Απαλό δέρμα και τον χειμώνα

Απαλό δέρμα και τον χειμώνα

Οι μεταβολές της θερμοκρασίας, τα χειμερινά ενδύματα και η τριβή που δημιουργείται, επηρεάζουν όσο δεν φανταζόμαστε την επιδερμίδα του σώματός μας. Για να διατηρήσουμε την ιδανική ισορροπία οι προτάσεις που ακολουθούν δίνουν τις λύσεις!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η επιδερμίδα περιέχει φυσικά λιπαρά σωματίδια, τα λιπίδια, τα οποία και είναι τα κύρια στοιχεία για τη διατήρηση των ιδανικών ισορροπιών. Δομημένα με τη μορφή πολλαπλών ελασμάτων ανάμεσα στα κύτταρα, τα λιπίδια σχηματίζουν στιβάδες που συγκρατούν το νερό και συντελούν στην καλή κυτταρική συνοχή. Όταν το υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας δέχεται επαναλαμβανόμενες εξωτερικές επιθέσεις δημιουργείται αλλοίωση στη δομή ελασμάτων των λιπιδίων, με αποτέλεσμα την αίσθηση τραβήγματος, έλλειψη άνεσης και εμφάνιση ερεθισμών, δηλαδή ξηρότητα.

 • Το σημείο που επιβαρύνεται περισσότερο από την ξηρότητα είναι η επιφάνεια των χεριών.
 • Τα πόδια, εξαιτίας της συχνής επαφής με συνθετικά υλικά (νάιλον καλσόν, κάλτσες), εμφανίζουν έντονη αφυδάτωση.
 • Το μπάνιο υποβοηθάει με τη σειρά του την κατάσταση, ειδικά εάν χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό νερό.
 • Γενικά, όλο το σώμα αποκτά σταδιακά άγρια όψη, λόγω του κρύου, και μια δυσάρεστη αίσθηση στην αφή.

Τι φταίει;

 • Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον ψυχρό αέρα προκαλούν σταδιακή απώλεια της υδάτωσης από το δέρμα, φθάνοντας στα όρια της αφυδάτωσης.
 • Οι εναλλαγές θερμού και ψυχρού αέρα προκαλούν στο δέρμα αλλεπάλληλα σοκ. Ειδικότερα,  η χρήση κλιματιστικών ξηραίνει την ατμόσφαιρα και ανακυκλώνει τη σκόνη, με αποτέλεσμα το δέρμα να φθάνει σε κατάσταση ασφυξίας.
 • Οι διάφορες εποχιακές ασθένειες, όπως η γρίπη, οι ιώσεις και μερικά δερματικά προβλήματα αυξάνονται αυτήν την εποχή του χρόνου και αποσυντονίζουν τη φυσική λειτουργία του δέρματος, με αποτέλεσμα να αποκτά θαμπή και κουρασμένη όψη.

Σχέδιο δράσης

Εάν αισθανόμαστε πως το δέρμα μας «τραβάει» μετά το μπάνιο ή το ντους, παρατηρούμε ότι το σώμα μας ξεφλουδίζει και διάφοροι μικροερεθισμοί κάνουν την εμφάνισή τους εδώ και εκεί, τότε πρέπει να δράσουμε άμεσα. Αντιμετωπίζοντας τα ενοχλητικά αυτά φαινόμενα με την εμφάνιση τους, βοηθάμε, ώστε να υποχωρήσουν ευκολότερα και προστατεύουμε το δέρμα μας, αποκλείοντας παράλληλα, τη μόνιμη παρουσία τους.

Δείτε Επίσης
Φυσικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε

Τι κάνουμε;

 • Ενυδατώνουμε τακτικά το δέρμα του σώματος, πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας μια καλή ενυδατική κρέμα.
 • Χρησιμοποιούμε προϊόντα ενυδάτωσης με ειδικές φόρμουλες που περιέχουν βιταμίνες, φυσικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια, στοιχεία που στοχεύουν στη σταδιακή απελευθέρωση των ενυδατικών τους συστατικών όλο το 24ωρο.
 • Επιλέγουμε ρούχα από φυσικά υλικά που δεν ερεθίζουν το δέρμα και φαρδιές φόρμες, οι οποίες δεν κολλούν πάνω στο σώμα μας προκαλώντας ασφυξία!
 • Μένουμε μακριά από τα πολύ καυτά μπάνια και ντους, τα οποία όχι μόνο αυξάνουν τα φαινόμενα της αφυδάτωσης αλλά παράλληλα χαλαρώνουν και τους ιστούς του δέρματος.
 • Καταναλώνουμε ένα ποτήρι νερό κάθε μια ώρα, ώστε να διατηρήσουμε το φυσικό βαθμό υδάτωσης της επιδερμίδας σε ικανοποιητικά επίπεδα.
 • Δημιουργούμε ένα πρόγραμμα διατροφής που βασίζεται περισσότερο σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μειώνουμε την κατανάλωση οινοπνευματωδών και το κάπνισμα.

Μαθαίνουμε ότι…

Η πυκνότητα των σμηγματογόνων αδένων είναι κατά μέσο όρο 9 φορές μικρότερη στο σώμα από ό,τι στο πρόσωπο! Η φυσική αυτή έλλειψη ισοδυναμεί με μειωμένη παραγωγή σμήγματος στο σώμα και δημιουργεί μεγαλύτερη ευαισθησία του προστατευτικού υδρολιπιδικού φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Για αυτό η εντατική ενυδάτωση είναι ακόμα πιο απαραίτητη.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.