Πώς να χρησιμοποιήσετε τους ορούς προσώπου… σαν δερματολόγος!

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους ορούς προσώπου… σαν δερματολόγος!

Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι αρκετά αυτονόητα: τα καθαριστικά καθαρίζουν, τα απολεπιστικά απολεπίζουν, τα ενυδατικά ενυδατώνουν, καταλαβαίνετε εύκολα! Αλλά υπάρχουν κι αυτοί οι δύσκολοι οροί. Συχνά κυκλοφορούν σε μικρά, χαριτωμένα φιαλίδια με μεγάλες, τολμηρές αξιώσεις! Μπορεί να είναι δελεαστικό να τα βάλουμε στη ρουτίνα μας ακόμα κι αν δεν ξέρουμε πραγματικά τι ακριβώς είναι ή πώς να τα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα. Πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται οι οροί. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους ορούς προσώπου, ρωτήσαμε τους ειδικούς δερματολόγους. Απάντησαν σε όλες μας τις καυτές ερωτήσεις: Τι είναι οι οροί, πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Τι είναι οι οροί προσώπου;

Οι οροί προσώπου είναι ελαφριά, συμπυκνωμένα διαλύματα που αποτελούνται από ενεργά συστατικά που είναι σχεδιασμένα να εισέρχονται εύκολα στο δέρμα.

Οι ειδικοί λένε ότι μπορούν να καλύψουν διάφορες ανάγκες, από την τόνωση μέχρι τον έλεγχο της λιπαρότητας. Για παράδειγμα, ορισμένοι οροί προσώπου μπορεί να περιέχουν βιταμίνη C, υαλουρονικό οξύ κ.λπ., και συχνά αποτελούν μέρος μιας ρουτίνας περιποίησης δέρματος πολλών βημάτων, ιδιαίτερα για άτομα που θέλουν να στοχεύσουν συγκεκριμένα θέματα.

Κοινά οφέλη

Μερικά οφέλη του ορού προσώπου είναι η βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματος, η μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και η ενισχυμένη ενυδάτωση και θρέψη.

Τα οφέλη εξαρτώνται από τα ενεργά συστατικά: Οι οροί προσώπου που περιέχουν AHAs, όπως το γλυκολικό οξύ, ή BHAs, όπως το σαλικυλικό οξύ, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υφής και του τόνου.

Ένας ορός με το ενεργό συστατικό ρετινόλη μπορεί να στοχεύσει τις λεπτές γραμμές, ενώ ένας ορός με υψηλότερη συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος μπορεί να θρέψει και να ενυδατώσει το δέρμα.

Πώς να επιλέξετε έναν ορό

Σε μια εποχή που το TikTok είναι μια κύρια μηχανή αναζήτησης, μπορεί να είναι δελεαστικό να ακολουθείτε οτιδήποτε είναι trend. Αλλά οι δερματολόγοι συνιστούν να εστιάσετε στα ενεργά συστατικά και όχι τόσο σε αυτά που είναι δημοφιλή.

Οι μάρκες ορών θα απαριθμούν γενικά τα ενεργά συστατικά τους με μια σύντομη περιγραφή της βασικής επίδρασης των συστατικών στο δέρμα.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Για θέματα όπως οι καφέ κηλίδες, επιλέξτε ενεργά συστατικά όπως το τρανεξαμικό οξύ, το γλυκολικό οξύ και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το εκχύλισμα φύτρων λωτού.
  • Για φλεγμονές και ερυθρότητα, στραφείτε σε ορούς με βάση τη νιασιναμίδη.
  • Θέλετε να ενισχύσετε την ενυδάτωση; Επιλέξτε το υαλουρονικό οξύ και την πανθενόλη.
  • Εάν έχετε δέρμα με τάση ακμής, σαλικυλικό οξύ και νιασιναμίδη.

