Τι πραγματικά συμβαίνει στο δέρμα μας όταν κοιμόμαστε με μακιγιάζ;

Τι πραγματικά συμβαίνει στο δέρμα μας όταν κοιμόμαστε με μακιγιάζ;

Ακόμα και εάν δεν έχουμε διδακτορικό στην δερματολογία, ξέρουμε πως δεν πρέπει να κοιμόμαστε ποτέ με μακιγιάζ. Εξετάζοντας τις βλαβερές συνέπειες αναλυτικά, θα διαπιστώσουμε εύκολα, πως όσο κουρασμένες και εάν είμαστε, δεν πρέπει με τίποτα να μας παίρνει ο ύπνος χωρίς ντεμακιγιάζ! Ξεχάστε πάραυτα, αυτό το «έλα… δεν πειράζει για μία φορά!».

Από την Άντζελα Μολφέτα

Φραγμένοι πόροι!

Εάν θέλουμε να «πνίξουμε» τους πόρους του δέρματός μας, τότε ας κοιμηθούμε με το μακιγιάζ! Τα συστατικά των προϊόντων μακιγιάζ, όπως η σιλικόνη,  έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν τους πόρους, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει την ισορροπία της και τα προβλήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως η εμφάνιση ακμής ή ερεθισμοί.

Ανάπτυξη της ακμής!

Όπως είπαμε, όταν οι πόροι του δέρματος είναι μπλοκαρισμένοι, τίποτα δεν λειτουργεί σωστά! Μέσα από τους πόρους, η επιδερμίδα αποβάλλει ιδρώτα και την περίσσια σμήγματος, το φυσικό λιπαντικό που ενυδατώνει και απομακρύνει διάφορα ερεθιστικά στοιχεία από την επιφάνεια του δέρματός μας. Εμποδίζοντας αυτή τη φυσική διαδικασία, οι πόροι διαστέλλονται και η εμφάνιση της ακμής είναι απόλυτα αναπτυσσόμενη, επικίνδυνη και χαοτική!

Επίθεση στην κυτταρική δομή!

Το μακιγιάζ έχει την ιδιότητα να παγιδεύει τους περιβαλλοντικούς ρύπους εντείνοντας τη δράση των ελευθέρων ριζών. Αυτές με τη σειρά τους, επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος και στο κολλαγόνο προκαλώντας πρόωρη γήρανση και βαθύτερες ρυτίδες έκφρασης, χωρίς επιστροφή!

Δέρμα θαμπό!

Καθώς κοιμόμαστε με το μακιγιάζ, οι φραγμένοι πόροι συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε βάρος της επιδερμίδας μας! Και όσο εμείς αναζητάμε ένα δροσερό, λαμπερό και απαλό δέρμα, τόσο αντιμετωπίζουμε την ακριβώς αντίθετη κατάσταση, εξαιτίας της αμέλειας μας για ντεμακιγιάζ.

Τα στοιχεία που εγκλωβίζονται στους πόρους του δέρματος δίνουν στην επιδερμίδα μας μια θαμπή, άτονη και κουρασμένη όψη, που επιδρά πάνω μας και ψυχολογικά!

Στοπ στη φυσική ανανέωση!

Το σώμα μας ανανεώνεται όταν βρισκόμαστε σε ηρεμία. Το ίδιο συμβαίνει, όμως, και στο δέρμα μας. Είναι γνωστό πως η επιδερμίδα μας αναπλάθεται τις ώρες του ύπνου, οπότε εάν κοιμόμαστε με πλήρες μακιγιάζ και τα κατάλοιπα των περιβαλλοντικών ρύπων πάνω στο δέρμα μας, τίποτα δεν λειτουργεί σωστά!

Μια νύχτα, μόνο!

Πολύ ωραία, λοιπόν! Το δέρμα μας αναγεννάται και θεραπεύεται καθώς κοιμόμαστε. Τι γίνεται, όμως, εάν κοιμηθούμε χωρίς να καθαρίσουμε το πρόσωπό μας έστω και για μια νύχτα;

Η επιδερμίδα μας θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα, για να αποκαταστήσει και να  ισορροπήσει τις βλαβερές συνέπειες που εκδηλώθηκαν αυτή τη μία και μόνη νύχτα που κοιμηθήκαμε με μακιγιάζ!

Πρόωρη γήρανση!

Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας μας, δεν έχουμε παρά να κοιμόμαστε με το μακιγιάζ. Εκτός από τους φραγμένους πόρους, αυτή η κατάσταση προκαλεί ερυθρότητα και ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία στο δέρμα μας. Η αμέλεια οδηγεί σε διάσπαση του κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί περισσότερες και βαθύτερες ρυτίδες!

Ξηρότητα και ευαισθησία!

Ακόμα και εάν πλύνουμε το πρόσωπό μας μόλις ξυπνήσουμε το πρωί, το μακιγιάζ  της προηγούμενης ημέρας εξακολουθεί να επεμβαίνει αρνητικά. Αποτέλεσμα;

Κουρασμένη όψη, δέρμα πιο ευαίσθητο, ξηρό και ακόμα πιο βαθιές ρυτίδες και έντονες γραμμές έκφρασης. Η απώλεια ελαστικότητας προκαλεί στο δέρμα μας πολύ περισσότερα αρνητικά στοιχεία από ό,τι φανταζόμαστε, για αυτό ντεμακιγιάζ!

