Μπορούν οι οροί για την ανάπτυξη των βλεφαρίδων μας να κάνουν τα μάτια μας κουρασμένα και άτονα;

Μπορούν οι οροί για την ανάπτυξη των βλεφαρίδων μας να κάνουν τα μάτια μας κουρασμένα και άτονα;

Όλο και πιο συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται λόγος για την απόρροια λιπώδους ιστού από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών μας, εξαιτίας της τακτικής χρήσης ορών που στοχεύουν στην ανάπτυξη των βλεφαρίδων μας! Πρόκειται για μια ακόμα αρνητική συνέπεια, όπως ο αποχρωματισμός του δέρματος με συνταγογραφούμενα σέρουμ βλεφαρίδων ή όχι;

Από την Άντζελα Μολφέτα 

Μύθος ή πραγματικότητα;

Σύμφωνα με τον οφθαλμοπλαστικό χειρουργό της Νέας Υόρκης, David Schlessinger, MD, υπάρχουν κάποια ίχνη αλήθειας, γύρω από αυτήν τη διαδικτυακή θεωρία:

«Η βιματοπρόστη αποτελεί έναν ισχυρό οφθαλμικό υποτασικό παράγοντα και χρησιμοποιείται μακροχρόνια στις θεραπείες για το γλαύκωμα. Παρατηρώντας πως με τη χρήση του μεγάλωναν οι βλεφαρίδες των ασθενών, το συστατικό προστέθηκε και στους ορούς ανάπτυξης των βλεφαρίδων!

Ουσιαστικά ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Δυστυχώς, αργότερα αποκαλύφθηκε πως το συστατικό ενδέχεται να δημιουργήσει ερυθρότητα στα βλέφαρα και μείωση του τροχιακού λίπους.»

Τι προκαλεί τη μείωση του τροχιακού λίπους;

Οι προσταγλανδίνες συμμετέχουν σε ένα τεράστιο αριθμό βιοχημικών λειτουργιών. Ως λιπιδικές ενώσεις διεγείρουν την αναγέννηση ή την ενεργό φάση ανάπτυξης των μαλλιών.

Όπως προσθέτει η δερματολόγος Emily Gerson, MD από την Ουάσιγκτον, έχουν επίσης την ιδιότητα να διαταράσσουν τοn μεταβολισμό του λίπους και μπορεί να προκαλέσουν τη συρρίκνωση των λιποκυττάρων.

Το τροχιακό λίπος βρίσκεται στα βαθύτερα στρώματα. Καλύπτει την περιφέρεια από τον βολβό του ματιού και ενεργεί σαν ένα «μαξιλάρι», που προστατεύει τον βολβό του ματιού από εξωτερικές επιθέσεις.

Ο ειδικός οφθαλμοπλαστικός χειρουργός Raymond Douglas, MD από το Beverly Hills της Καλιφόρνια επισημαίνει πως αν και οι προσταγλανδίνες έχουν την τάση να μειώσουν το λίπος δημιουργώντας μια κοιλότητα ή προσδίδοντας βάθος στην περιοχή των ματιών, αυτό σημαίνει πως μπορεί μεν να συμβεί, αλλά δεν είναι απαραίτητο και να εμφανιστεί σε κάθε ενδιαφερόμενη.

Οι ειδικοί συμφωνούν πάντως, πως κάτι τέτοιο μπορεί να παρουσιαστεί μόνο στην εύθραυστη περιοχή των βλεφάρων, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί παρόμοια δράση όταν χρησιμοποιείται σε άλλες περιοχές του προσώπου. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείται στα φρύδια, όπου το δέρμα είναι πιο παχύ, δεν εμφανίζεται τίποτα σχετικό.

Μπορούμε να το αποφύγουμε;

Αν και η απώλεια του τροχιακού λίπους είναι μια τεκμηριωμένη παρενέργεια μιας κατηγορίας φαρμάκων γνωστών ως ανάλογων της προσταγλανδίνης, μοιάζει να είναι και σπάνια.

Επιλέγοντας σκευάσματα που έχουν μικρότερες ποσότητες προσταγλανδίνης, θα εξασφαλίσουμε και λιγότερες παρενέργειες. Η βιματοπρόστη, όπως αναφέρθηκε, είναι ακόμα ένα συστατικό που θα πρέπει να αποφύγουμε, ώστε να μην υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

Δείτε Επίσης
24ωρη αίσθηση ενυδάτωσης απευθείας από το ντους!

Η λατανοπρόστη (latanoprost), η ελατάν (ealatan), η ταφλουπρόστη (tafluprost), η τραβοπρόστη (travoprost) και η ουνοπροστόνη (unoprostone) είναι ίσως τα πιο κοινά συστατικά που θα πρέπει να αναζητήσουμε εάν θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα.

Επίσης, οι φυσικές επιλογές που βασίζονται σε πεπτίδια, μπορεί να είναι ένας εξίσου καλός τρόπος αντιμετώπισης. Τα πεπτίδια αποτελούνται από μικρές αλυσίδες αμινοξέων που είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.

Υπάρχουν ακόμα οροί, που περιέχουν βοτανικές μορφές αναστολέων DHT (διυδροτεστοστερόνης), αν και η υπερβολική ποσότητα DHT μπορεί να συρρικνώσει τους θύλακες των τριχών.

Είναι σημαντικό πριν από την τελική επιλογή μας να δοκιμάσουμε και ακόμα καλύτερα, να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας σχετικά με τις ανησυχίες μας και στη συνέχεια, να προχωρήσουμε στην τακτική χρήση του προϊόντος που θα επιλέξουμε.

Είναι μόνιμη η απώλεια λίπους;

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα θα αντιστραφούν με τη διακοπή των προϊόντων προσταγλανδίνης, είτε πρόκειται για σταγόνες είτε για ορούς.

Σημαντικό σημείο παίζει και ο χρόνος χρήσης τους, μια και η μακροχρόνια χρήση μπορεί να κάνει το φαινόμενο μη αναστρέψιμο. Στην πραγματικότητα και σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η απώλεια λίπους γύρω από τα μάτια είναι μόνιμη μόνο σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, οπότε δεν μένει παρά να πράξουμε τα δέοντα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.