Έρευνα: Πώς το μακιγιάζ επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών μας…!

Έρευνα: Πώς το μακιγιάζ επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών μας…!

Είτε βρισκόμαστε σε φάση αναπαραγωγής, είτε κοντά στην εμμηνόπαυση, εάν η έμμηνος ρύση παρουσιάζεται ακατάστατα ή απλά, εάν νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν, τότε ένας ορμονικός έλεγχος μπορεί να είναι η απάντηση! Τώρα, μάλιστα, που οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως ακόμα και το μακιγιάζ μας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών μας, αξίζει να ασχοληθούμε περισσότερο, δεν νομίζετε;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Μεταξύ 20 και 30 ετών ενδέχεται να παρουσιαστούν αυξομειώσεις στα επίπεδα των ορμονών μας. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, αυτό μπορεί να συμβεί και εξαιτίας ορισμένων χημικών ουσιών που περιέχονται σε προϊόντα μακιγιάζ! Φυσικά και δεν θα πανικοβληθούμε… Θα εξετάσουμε απλά, τι συμβαίνει στα προϊόντα μακιγιάζ!

«Αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας από αυτή τη μελέτη είναι πως θα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο προσεκτικοί στα χημικά συστατικά των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Pollack.

«Οι ενδείξεις αποκαλύπτουν πως ορισμένα χημικά, όπως τα parabens, ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων». Πώς αλληλεπιδρά, όμως, το μακιγιάζ με τα επίπεδα των ορμονών μας;

Τα προϊόντα μακιγιάζ, υπεύθυνα για τις διαταραχές των ορμονών μας;

Σύμφωνα με τις μελέτες, ίχνη ορμονών ανιχνεύονται σε διάφορα προϊόντα ομορφιάς. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα στις διαφοροποιήσεις των επιπέδων της ορμόνης ενδοκρίνης μπορούν να επηρεαστούν από πολυάριθμες πηγές – όχι μόνο από τα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιούμε, αλλά ακόμα και από το νερό!

Αυτά τα χημικά συστατικά μπορούν να μεταβάλλουν το φυσικό ισοζύγιο ορμονών του σώματος μας. Κατ’ επέκταση, η υπερβολική έκθεση σε αυτές τις χημικές ενώσεις ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση βάρους, υποθυρεοειδισμό, υπογονιμότητα, ανισορροπίες στα επινεφρίδια, αύξηση των οιστρογόνων, διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνων.

Ο επικίνδυνος συσχετισμός

Πηγή ανησυχίας αποτελούν τα ξενοοιστρογόνα. Πρόκειται για χημικές ουσίες που διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και περιέχονται στα περισσότερα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.

Δείτε Επίσης
Ένα φιλί την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα!

Τα ξενοοιστρογόνα μπορούν να μιμηθούν τη δραστηριότητα των ενδογενών οιστρογόνων, να ανταγωνιστούν την αλληλεπίδρασή τους με τους υποδοχείς οιστρογόνων ή να διαταράξουν τη σύνθεση, τον μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ενδογενών θηλυκών ορμονών.

Τα καλά νέα

Πολλές εταιρείες καλλυντικών εργάζονται πυρετωδώς για την εξάλειψη των επιβλαβών χημικών στα προϊόντα μακιγιάζ. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως πρώτο βήμα είναι να αποφύγουμε την παρουσία των ύποπτων στοιχείων, όπως τα parabens και οι φθαλικές ενώσεις και να επιλέξουμε μέικαπ με μεταλλικά στοιχεία.

Για να ισορροπήσουμε την κατάσταση, προσέχουμε η διατροφή μας να περιλαμβάνει αρκετά βιολογικά συστατικά και φροντίζουμε να μην πίνουμε  νερό από τη βρύση!

Με μερικές μικρές αλλαγές κάθε ημέρα θα φροντίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, ώστε μέχρι να κυκλοφορήσουν τα εναλλακτικά προϊόντα μακιγιάζ, εμείς να έχουμε ήδη κάνει τη διαφορά!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.