Eυθαλία Σταματάκη: Μητέρα και επαγγελματίας με… φυσικότητα!

Eυθαλία Σταματάκη: Μητέρα και επαγγελματίας με... φυσικότητα!
Eυθαλία Σταματάκη: Μητέρα και επαγγελματίας με... φυσικότητα!
Ένα υπέροχο προϊόν, το πολυχρηστικό Multi Purpose Dry Oil κατάλληλο για πρόσωπο, σώμα και μαλλιά, είναι μία από τις πιο ωραίες προτάσεις!
Προβολή Φωτογραφιών
Eυθαλία Σταματάκη: Μητέρα και επαγγελματίας με... φυσικότητα!

Δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση χωρίς μία δυναμική μητέρα στο τιμόνι. Να οδηγεί με ψυχραιμία στη λεωφόρο του επιχειρείν και να επιταχύνει, όταν ανάψει το πράσινο φως της προοπτικής για ανάπτυξη.  Η Έφη (Ευθαλία) Σταματάκη δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος της σειράς ελληνικών φυσικών καλλυντικών Euthalia είναι φτιαγμένη από τα υλικά που μετατρέπουν μια επαγγελματία και μαμά σε δημιουργό με μεγάλο χαμόγελο και ξεχωριστό όραμα.

Συνέντευξη στη Δέσποινα Σάμψων

Η ιστορία της δεν περιέχει μόνο τεχνοκρατικά business plans και κόστη παραγωγής αλλά πάνω απ’ όλα έμπνευση και στήριξη από τα παιδιά της και αξιοποίηση όλων των δεξιοτήτων που της χάρισε η μητρότητα. Τα προϊόντα που παράγει είναι βασισμένα στην οικογενειακή παράδοση της γιαγιάς τής Ευθαλίας που έφτιαχνε μόνη της στη Σκόπελο με μυστικές συνταγές τα σαπούνια και τις κρέμες με τα πολύτιμα βότανα της φύσης και το δικό της αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Μια εφευρετική μαμά (όπως ήταν όλες σε εκείνες τις εποχές στην ελληνική περιφέρεια) που μετέδωσε μυστικά επιτυχίας και επιχειρηματικές ιδέες σε μια επόμενη γενιά…

Αυτό το τρυφερό παιχνίδι από μαμά σε κόρη και σε εγγονή είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από όλα;
– «Το σαπούνι και η κηραλοιφή τής γιαγιάς ήταν οι αφορμές. Το πιο σημαντικό βότανο που εκείνη χρησιμοποιούσε ήταν ο κίστος, το λάβανο. Σαν εκχύλισμα έχει επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες. Οι αρχαίοι πολτοποιούσαν τα φύλλα του και το χρησιμοποιούσαν για να επουλώσουν τις πληγές των πολεμιστών. Ωστόσο, η γιαγιά μου το αξιοποιούσε ακόμα και για να πλένει τα πιάτα και τα ποτήρια της. Όταν πίναμε νερό από το ποτήρι που είχε πλύνει η γιαγιά με το σαπούνι του κίστου, αυτό μοσχοβολούσε. Ήταν ένα όνειρο!».

Ποια ήταν η αφορμή, ώστε οι μνήμες ή το απλό ενδιαφέρον να γίνει ξαφνικά επάγγελμα; 
– «Κάποια στιγμή που ο γιος μου ήταν στην εφηβεία, είχε λίγη ακμή και προσπάθησα μέσα από τις γνώσεις που είχα, να δημιουργήσω κάποια προϊόντα για να τον βοηθήσω να αντιμετωπίσει αυτό το φυσιολογικό, για την ηλικία του, πρόβλημα. Έτσι έφτιαξα το σαπούνι του λεμονιού και όταν είδα ότι είχε αποτέλεσμα, άρχισα να αναζητώ βότανα και συνταγές για να κάνω κι άλλα προϊόντα χωρίς επιβαρυντικές συνέπειες για το περιβάλλον και για εμάς. Κάπως έτσι άρχισαν όλα!»

Στην επαγγελματική ατζέντα της Έφης Σταματάκη, η οικογένεια είχε και έχει τον πρώτο λόγο. Η ίδια φτιάχνει φόρμουλες για το σπίτι της και τους δικούς της ανθρώπους και κάποια στιγμή που ο γιος της ετοιμάζεται να φύγει για σπουδές, της ρίχνει την ιδέα να κάνει το χόμπι αυτό επάγγελμα. Όπως εξομολογείται η ίδια, της είπε: «Γιατί αυτό που κάνεις με τόση αγάπη για εμάς δεν το κάνεις πιο επαγγελματικά και δεν αρχίζεις να δημιουργείς τα προϊόντα σου»,  της λέει ο Δημήτρης, ο γιος της.
«Το επεξεργάστηκα λίγο. Δεν ήταν εύκολο αλλά ξεκίνησα σε πρώτη φάση να τα χαρίζω στις φίλες μου, να δουν τα αποτελέσματα στην επιδερμίδα τους και να αρχίσουν να τα ζητάνε από μόνες τους. Έτσι εξέλιξα και την παραγωγή μου».

