Πώς να καθαρίσετε σωστά την οδοντόβουρτσά σας

Πώς να καθαρίσετε σωστά την οδοντόβουρτσά σας

Πόσο φροντίζετε την οδοντόβουρτσά σας; Είτε κλασική και απλή είτε ηλεκτρική, θα πρέπει να έχει όλη την προσοχή σας. Χρησιμοποιείται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να αφαιρεί υπολείμματα  φαγητού, πλάκα και βακτήρια από τα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα σας. Το γρήγορο ξέπλυμα με κρύο νερό μετά από κάθε χρήση την διατηρεί καθαρή; Όχι πραγματικά! Πώς θα εξασφαλίσουμε την απόλυτη καθαριότητά της; Με πολύ απλές κινήσεις, αρκεί να τις ξέρουμε.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας μπορούν να «φιλοξενήσουν» ίχνη οδοντόκρεμας και βακτηρίδια από το στόμα σας, βακτήρια από τα χέρια σας και εάν εκτεθούν στον ανοιχτό αέρα του μπάνιου, κολοβακτηρίδια κοπράνων από αιωρούμενα σωματίδια από την τουαλέτα.

Ευτυχώς, με μερικά μόνο προϊόντα που πιθανότατα έχετε ήδη στη διάθεσή σας, η οδοντόβουρτσά σας μπορεί εύκολα να απολυμανθεί.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία

  • Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνιστά την αντικατάσταση της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας ή της κεφαλής της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας σας περίπου κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή συχνότερα, εάν οι τρίχες είναι μπερδεμένες ή φθαρμένες. Η αποτελεσματικότητα της βούρτσας στην πραγματικότητα μειώνεται καθώς φθείρονται οι τρίχες.
  • Ενώ οι οδοντόβουρτσες πωλούνται με σκληρές, μεσαίες και μαλακές τρίχες, η ADA συνιστά τη χρήση οδοντόβουρτσας με μαλακές τρίχες, επειδή ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο τριβής των ούλων.

Πώς να απολυμάνετε μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα ή μια ηλεκτρική κεφαλή οδοντόβουρτσας

Ξεπλύνετε με ζεστό νερό

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε κρύο νερό όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, το ζεστό νερό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στον καθαρισμό μιας οδοντόβουρτσας. Πριν και μετά από κάθε χρήση, ξεπλύνετε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας με το πιο ζεστό νερό που υπάρχει από τη βρύση σας.

Προσοχή! Μην επιχειρήσετε να βράσετε την οδοντόβουρτσά σας. Μην σκεφθείτε να τη βάλετε π.χ. στο πλυντήριο πιάτων ή ρούχων (έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα!).  Η υπερβολική ζέστη θα αρχίσει να λιώνει τις τρίχες και το πλαστικό της λαβής της οδοντόβουρτσας.

Μουλιάστε σε αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα

Ρίξτε αρκετό αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα (τα περισσότερα είναι με βάση το οινόπνευμα σε ένα μικρό φλιτζάνι για να καλύψετε την κεφαλή τής οδοντόβουρτσας. Αφήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας να μουλιάσει για τουλάχιστον 2 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά το στοματικό διάλυμα.

Προσοχή! Πριν βάλετε στοματικό διάλυμα, βεβαιωθείτε πάντα ότι η οδοντόβουρτσά σας είναι αποσυνδεδεμένη από μια πηγή ρεύματος εάν είναι ηλεκτρική.

Δείτε Επίσης
Εάν χρησιμοποιείτε κάλυμμα οδοντόβουρτσας, έχουμε νέα… για εσάς! Ποιο είναι το πρόβλημα;

Βυθιστείτε σε καθαριστικό οδοντοστοιχιών

Τα περισσότερα καθαριστικά οδοντοστοιχιών περιέχουν απολυμαντικά συστατικά και διατίθενται σε εύχρηστη μορφή διαλυτικού δισκίου. Διαλύστε το μισό δισκίο σε ένα φλιτζάνι δροσερό νερό. Όταν σταματήσει ο αναβρασμός, αφήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας να μουλιάσει για 1 λεπτό. Ξεπλύνετε καλά με δροσερό νερό πριν την αποθηκεύσετε ή χρησιμοποιήσετε την οδοντόβουρτσα.

Μουλιάστε σε οξυζενέ

Ρίξτε αρκετό οξυζενέ σε συγκέντρωση 3% σε ένα μικρό φλιτζάνι για να καλύψετε πλήρως το βουρτσάκι της οδοντόβουρτσας. Θα πρέπει να δείτε να  σχηματίζονται μικροσκοπικές φυσαλίδες από το οξυζενέ, καθώς προχωρά στην απολύμανση της κεφαλής της οδοντόβουρτσας.

Πώς να καθαρίσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Η κεφαλή βούρτσας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας καθαρίζεται ακριβώς όπως μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα (όπως είδαμε και πιο πριν), αφού την αποσυνδέσετε από την πηγή ρεύματος.

  • Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή ένα βαμβάκι εμποτισμένο σε οξυζενέ για να καθαρίζετε τη λαβή καθημερινά. Η λαβή θα πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση, εάν την μοιράζονται πολλά μέλη της οικογένειας.
  • Αποσυνδέστε τη βάση επαναφόρτισης από την ηλεκτρική πηγή και καθαρίστε την τουλάχιστον κάθε εβδομάδα με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι. Αφήστε το να στεγνώσει εντελώς πριν το συνδέσετε ξανά στην πρίζα.

Συμβουλές για να διατηρήσετε την οδοντόβουρτσά σας καθαρή περισσότερο

  • Ποτέ μην μοιράζεστε μια οδοντόβουρτσα με άλλους.
  • Είναι προτιμότερο να μην βάζετε όλες τις οδοντόβουρτσες μαζί για να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
  • Σκεφθείτε να διατηρείτε τις οδοντόβουρτσες σε καλυμμένο χώρο, όπως ντουλάπι φαρμάκων ή συρτάρι.
  • Εάν φυλάσσεται σε κλειστή θήκη, αφήστε την οδοντόβουρτσα να στεγνώσει εντελώς πριν την αποθηκεύσετε για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Κρατήστε τις οδοντόβουρτσες όσο το δυνατόν πιο μακριά από την τουαλέτα.
  • Χρησιμοποιήστε καλύτερα μία οδοντόκρεμα με αντλία για να αποτρέψετε την πιθανή μόλυνση από το άνοιγμα του σωλήνα της οδοντόκρεμας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.