Μαύρα στίγματα στα πόδια: Πώς προκαλούνται και πώς θα απαλλαγείτε

Μαύρα στίγματα στα πόδια: Πώς προκαλούνται και πώς θα απαλλαγείτε

Οι έντονοι πόροι που προκαλούν τα μαύρα στίγματα είναι ένα από τα συχνά προβλήματα που κάνουν την εμφάνιση τους στα πόδια μας. Από τι προκαλείται όμως το φαινόμενο και κυρίως πώς θα απαλλαγούμε από αυτό; Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους λόγους, τρόπους αντιμετώπισης και φυσικές συνταγές!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Το φαινόμενο που έχει γίνει γνωστό με την αγγλική ονομασία strawberry legs μπορεί να μην είναι ανησυχητικό για την υγεία μας, αλλά σίγουρα είναι για την εμφάνισή μας. Οι μεγάλοι μαύροι πόροι όμως, αντιμετωπίζονται εύκολα με την κατάλληλη περιποίηση.

Τι είναι τα strawberry legs

Το φαινόμενο που έχει γίνει γνωστό με την αγγλική ονομασία strawberry legs ή τα «πόδια φράουλας» λοιπόν, είναι κατ’ ουσίαν οι πόροι του δέρματος που φαίνονται σαν κόκκινες ή μαύρες κουκκίδες-στίγματα
Το φαινόμενο που έχει γίνει γνωστό με την αγγλική ονομασία strawberry legs ή τα «πόδια φράουλας» λοιπόν, είναι κατ’ ουσίαν οι πόροι του δέρματος που φαίνονται σαν κόκκινες ή μαύρες κουκκίδες-στίγματα

Τα «πόδια φράουλας» λοιπόν, είναι κατ’ ουσίαν οι πόροι του δέρματος που φαίνονται σαν κόκκινες ή μαύρες κουκκίδες-στίγματα. Έχουν πάρει το συγκεκριμένο όνομα διότι μοιάζουν πολύ με τους σπόρους της φράουλας στο περίβλημά της.

Όταν οι θύλακες και οι πόροι είναι διευρυμένοι και φραγμένοι από λιπαρότητα, νεκρά κύτταρα, βακτήρια και τρίχες παγιδευμένες στο εσωτερικό της επιδερμίδας, φαίνονται σκούροι, κάτι σαν μικρά σπυράκια στα πόδια και σκουραίνουν λόγω της οξείδωσης από τον αέρα.

Συνήθως δεν συνοδεύονται από φαγούρα ή πόνο, αλλά σε περίπτωση που νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. Ενδεχομένως να μην πρόκειται απλά για τη διεύρυνση των φραγμένων πόρων του δέρματος, αλλά για κάτι άλλο.

Όταν οι θύλακες και οι πόροι είναι διευρυμένοι και φραγμένοι από λιπαρότητα, νεκρά κύτταρα, βακτήρια και τρίχες παγιδευμένες στο εσωτερικό της επιδερμίδας, φαίνονται σκούροι, κάτι σαν μικρά σπυράκια στα πόδια
Όταν οι θύλακες και οι πόροι είναι διευρυμένοι και φραγμένοι από λιπαρότητα, νεκρά κύτταρα, βακτήρια και τρίχες παγιδευμένες στο εσωτερικό της επιδερμίδας, φαίνονται σκούροι, κάτι σαν μικρά σπυράκια στα πόδια

Γιατί φαίνονται έντονοι οι πόροι στα πόδια;

Υπάρχουν πολλά αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση μαύρων στιγμάτων στα πόδια. Μπορεί να οφείλονται στη λάθος ή ελλιπή περιποίηση του δέρματος, ενώ άλλα αποτελούν συνέπεια κάποιας δερματικής πάθησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπάρχει συνδυασμός παραγόντων.

Οι πιο συνήθεις λόγοι που οι πόροι φαίνονται σκούροι και διευρυμένοι:

Ξύρισμα ποδιών

Μπορεί να είναι η πιο εύκολη και γρήγορη μέθοδος αποτρίχωσης, ωστόσο ένα παλιό ξυραφάκι ή η μη χρήση αφρού μπορεί να οδηγήσει σε πόδια φράουλας, εσωτερική ανάπτυξη των τριχών ή θυλακίτιδα.