Δυσχρωμίες και ατονία!

Πέρα από την πρόωρη γήρανση και την ευαισθησία της επιδερμίδας, ο ύπνος με το μακιγιάζ επηρεάζει ακόμα και τις λειτουργίες του δέρματος για ίση κατανομή των  χρωστικών ουσιών. Δεν είναι λοιπόν, καθόλου δύσκολο να αποκτήσουμε εν μία νυκτί ανεπιθύμητες δυσχρωμίες και επιβάρυνση στον τόνο του δέρματός μας!

Μπλοκάρισμα των κυττάρων

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το δέρμα μας αυξάνει τη φυσική ανανέωση των κυττάρων. Διατηρώντας το μακιγιάζ, αυτόματα μπλοκάρουμε τη διαδικασία «εξασφαλίζοντας» για το επόμενο πρωινό ακόμα πιο ταλαιπωρημένη επιδερμίδα!

Ερεθισμοί στα μάτια!

Το μακιγιάζ των ματιών μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε εφιάλτη, εάν δεν το απομακρύνουμε σχολαστικά κάθε βράδυ. Οι σκιές, τα μολύβια και η μάσκαρα αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για να αντικρύσουμε το επόμενο πρωινό μάτια κόκκινα, πρησμένα και τόσο ερεθισμένα, που καμιά μας δεν μπορεί να διανοηθεί!

Δείτε Επίσης
Πώς να δείχνετε πιο νέα

Απώλεια βλεφαρίδων!

Η μάσκαρα και το άι-λάινερ συνεργάζονται μεθοδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε να δημιουργήσουν αρνητικό αποτέλεσμα. Τα υπολείμματα καταλήγουν σε αδιάκοπη τριβή, καθώς τα βλέφαρα μας έρχονται σε επαφή με το μαξιλάρι, προκαλώντας άμεση θραύση και καταστροφή!

Ύπουλη επίθεση στους κερατοειδείς!

Ειδικά η μάσκαρα είναι επιρρεπής στη συσσώρευση βακτηριδίων, με αποτέλεσμα όταν δεν αφαιρείται να παρουσιάζονται διάφορες φλεγμονές. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός πως καθώς αυτή η κατάσταση προκαλεί θραύση των βλεφαρίδων, κάποια από αυτές μπορεί να εισχωρήσει εύκολα μέσα στο μάτι μας, τραυματίζοντας τον κερατοειδή!

Υπόθεση  υγιεινής!

Όταν κοιμόμαστε μεταφέρουμε στα σεντόνια και στο μαξιλάρι μας όλα τα ανεπιθύμητα υπολείμματα, τόσο από το μακιγιάζ όσο και από περιβαλλοντικούς ρύπους.

Την ώρα λοιπόν, που πέφτουμε για ύπνο όλα αυτά τα στοιχεία θα εισχωρήσουν στην επιδερμίδα μας! Γίνεται να περπατάμε ξυπόλυτες στον δρόμο και έπειτα να ξαπλώνουμε σέρνοντας τις φτέρνες μας στα κλινοσκεπάσματα; Όχι, φυσικά!

«Σκασμένα» χείλη!

Εάν κοιμόμαστε με το κραγιόν, οι χρωστικές ουσίες πάνω στα χείλη μας απορροφούν την απαραίτητη υγρασία προκαλώντας έντονη ξηρότητα. Πολύ χειρότερα βέβαια, εάν για το μακιγιάζ των χειλιών επιλέγουμε ανεξίτηλα χρώματα κραγιόν! Αυτή η κακή συνήθεια, οδηγεί σε επίπονες καταστάσεις, ενώ δημιουργεί και ανεπιθύμητες ρυτίδες στο περίγραμμα των χειλιών!

Προγραμματισμένη ρουτίνα ομορφιάς!

Είναι σημαντικό να μην διαταράσσουμε την καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς που ακολουθούμε. Εάν λοιπόν, αποκτήσουμε τη συνήθεια να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας σχολαστικά πριν πέσουμε για ύπνο, αυτό θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για το δέρμα μας, αλλά και για την ψυχολογία μας, γενικά!

Οδηγίες προς ναυτιλομένες!

Ειδικές έρευνες μέσα από το μικροσκόπιο αποδεικνύουν πόσο εύκολα τα προϊόντα μακιγιάζ «κολλούν» στους πόρους και ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα του δέρματος!

Για ποιο λόγο λοιπόν, να επιβαρύνουμε την επιδερμίδα μας με όλα τα παραπάνω προβλήματα, ενώ μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία του δέρματός μας με τον πιο απλό τρόπο;

  • Καθαρίζουμε το πρόσωπό μας, δύο φορές την ημέρα: Το πρωί, για να απομακρύνουμε τις φυσιολογικές εκκρίσεις σμήγματος και τα νεκρά κύτταρα. Το βράδυ, για να αφαιρέσουμε τους περιβαλλοντικούς ρύπους και το μακιγιάζ.
  • Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο ντεμακιγιάζ των ματιών: Χρησιμοποιούμε ειδικά προϊόντα για απαλό καθαρισμό και τρυφερές κινήσεις.
  • Μετά από τον καθαρισμό προσώπου / ματιών, το δέρμα μας θα μας ευγνωμονεί εάν ξεπλύνουμε τα υπολείμματα με άφθονο χλιαρό νερό!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.