Χρόνος δράσης των καλλυντικών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Χρόνος δράσης των καλλυντικών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τέλος στις γραμμές έκφρασης… Μείωση των ρυτίδων… Λάμψη και αναζωογόνηση των κυττάρων… Νεανικό δέρμα και πολλά ακόμα… Οι υποσχέσεις των νέων προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας μας είναι άκρως δελεαστικές. Κάποια από αυτά ενδέχεται να προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ άλλα χρειάζονται υπομονή. Πόσο καιρό χρειάζεται να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε τη διαφορά;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Ακόμα και εάν το καινούργιο μας serum υπόσχεται μείωση των ρυτίδων μέσα σε μια νύχτα, το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να μετριάσουμε τις προσδοκίες μας. Συνήθως, αναμένουμε αποτελέσματα μετά από έξι με οκτώ εβδομάδες τουλάχιστον, αν και το πιο πιθανό είναι να φανούν από οκτώ έως δώδεκα. Το πιο σωστό, όμως, θα ήταν να περιμένουμε να τελειώσει η συσκευασία του προϊόντος.

Εάν δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μέχρι τότε, δεν θα πρέπει να απογοητευθούμε. Η επανάληψη με ένα ακόμα προϊόν, προφανώς θα δικαιώσει τους ευσεβείς πόθους μας αργότερα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, πως ο χρόνος που θα χρειαστεί για να δούμε την επίδραση ενός προϊόντος στο δέρμα μας, εξαρτάται σημαντικά και από τα συστατικά ή τη φόρμουλα του, γενικά.

Για να είμαστε βέβαιες για τις αλλαγές  είναι καλό να μην βασιστούμε σε μια υποκειμενική ερμηνεία, αλλά σε πραγματικά δεδομένα. Μια απλή ματιά στον καθρέφτη λοιπόν, δεν είναι απαραίτητα αρκετή για να μας δείξει εάν ένα προϊόν λειτουργεί ή όχι!

Καθώς η φροντίδα της επιδερμίδας μας αποκαλύπτεται με αργή και σύνθετη πρόοδο, είναι καλό να εστιάσουμε σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία ή να τραβήξουμε φωτογραφίες για να κάνουμε τη σύγκριση.

Πώς θα αποκτήσουμε τα δεδομένα; Εξετάζοντας τις κατηγορίες των προϊόντων ομορφιάς θα ανακαλύψουμε τους σχετικούς χρόνους, ανάλογα πάντα και με τον τύπο των συστατικών τους. Ξεκινάμε;

Ενυδατικά

Τα ενυδατικά προϊόντα μπορούν να εμφανίσουν τα αποτελέσματά τους μέσα σε λίγες ημέρες, από τη χρήση τους. Για παράδειγμα, το υαλουρονικό οξύ πολυμοριακού βάρους προσελκύει αμέσως την υγρασία στο δέρμα, ενώ κλινικές μελέτες αποδεικνύουν πως τα κεραμίδια μπορούν να λειάνουν, να μαλακώσουν και να ενυδατώσουν το δέρμα σε μόλις τρεις ημέρες!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ενυδατικές κρέμες, συνήθως πλούσιες σε υαλουρονικό οξύ, κεραμίδια και άλλα δραστικά συστατικά, τείνουν να παρέχουν άμεση ανακούφιση.

Αντιοξειδωτικά

© EKATERIAN BOLOTSOVA – PEXELS
© EKATERIAN BOLOTSOVA – PEXELS

Τα αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν την προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες και από τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δείξουν την αποτελεσματικότητα τους.

Η δράση τους εξαρτάται από το κύριο συστατικό της σύνθεσής τους, καθώς περιέχουν τις περισσότερες φορές σούπερ στοιχεία για τη φροντίδα του δέρματος όπως η βιταμίνη C, το πράσινο τσάι, η ρεσβερατρόλη, η νιασιναμίδη και το bakuchiol.