Ένας από τους λόγους που προκαλείται το φαινόμενο είναι με το το ξύρισμα. Χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας καινούργιο ξυραφάκι σε συνδυασμό με αφρό και ζεστό νερό.
Ένας από τους λόγους που προκαλείται το φαινόμενο είναι με το το ξύρισμα. Χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας καινούργιο ξυραφάκι σε συνδυασμό με αφρό και ζεστό νερό.
Ξηρότητα στο δέρμα

Η αφυδατωμένη επιδερμίδα γίνεται ξηρή και τραχιά, γεγονός που την κάνει πιο ευάλωτη σε ερεθισμούς από το ξύρισμα. Επίσης, οι πόροι τείνουν να γίνονται πιο σκούροι.

Φραγμένοι πόροι στα πόδια

Η μεγάλη λιπαρότητα του δέρματος, τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια που μπλοκάρουν τους πόρους μπορεί να οδηγήσουν στα μαύρα αυτά στίγματα. Αυτό συμβαίνει όταν όλα αυτά που φράσσουν τον πόρο οξειδώνονται από τον αέρα και σκουραίνουν. Αν μάλιστα οι πόροι είναι διευρυμένοι τότε το φαινόμενο είναι πιο έντονο.

Θυλακίτιδα

Πρόκειται για τα σπυράκια στα πόδια που δημιουργούνται από τις τρίχες που παγιδεύονται στο εσωτερικό του δέρματος. Αυτό συνήθως δημιουργείται μετά την αποτρίχωση.

Κεράτωση Pilaris (Θυλακική Υπερκεράτωση)

Γνωστή και ως «δέρμα κοτόπουλου», οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή κερατίνης από το δέρμα, η οποία μπλοκάρει τους θύλακες των τριχών. Έτσι εμφανίζονται μικροσκοπικά εξογκώματα, όπως όταν ανατριχιάζουμε. Συνήθως είναι μια εποχική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως τον χειμώνα, όπου το δέρμα είναι πιο ξηρό.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του φαινομένου είναι οι ανοιχτοί και σκούροι πόροι, που μάλιστα εμφανίζονται εντονότερα μετά από ξύρισμα των ποδιών

Συμβουλές αντιμετώπισης

Προκειμένου να καταπολεμήσετε τους ανοιχτούς και σκούρους πόρους στο δέρμα θα πρέπει να ακολουθείτε μια απλή, αλλά σημαντική ρουτίνα στην περιποίηση των ποδιών σας.

Πίλινγκ

Η απολέπιση ποδιών είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα που θα πρέπει να επαναλαμβάνετε 1-2 φορές την εβδομάδα. Έτσι, θα απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και οι πόροι θα είναι καθαροί και ανοιχτοί. Προτιμήστε κάποιο προϊόν με σαλικυλικό οξύ.

Σαλικυλικό οξύ

Πρόκειται για ένα βασικό συστατικό στα προϊόντα καθαρισμού ενάντια στην ακμή, το οποίο θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την όψη των ποδιών φράουλας.

Συστηματική ενυδάτωση

Πέρα από την ενυδάτωση του οργανισμού με την κατανάλωση νερού, η χρήση μιας κρέμας σε καθημερινή βάση είναι εξίσου μεγίστης σημασίας. Αποτρέπει την ξηροδερμία και τον ερεθισμό του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει στα strawberry legs.

Η ενυδάτωση είναι τεράστιας σημασίας
Η ενυδάτωση είναι τεράστιας σημασίας
Για το ξύρισμα

Αν προτιμάτε το ξύρισμα των ποδιών, κάντε το με τον σωστό τρόπο. Χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας καινούργιο ξυραφάκι σε συνδυασμό με αφρό και ζεστό νερό. Ξυρίστε τα πόδια με τη φορά των τριχών και όχι αντίθετα, χωρίς να κάνετε πολλές επαναλήψεις.

Εναλλακτικά δοκιμάστε μια άλλη μέθοδο αποτρίχωσης, όπως το κερί, η χαλάουα, η αποτριχωτική μηχανή ή το laser.

Δεν πειράζετε τα σπυράκια

Όσο κι αν σας ενοχλούν οπτικά ή στην αφή, μην τα πειράξετε ούτε με εργαλεία, ούτε με τα χέρια. Υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν.

Κάντε συχνά ντους και δώστε έμφαση στην καθαριότητα των ποδιών
Κάντε συχνά ντους και δώστε έμφαση στην καθαριότητα των ποδιών
Ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή

Ο ιδρώτας είναι ο μεγάλος εχθρός! Πριν φύγετε το πρωί, κάντε ένα ντους με ιδιαίτερη προσοχή στα πόδια σας. Το ίδιο κι όταν επιστρέφετε το απόγευμα ή μετά από μία έξοδο μετά… χορού ή μετά από σωματική άσκηση!