Όπως και με την υπόλοιπη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, η επιλογή ενός ορού προσώπου είναι πολύ προσωπική υπόθεση για τον τύπο του δέρματός σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν δερματολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το δέρμα σας και να επιλέξετε τα καλύτερα προϊόντα.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ορούς

Το πόσο συχνά εφαρμόζετε έναν ορό μπορεί να προσαρμοστεί με βάση τις ατομικές ανάγκες, αν και υπάρχουν ορισμένες γενικές βέλτιστες πρακτικές για ορισμένους ορούς.

Για τη βιταμίνη C η συμβουλή είναι μία φορά την ημέρα το πρωί και για τη ρετινόλη μία φορά την ημέρα το βράδυ. Οι οροί με βάση το υαλουρονικό οξύ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία ή δύο φορές την ημέρα και οι οροί απολέπισης (AHAs, BHAs) μπορούν να χρησιμοποιούνται εβδομαδιαίως (δύο φορές την εβδομάδα το πολύ).

Να θυμάστε ότι τα σέρουμ προσώπου έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ενεργών συστατικών, οπότε «το λίγο μπορεί να είναι πολύ». Μερικές σταγόνες είναι συνήθως αρκετές, αλλά καλό είναι να διαβάζετε πάντα τη συσκευασία, καθώς οι συγκεκριμένες οδηγίες διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι ο γενικός κανόνας εφαρμογής είναι η μετάβαση από το πιο λεπτό στο πιο βαρύ προϊόν. Οι οροί εφαρμόζονται συνήθως μετά τον καθαρισμό του προσώπου σας αλλά πριν από βαρύτερα προϊόντα όπως ενυδατικές κρέμες και αντηλιακά.

Δείτε Επίσης
Απαλός και αποτελεσματικός καθαρισμός, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας!

Χρειάζεστε ακόμα ενυδατική κρέμα και αντηλιακό;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Ορισμένοι οροί μπορεί να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο, επομένως η προστασία είναι πολύ σημαντική.

Επίσης να βεβαιωθείτε ότι οι ενυδατικές κρέμες και τα αντηλιακά σας δεν έχουν τα ίδια ενεργά συστατικά με τους ορούς σας, επειδή πάρα πολλά ενεργά ή επικαλυπτόμενα συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό τού δέρματος και μπορεί να καθυστερήσουν την επίτευξη των στόχων σας.

Συνήθη λάθη προς αποφυγή

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν παρατηρήσει οι δερματολόγοι είναι ότι οι γυναίκες το παρακάνουν όσον αφορά την ποσότητα, ιδιαίτερα για κάτι σαν τοπική βιταμίνη C ή ορούς ρετινόλης. Οπότε μείνετε με λίγες μόνο σταγόνες.

Δύο κοινά λάθη κατά την εφαρμογή ορών είναι η πολύ συχνή εφαρμογή και η υπερβολική εφαρμογή. Καλό είναι να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα —συνήθως μερικές σταγόνες— απλωμένο ομοιόμορφα στην επιθυμητή περιοχή.

Ένα άλλο λάθος είναι η εφαρμογή του σταγονόμετρου ή του απλικατέρ απευθείας στο δέρμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Ρίξτε πρώτα τις σταγόνες στα χέρια σας ή περάστε το απλικατέρ πάνω από το δέρμα χωρίς να το αγγίξετε.

Το τελικό συμπέρασμα

Οι οροί προσώπου είναι ελαφριά προϊόντα περιποίησης δέρματος με μεγάλες όμως συγκεντρώσεις ενεργών συστατικών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων περιποίησης της επιδερμίδας.

Δεν αποδίδουν όλοι οι οροί τα ίδια αποτελέσματα, επομένως επιλέξτε έναν ορό που να ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας και στους επιθυμητούς στόχους.

Είτε ο στόχος σας είναι να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, να ενισχύστε την ενυδάτωση του δέρματος ή η θεραπεία της υπερμελάγχρωσης, η ενσωμάτωση ενός ορού στη ρουτίνα σας μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Και, σε περίπτωση αμφιβολίας, αναζητήστε πάντα την τεχνογνωσία ενός δερματολόγου.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.