Μήπως η αγαπημένη σας αρωματική λοσιόν ξηραίνει περισσότερο το δέρμα;

Μήπως η αγαπημένη σας αρωματική λοσιόν ξηραίνει περισσότερο το δέρμα σας;

Μερικές φορές, το μόνο που θέλετε είναι οι άνθρωποι να επαινέσουν το θαυμάσιο άρωμα που αποπνέετε, χωρίς να έχετε βάλει πραγματικό άρωμα στον εαυτό σας! Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη πολυτελή, πλούσια σε αρώματα ενυδατική κρέμα. Αυτές οι αρωματικές λοσιόν όμως, βοηθούν πραγματικά το δέρμα σας ή εμποδίζουν την ικανότητά του να συγκρατεί την υγρασία;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι αρωματικές λοσιόν, όσο ενυδατικές και αν ισχυρίζονται ότι είναι, είναι συχνά ο ένοχος πίσω από το ξηρό και ερεθισμένο δέρμα.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι ανεξάρτητα από το πόση λοσιόν εφαρμόζετε, το δέρμα σας παραμένει επίμονα ξηρό, θαμπό και ερεθισμένο, τότε πρέπει να ελέγξετε τα συστατικά στα στα ενυδατικά προϊόντα σας.

Συνήθως, εάν ένα προϊόν είναι αρωματισμένο, θα περιλαμβάνει  τη λέξη «άρωμα» κάπου στη λίστα συστατικών, ακόμα κι αν το προϊόν αυτοαποκαλείται «χωρίς άρωμα». Γιατί είναι απαραίτητο αυτό;

Επειδή ενώ τα αρώματα δεν ξηραίνουν εγγενώς το δέρμα σας, μπορεί να ερεθίσουν όσους έχουν αλλεργίες και ευαισθησίες σε αυτά.

Το άρωμα στεγνώνει το δέρμα σας;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι μυρωδιές δεν είναι εγγενώς κακές. Ή όχι εντελώς. Δεν αντιδρούν όλοι άσχημα στα αρώματα και τις αρωματικές λοσιόν, και μερικοί επωφελούνται ακόμη και από τη συνεπή χρήση τους.

Αυτό σημαίνει ότι άλλοι άνθρωποι δεν είναι τόσο τυχεροί και κινδυνεύουν να ερεθίσουν ακόμη περισσότερο το ευαίσθητο δέρμα τους χρησιμοποιώντας αρωματικές κρέμες.

Το αν τα αρώματα θα στεγνώσουν το δέρμα σας εξαρτάται απλώς από την τύχη της ποιότητας του δέρματός σας.

Όσοι αντιδρούν σε αρωματικά προϊόντα μπορεί να εμφανίζουν δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία προκαλεί το δέρμα τους να ερεθίζεται και να ξηραίνεται κατά την επαφή με ορισμένα ή με όλα τα αρώματα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να ευαισθητοποιηθεί στα αρώματα με την πάροδο του χρόνου, επομένως το να γνωρίζετε πώς να προσέχετε τα σημάδια μιας αντίδρασης, ακόμα κι αν μπορούσατε πάντα να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν χωρίς προβλήματα, είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους: «Ορισμένα άτομα με ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα μπορεί να αναπτύξουν μια αντίδραση σε κάποιους τύπους αρωμάτων, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ερυθρότητα, ξηρότητα και κνησμό του δέρματος».

Αυτά τα συμπτώματα είναι εύκολα αναγνωρίσιμα σε άτομα με προϋπάρχον έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις, αλλά αν αυτό αρχίσει να συμβαίνει ξαφνικά, μια επίσκεψη στον δερματολόγο σας για να προσδιορίσετε πιθανές αλλεργίες στα αρώματα μπορεί να είναι η καλύτερη. Επιπλέον, δεν βλάπτει να κάνετε τη μετάβαση σε λοσιόν χωρίς άρωμα.

Δείτε Επίσης
Η μοναδική μυρωδιά του σώματος μπορεί να δώσει στοιχεία για την υγεία μας

Πώς να αλλάξετε τις αρωματικές λοσιόν σας

Πώς αποφεύγει κανείς εντελώς το άρωμα; Θα νόμιζες ότι θα ήταν τόσο εύκολο όσο να ψάχνεις για λοσιόν με την ένδειξη “χωρίς άρωμα”, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο από όσο φαντάζεσαι.

Αν και πολλές λοσιόν και ενυδατικές κρέμες μπορεί να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν άρωμα, αυτό σημαίνει μόνο ότι το προϊόν δεν μυρίζει όπως κάποιο ευδιάκριτο άρωμα και δεν θα αφήσει καμία μυρωδιά στο δέρμα σας.

Αυτή η  ένδειξη «χωρίς άρωμα» σημαίνει συνήθως μόνο ότι το προϊόν περιέχει ένα «άρωμα που καλύπτει ένα φυσικό άρωμα».

Από την άλλη πλευρά, οι κρέμες που φέρουν την ένδειξη «χωρίς άρωμα» έχουν συνήθως μεγαλύτερη ακρίβεια και είναι ασφαλείς για το ευαίσθητο, ευερέθιστο ξηρό δέρμα. Οπότε, ελέγχετε πάντα τα συστατικά τής λοσιόν σας, ώστε να αποφύγετε τα συστατικά εάν έχετε έκζεμα, δερματίτιδα ή ευαίσθητο δέρμα.

Συνοψίζοντας τα πράγματα, εάν το δέρμα σας παρουσιάζει σημάδια ερεθισμού που προκαλούνται από το άρωμα, απλώς επιλέξτε λοσιόν με την ένδειξη “χωρίς άρωμα” για να είστε ασφαλείς (και να επιτύχετε επιτέλους το απαλό δέρμα των ονείρων σας) και ολοκληρώστε τα πράγματα με το αγαπημένο σας άρωμα — δεν χρειάζεται θυσία στο άρωμα!

Απλώς θυμηθείτε, όταν έχετε αμφιβολίες, στραφείτε στην ετικέτα των συστατικών. Ως εμπειρικός κανόνας, να θυμάστε πάντα να δοκιμάζετε τα νέα προϊόντα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλα κρυμμένα συστατικά που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το ευαίσθητο δέρμα σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.