Η Μπουμπουλίνα και άλλες επαναστάτριες της ιστορίας!

Η Μπουμπουλίνα και άλλες επαναστάτριες της ιστορίας!
Η Μπουμπουλίνα και άλλες επαναστάτριες της ιστορίας!
Η Emmeline Pankhurst, Βρετανίδα Σουφραζέτα, ιδρύτρια της οργάνωσης Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών // Η Vilma Esp?n, Κουβανή επαναστάτρια που αγωνίστηκε για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα
Lalla Fatma N'Soumer, επαναστάτρια της Αλγερίας έβαλε τα θεμέλια για τις απαρχές της αντίστασης για την ανεξαρτησία της χώρας της // Sojourner Truth, κόρη σκλάβων που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μαύρων και των γυναικών
Ching Shih, βασίλισσα έγινε ο φόβος και ο τρόμος στα νερά της Κινεζικής Θάλασσας // Nanyehi (Nancy Ward) πολεμίστρια της φυλής των Τσερόκι +1
Προβολή Φωτογραφιών
Η Μπουμπουλίνα και άλλες επαναστάτριες της ιστορίας!

Εννιά από τις πιο δυναμικές και σκληροτράχηλες γυναίκες στην παγκόσμια ιστορία παρουσίασε πρόσφατα σε αφιέρωμά της η βρετανική εφημερίδα Independent.  Ανάμεσα τους και η ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821 που έδωσε όλη της την περιουσία στον αγώνα για την απελευθέρωση, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα!

Aπό την Ελένη Λογοθέτη

Η εφημερίδα έκανε το αφιέρωμα σε αυτές τις γυναίκες – λαϊκές ηρωίδες, επειδή, αν και πρωτοστάτησαν στους πολέμους και στους αγώνες, συχνά αγνοούνται από τους ιστορικούς. Έτσι, σύμφωνα με τον Independent, οι πιο δυναμικές γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας είναι:

Αδελφές Tru’ng, εθνικές ηρωίδες του Βιετνάμ, κόρες ενός πανίσχυρου Βιετναμέζου άρχοντα που έζησε στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ., όταν τα εδάφη του ήταν υπό κινεζική κατοχή. Οργάνωσαν μια μεγάλης έκτασης επανάσταση, με 80.000 άντρες και γυναίκες, θέτοντας μάλιστα επικεφαλής των αντάρτικων ομάδων κυρίως γυναίκες. Η επανάσταση πνίγηκε στο αίμα αλλά αυτές πέρασαν στην ιστορία και στις καρδιές του λαού τους.

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, (1771-1825) Ελληνίδα πλοιοκτήτρια και πρωτεργάτισσα της Επανάστασης του 1821. Έδωσε όλη την περιουσία της για να φτιάξει πλοία για τον αγώνα ενώ είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια». Οι Ρώσοι, μάλιστα, μετά τον θάνατό της, της απένειμαν τον τίτλο της «Ναυάρχου», έναν τίτλο με παγκόσμια μοναδικότητα για γυναικεία μορφή.

Emmeline Pankhurst (1858-1928) Βρετανίδα Σουφραζέτα, ιδρύτρια της οργάνωσης Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (Women’s Social and Political Union), γνωστή για τις βίαιες κινητοποιήσεις της συμμετοχής στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άντρες. Έπεισε τις Βρετανίδες να χρησιμοποιήσουν μέχρι και δυναμίτη για να διεκδικήσουν το δικαίωμα ψήφου και την υποδύθηκε πρόσφατα η Μέριλ Στριπ στην ταινία ″Σουφραζέτες″.

Vilma Espín (1983-2007) Κουβανή επαναστάτρια και κουνιάδα του Φιντέλ  Κάστρο. Υπήρξε χημικός μηχανικός και αγωνίστηκε για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Νυμφεύτηκε τον αδελφό του Φιντέλ Κάστο, Ραούλ το 1959.

Lalla Fatma N’Soumer (περίπου 1830-1863) επαναστάτρια της Αλγερίας. Στο πλευρό της συσπειρώθηκαν οι ιθαγενείς Kabyle, προκειμένου να πολεμήσουν ενάντια στη γαλλική εισβολή στη Αλγερία. Αν και η Αλγερία  τελικά αποικίστηκε από τη Γαλλία το 1857 και η Fatma συνελήθφη και φυλακίστηκε από τους Γάλλους, ο αγώνας της έβαλε τα θεμέλια για τις απαρχές της αντίστασης που τελικά οδήγησε στην ανεξαρτησία της την Αλγερία πάνω από 100 χρόνια αργότερα .

Δείτε Επίσης
Εννιά εφευρέσεις γυναικών που δεν τις φαντάζεστε!

Sojourner Truth (1797-1883) ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μαύρων και των γυναικών. Κόρη σκλάβων της Νέας Υόρκης, η πρώτη μαύρη που κέρδισε υπόθεση επιμέλειας κατά του λευκού άντρα της, προκειμένου να κερδίσει τον γιο της.

Ching Shih, βασίλισσα των Πειρατών στην Κινεζική Θάλασσα. Το 1809, ανέλαβε τον έλεγχο των πλοίων των νεκρού συζύγου της και έγινε ο φόβος και ο τρόμος στα νερά της Κινεζικής Θάλασσας.

Nanyehi (Nancy Ward) (περίπου 1738-1824), πολεμίστρια της φυλής των Τσερόκι. Από τις λίγες γυναίκες που είχαν θέση στο συμβούλιο της φυλής.

Hedy Lamarr, διάσημη ηθοποιός και κατάσκοπος των Ναζί. Βοήθησε στην εφεύρεση ενός συστήματος  επικοινωνιών, ώστε να βοηθήσει στον πόλεμο κατά των Ναζί, ενώ οι έρευνές της, θα γίνονταν αργότερα η ραχοκοκαλιά για τη δημιουργία των τηλεφώνων και του Wi-Fi. (!) Πέθανε το 2000.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.