Σήμερα, διευθύνετε τη δική σας εταιρεία ελληνικών φυσικών καλλυντικών.  Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε για το μέλλον; 
– «Ουσιαστικά θέλω να δημιουργούμε προϊόντα που κατά βάση να είναι λίγα και καλά. Η οικονομική κρίση αλλά και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής δεν επιτρέπουν τη χρήση πολλών και διαφορετικών προϊόντων.  Αυτή είναι και η λογική για παράδειγμα πίσω από το πολυχρηστικό Multi Purpose Dry Oil που χρησιμοποιείται σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά, ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε περισσότερες από μία ανάγκες».

Η ίδια εξελίχθηκε μέσα από την επιχειρηματική διαδρομή που ξεκίνησε το 2012 και πήρε πολύτιμα μαθήματα πέρα από εκείνα των σπουδών της  -παρά την αριστεία της στο απαιτητικό πεδίο της μακρο/μικροοικονικής θεωρίας.

Ποια μαθήματα δώσατε  στα παιδιά σας κατά τη διάρκεια αυτού του γοητευτικού επαγγελματικού ταξιδιού;
– «Τελικά στα παιδιά οι πράξεις είναι αυτές που μένουν και αποτυπώνοναι στο μυαλό τους. Μαθαίνουν και εκείνα από αυτές να γίνονται καλύτερα. Να αγωνίζονται, να προσπαθούν συνεχώς και να μην υποχωρούν, να μην παραδίδουν τα όπλα στο όνειρό τους».

Δείτε Επίσης
Τα φυσικά καλλυντικά σε διαρκή άνοδο!

Τελικά, η δική σας επαγγελματική πορεία είχε θετική επίδραση και στα παιδιά; Σχέση αμφίδρομη;
– «Στις δυσκολίες που αντιμετώπισα, τα παιδιά μου με βοήθησαν να μην σταματήσω. Συγχρόνως, έβλεπαν ότι όσο προχωράμε, τόσο πετυχαίνουμε και αντίστοιχα εφάρμοσαν την ίδια τακτική στις σπουδές τους. Αυτή η δουλειά έκανε καλό σε όλους μας. Μπορεί να με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι ήταν μεγάλα και οι υποχρεώσεις μου πρακτικά λιγότερες αλλά ακόμα περισσότερο, επειδή με στήριξαν ψυχολογικά».

Μήπως τελικά η Euthalia Natural Cosmetic Values  έχει γίνει το «τρίτο παιδί»;
– «Σήμερα με τις γνώσεις τους, τα παιδιά συμμετέχουν στην επιχείρηση, την οποία αγαπάνε σαν να είναι δικό τους κομμάτι ζωής. Η Ανδρομάχη, η κόρη μου, είναι δίπλα μου στο κομμάτι των πωλήσεων και του marketing. Τα παιδιά είναι στην ουσία η έμπνευσή μου. Πολλές ιδέες τους για τις οποίες προβληματιζόμουν στην αρχή αποδείχτηκαν καλύτερες. Κι έτσι έχω καταλήξει ότι θα πρέπει να αφουγκραζόμαστε τα παιδιά, να φιλτράρουμε αυτά που λένε και να εξελισσόμαστε μέσα από αυτά».

Κουβέντες που κρύβουν τη δική της αλήθεια και αποκαλύπτουν ότι πίσω από μια πετυχημένη εταιρεία δεν χρειάζεται να υπάρχουν κολοσσοί αλλά μια έξυπνη μαμά φτάνει… « Μέρα με τη μέρα νιώθεις πιο δυνατή. Κι εγώ στην αρχή φοβόμουν την απόρριψη και την απογοήτευση. Αλλά όταν πετυχαίνεις τον πρώτο μικρό σου στόχο, τελικά μετά αποκτάς αυτοπεποίθηση»!

Η Euthalia είναι η ίδια η Έφη Σταματάκη αλλά είναι κυρίως αυτό το οικογενειακό mix που πέτυχε η ίδια μεταφέροντας τις αξίες και τα όνειρα της μητρότητας σε ένα υγιές και “καθαρό” επαγγελματικό περιβάλλον. Η αγωνία όλων των μελών της οικογένειας είναι τα Euthalia να εδραιωθούν στον ελληνικό χώρο και να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. «Πολύς δρόμος, πολύς κόπος αλλά είναι η ζωή μου, το βίωμά μου». Μόνο που η ίδια δεν σταματάει να σκέφτεται ως μαμά ακόμα κι ως CEO και φυσικά ambassador της εταιρείας της. «Κάθε πρωί που ξυπνάω σκέφτομαι σαν μαμά!  Αλλά όχι μόνο το πρωί! Και το μεσημέρι και το βράδυ… παρόλο που τα παιδιά μου είναι πια μεγάλα. Από την ώρα που γίνεσαι μαμά μέχρι που φεύγεις είσαι μαμά. Είναι ο πρώτος ρόλος και ο βασικότερος», λέει ενώ χαϊδεύει τα μακριά μαλλιά της Ανδρομάχης. Καθόλου τυχαία χειρονομία μια που ένα προϊόν για τα μαλλιά είναι ήδη κάπου εκεί σφηνωμένο στο μυαλό της, μέσα στα επόμενα σχέδιά της…

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.