Το θέμα είναι να φροντίσετε να μην παραμένει για πολλή ώρα η υγρασία πάνω στο δέρμα σας, αποτρέποντας έτσι το φράξιμο των πόρων.

Επίσης, αποφύγετε προϊόντα καθαρισμού ακόμη και ενυδατικές κρέμες με έντονο άρωμα, που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση του φαινομένου ή ερεθισμούς. Προτιμήστε προϊόντα με ήπια σύσταση.

Σπιτικές θεραπείες

Πέρα από τις παραπάνω συμβουλές υπάρχουν κάποιες φυσικές μάσκες και πίλινγκ σώματος που μπορείτε να δοκιμάσετε. Ας δούμε κάποιες συνταγές για να πείτε αντίο στους σκούρους πόρους και να καλωσορίσετε όμορφα και λεία πόδια.

Ακολουθήστε τις συμβουλές και θα έχετε λεία και όμορφα πόδια για το καλοκαίρι και για πάντα!
Ακολουθήστε τις συμβουλές και θα έχετε λεία και όμορφα πόδια για το καλοκαίρι και για πάντα!
Καταπραϋντική και μαλακτική μάσκα ποδιών με αγγούρι και ροδόνερο

Δημιουργήστε μόνη σας μια φυσική μάσκα για τα πόδια, σύμμαχο στην αντιμετώπιση των έντονα διευρυμένων πόρων, που θα κάνει το δέρμα των ποδιών απαλό και όμορφο.

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και προστατεύει την επιδερμίδα από ερεθισμούς, μειώνοντας παράλληλα το πρήξιμο. Ενώ, το ροδόνερο [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] καταπραΰνει το δέρμα και σταματά το φράξιμο των πόρων.

Δείτε Επίσης
Τα πόδια μας ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη!

Θα χρειαστείτε:
  • 1 αγγούρι
  • Λίγες σταγόνες ροδόνερου
Τι να κάνετε:

Αρχικά λιώστε στο μπλέντερ το αγγούρι. Προσθέστε λίγες σταγόνες ροδόνερου στον πολτό και ανακατέψτε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τρίψτε τη μάσκα στα πόδια σας και αφήστε τη να δράσει για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και συνεχίστε με την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης των ποδιών σας.

Πρόκειται για μια μάσκα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε μέρα μέχρι να φύγουν οι έντονοι σκούροι πόροι που κάνουν τα πόδια σας να μοιάζουν με φράουλα.

Απολέπιση ποδιών με καστανή ζάχαρη, αλόη και χυμό λεμονιού

Το μείγμα των τριών αυτών συστατικών είναι ιδανικό για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα που φράσσουν τους πόρους στα πόδια σας.

Θα χρειαστείτε:
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. τζελ αλόης
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
Τι να κάνετε

Αναμειγνύετε την καστανή ζάχαρη με την αλόη και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώστε το στα πόδια σας κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις με το χέρι. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα πανί ή μια λούφα.

Στη συνέχεια ξεπλύνετε το με άφθονο νερό και ενυδατώστε τα πόδια σας με μια κρέμα ή λίγο λάδι σώματος.

Κάνοντας το συγκεκριμένο πίλινγκ ποδιών 1-2 φορές την εβδομάδα, σύντομα θα δείτε πως οι έντονοι πόροι θα έχουν εξαφανιστεί. Προσοχή όμως, λόγω της ύπαρξης του λεμονιού στο μείγμα θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μετά τη χρήση του, διότι δημιουργεί φωτοευαισθησία.

Κάνετε μασάζ με έλαια

Χρησιμοποιήστε για ένα μασάζ περίπου 5 λεπτών ακόμη και καθημερινά με τους εξής συνδυασμούς:

Καστορέλαιο και αλόη ή έλαιο καρύδας με αμυγδαλέλαιο και έλαιο σανδαλόξυλου.

Με αυτόν τον τρόπο τα πόδια σας θα είναι τέλεια ενυδατωμένα.

Αν οι παραπάνω συμβουλές και φυσικές θεραπείες δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για την επίλυση του προβλήματος, για παράδειγμα Ριζική αποτρίχωση με βελόνα, ηλεκτρόλυση ή στραφείτε στην αποτρίχωση με λέιζερ.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.