οπότε η αναζήτηση του ιδανικού αρώματος για εμάς μπορεί να γίνει και αφορμή για έξτρα διασκέδαση!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.