Όλα τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες για να προστατεύσουν το δέρμα μας από τη φθορά και να προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση των ρυτίδων, ενώ βελτιώνουν την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας. Ανάλογα με τη σύνθεσή τους μπορούν να φωτίσουν το δέρμα μας, χάρη στη βιταμίνη C και στη νιασιναμίδη, να καταπραΰνουν από τους ερεθισμούς, χάρη στο πράσινο τσάι και στη ρεσβερατρόλη ή να απαλύνουν τις λεπτές γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες, χάρη στο bakuchiol.

Οι προστατευτικές τους ιδιότητες και η προληπτική τους δράση θα χρειαστούν γύρω στους τρεις μήνες για να αναπτυχθούν και να γίνουν τα αποτελέσματα της διέγερσης του κολλαγόνου ευδιάκριτα.

Η λάμψη και η φωτεινότητα που αποκτά το δέρμα μας, όμως, διακρίνονται γρηγορότερα, περίπου μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αν και τα σημαντικά αποτελέσματα θα χρειαστούν γύρω στους δύο με τρεις μήνες.

Δείτε Επίσης
Η μοναδική μυρωδιά του σώματος μπορεί να δώσει στοιχεία για την υγεία μας

Ειδικά η μείωση των ρυτίδων θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο, περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες, αλλά από την άλλη, οι καταπραϋντικές τους ιδιότητες μερικές ημέρες ή λίγες εβδομάδες!

Οξέα και χημικά απολεπιστικά

Τα οξέα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν άλφα υδροξυοξέα, όπως γαλακτικό οξύ, μανδελικό οξύ, γλυκολικό οξύ και βήτα υδροξυοξέα, όπως το σαλικυλικό οξύ, δρουν αμέσως για να απολεπίσουν χημικά το δέρμα και να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα που προσδίδουν μια θαμπή και κουρασμένη όψη.

Μετά την εφαρμογή είναι πολύ πιθανόν να παρατηρήσουμε μια πιο λαμπερή και φρέσκια επιδερμίδα – και αυτό μέσα σε λίγες ώρες! Τα σημαντικά αποτελέσματα καθαρισμού και αποσυμφόρησης του δέρματος, όμως, θα χρειαστούν γύρω στον ένα μήνα για να εμφανιστούν, ενώ για να πούμε αντίο στις γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες θα χρειαστεί λίγη ακόμη υπομονή, δηλαδή από τέσσερις έως έξι μήνες συνεχούς χρήσης.

Ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή όπως η ρετινόλη και η ρετιναλδεΰδη θεωρούνται συχνά, το χρυσό δίδυμο των συστατικών φροντίδας του δέρματος! Ενισχύουν τον κυτταρικό κύκλο, βελτιώνουν την υφή και τον τόνο του δέρματος, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, αντιμετωπίζουν την ακμή και ελαχιστοποιούν την εμφάνιση της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.

Βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά χρειάζονται χρόνο για να εμφανιστούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύονται από μερικές αρνητικές καταστάσεις, όπως ερεθισμό, ξηρότητα ή ακόμη και ξεφλούδισμα.

Το δέρμα μας θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα για να προσαρμοστεί στην τακτική χρήση, αλλά από δύο έως έξι μήνες για να διαπιστώσουμε περισσότερα οφέλη!

Αυτό συμβαίνει διότι τα ρετινοειδή βασίζονται στον κυτταρικό κύκλο, ο οποίος διαρκεί περίπου από 24 έως 36 στα είκοσι έτη μας, 45 έως 60 ημέρες στα σαράντα μας και γύρω στις 60 έως 90 ημέρες, καθώς μεγαλώνουμε!

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα παρατηρήσουμε κανένα όφελος για μήνες! Τα ρετινοειδή τείνουν να λειτουργούν λίγο πιο γρήγορα για να απολεπίσουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να αποφράξουν τους πόρους, αλλά θα χρειαστούμε μια ικανή περίοδο αναμονής για να νιώσουμε υπερήφανες για τα πιο εκπληκτικά αποτελέσματα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.