Τα 5 απλά βήματα για υγιές δέρμα

Τα 5 απλά βήματα για υγιές δέρμα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τα κύματα ψυχρού αέρα, προκαλούν σταδιακή απώλεια της υδάτωσης στο δέρμα. Αποτέλεσμα; Αφυδάτωση, ερεθισμοί, αίσθηση τραβήγματος και άλλα πολλά… Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι και τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την υγεία και τη λάμψη της επιδερμίδας μας;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Το δέρμα διαθέτει φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες ώστε να συγκρατεί το νερό στον κυτταρικό ιστό. Με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο, όμως, το νερό εξατμίζεται από την επιδερμίδα μας με την άδηλη αναπνοή. Το μέγεθος εξάτμισης εξαρτάται τόσο από την ποσότητα του νερού που υπάρχει στο δέρμα, όσο και από τη σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας. Για να προφυλάξουμε όσο μπορούμε καλύτερα την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου μας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κύριους υπεύθυνους:

•    Οι κλιματολογικές συνθήκες δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα. Ιδιαίτερα το κρύο, οι υπερθερμασμένοι χώροι, ο άνεμος και το ξηρό κλίμα επιταχύνουν την απώλεια του νερού και επιβραδύνουν τη δράση των φυσικών ενυδατικών παραγόντων που το συγκρατούν.

•    Το άσκοπο και συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι επιδρά στην αυτόματη διάλυση των φυσικών λιπιδίων της επιδερμίδας, τα οποία συγκρατούν με τη σειρά τους το νερό ανάμεσα στα κύτταρα.

•    Η ηλικία επηρεάζει την κατάσταση. Όσο περνούν τα χρόνια, ακόμα και από τα 20 μας, οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες ενδέχεται να μπλοκαριστούν, μειώνοντας επικίνδυνα τα επίπεδα του νερού που συγκρατούνται φυσιολογικά στο κυρίως δέρμα.

•    Διάφορες παθήσεις του δέρματος, η λήψη συνεχούς φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και η ύπαρξη του καθημερινού στρες προκαλούν ανισορροπία στον φυσιολογικό μηχανισμό του δέρματός μας, προκαλώντας αφυδάτωση.

•    Οι εποχιακές ασθένειες, όπως η γρίπη και οι ιώσεις μπλοκάρουν τη φυσική λειτουργία του δέρματος, επηρεάζοντας την εμφάνιση της επιδερμίδας μας.

Τι κάνουμε;

•    Επιλέγουμε προϊόντα ενυδάτωσης με ειδικές φόρμουλες και δράση. Όταν περιέχουν στοιχεία που απελευθερώνονται σταδιακά στο δέρμα, εξασφαλίζουμε συνεχή ενυδάτωση της επιδερμίδας μας, ανάλογα με τις ανάγκες της όλο το εικοσιτετράωρο.

•    Προσφέρουμε ανελλιπώς την απαραίτητη ενυδάτωση στο δέρμα μας. Οπωσδήποτε πρωί και βράδυ, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν νιώθουμε το δέρμα μας να «τραβάει». Για τον σκοπό αυτό, έχουμε πάντα στην τσάντα μας την ενυδατική μας κρέμα.

Δείτε Επίσης
20 τρόποι με τους οποίους ένα ηλιακό έγκαυμα βλάπτει τη συνολική υγεία σας

•    Επενδύουμε σε χλιαρά προς ζεστά μπάνια και ντους, αποφεύγοντας δια ροπάλου τις υπεραυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες και αφυδατώνουν την επιδερμίδα σε χρόνο d.t. Με αυτήν την κίνηση, διατηρούμε και τους ιστούς του δέρματος σε καλή κατάσταση, κρατώντας μακριά την ανεπιθύμητη χαλάρωση.

•    Δεν πίνουμε νερό μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών! Ειδικά σε αυτήν την εύθραυστη περίοδο για την επιδερμίδα μας, επιβάλλεται να καταναλώνουμε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό κάθε 1 ώρα, ώστε να διατηρούμε τα φυσικά επίπεδα υδάτωσης στο σώμα μας και κατά συνέπεια στο δέρμα μας.

•    Εμπλουτίζουμε την καθημερινή μας διατροφή, προσθέτοντας φρέσκα λαχανικά, φρούτα εποχής, αγνό ελαιόλαδο και όσπρια. Μειώνοντας τα κακά λιπαρά, τα τηγανητά, τα οινοπνευματώδη και το κάπνισμα, ενισχύουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας και διατηρούμε την επιδερμίδα μας υγιή και γεμάτη λάμψη!

Top tip!

Ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, χρησιμοποιούμε καθημερινά μια μάσκα με καταπραϋντική και ενυδατική δράση. Την απλώνουμε, αλλά δεν αφαιρούμε τα υπολείμματα. Αντίθετα, φροντίζουμε τα θαυματουργά συστατικά της να απορροφηθούν από το δέρμα, κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων και εφαρμόζοντας ελαφρά χτυπηματάκια.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.