Παιχνίδι γνώσεων με στοιχεία και γεγονότα του Πάσχα!

Παιχνίδι γνώσεων με στοιχεία και γεγονότα του Πάσχα!

Ανεξάρτητα από το πώς γιορτάζετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ακολουθείτε μερικές από τις κλασικές πασχαλινές παραδόσεις. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ για την προέλευσή τους; Αν όχι, τότε ίσως είναι καιρός να δείτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και γεγονότα για το Πάσχα και την ιστορία του για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας!  

1. Η ημερομηνία του Πάσχα καθορίζεται από τον κύκλο της Σελήνης

Η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί αποφασίστηκε ότι το χριστιανικό Πάσχα θα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία: Με άλλα λόγια μετά την 21η Μαρτίου, εκτός αν η Πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη ημερολογιακά Κυριακή. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

2. Το πασχαλινό κουνελάκι  

Για μικρούς και μεγάλους, το Πασχαλινό Λαγουδάκι είναι από καιρό σύμβολο του Πάσχα. Αν και η ακριβής προέλευση του χνουδωτού θηλαστικού με τα μακριά αυτιά είναι άγνωστη, οι Αμερικανοί άρχισαν για πρώτη φορά να φτιάχνουν φωλιές για ένα μυθικό κουνέλι το 1700.

Η παράδοση ξεκίνησε όταν Γερμανοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνοντας μαζί τους την παράδοσή τους για έναν λαγό που γεννά αυγά που ονομάζεται “Osterhase”.

3. Τα πασχαλινά αβγά συμβολίζουν τη γονιμότητα

Στη μεσαιωνική Ευρώπη, οι χριστιανοί ιεραπόστολοι ήλπιζαν να προσηλυτίσουν τους Αγγλοσάξονες στον Χριστιανισμό ευθυγραμμίζοντας τις ημέρες των εορτών τους και υιοθετώντας παρόμοιες παραδόσεις.

Τα αβγά τρώγονταν και θάβονταν ως μέρος του αγγλοσαξονικού εορτασμού με την ελπίδα να ενθαρρυνθεί η γονιμότητα, έτσι ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα αβγά συνδέονται με το Πάσχα σήμερα.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι αυστηρές χριστιανικές πρακτικές νηστείας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής τους απαγόρευαν να καταναλώνουν πολλές ομάδες τροφίμων, έτσι οι Χριστιανοί έβραζαν αβγά για να φάνε μετά τη Σαρακοστή.

4. Το μεγαλύτερο σοκολατένιο αβγό

Αν και τα περισσότερα πασχαλινά αβγά θα χωρέσουν εύκολα στην παλάμη σας, αυτό δεν συμβαίνει με όλα. Το 2011, το μεγαλύτερο πασχαλινό αβγό που δημιουργήθηκε ποτέ κατασκευάστηκε στην Ιταλία, με ύψος πάνω από 10,4 μέτρα και βάρος 7.200 κιλά. Το καλύτερο; Εκτός από ένα εσωτερικό ατσάλινο πλαίσιο για να το κρατά στη θέση του, το γιγάντιο αβγό ήταν φτιαγμένο από καθαρή σοκολάτα και marshmallow.

5. Η Μαρία Μαγδαληνή μπορεί να είναι υπεύθυνη για την παράδοση της βαφής των αβγών

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βάφουν αβγά απλώς και μόνο επειδή είναι μια διασκεδαστική πασχαλινή παράδοση, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί συχνά βάφουν τα αβγά τους κόκκινα για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο. Σύμφωνα με τον μύθο, η Μαρία η Μαγδαληνή έφερε στον Αυτοκράτορα Τιβέριο ένα αβγό για να μιλήσει για την Ανάσταση, και έγινε από θαύμα έντονο κόκκινο ως σημάδι του αίματος του Χριστού.

6. Οι περισσότεροι τρώνε πρώτα τα αυτιά από ένα σοκολατένιο κουνελάκι

Τα σοκολατένια κουνελάκια βρίσκουν σχεδόν πάντα τον δρόμο τους… στα πασχαλινά καλάθια σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν μπορούν όλοι να συμφωνήσουν πώς να τα φάνε.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2021 που διεξήχθη από το WalletHub, το 78% των ανθρώπων κόβουν πρώτα τα αυτιά, όταν απολαμβάνουν τη λιχουδιά, ενώ το υπόλοιπο 22% κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ της ουράς ή των ποδιών.

7. Το πιο ακριβό πασχαλινό αβγό σε δημοπρασία

Δείτε Επίσης
Φορέστε τις πιο hot τάσεις στα γυαλιά ηλίου για η φετινή σεζόν και… ανθίστε!

Ένα αβγό Fabergé  από χρυσό και ροζ καλυμμένο με διαμάντια δημιουργήθηκε κάποτε κατά παραγγελία της ρωσική αυτοκρατορικής οικογένειας των Ρομανώφ, ως δώρο αρραβώνων για τον Γάλλο αριστοκράτη βαρόνο Edouard de Rothschild. Η έκπληξη που έκρυβε ήταν ένας κόκορας στολισμένος επίσης με διαμάντια, ο οποίος έβγαινε από την κορυφή του αβγού κάθε μία ώρα.

Πάνω από 100 χρόνια αργότερα, το 2007, αυτό το αβγό πουλήθηκε σε δημοπρασία τού οίκου Christy’s για 12,6 εκατομμύρια δολάρια. Θεωρείται, όχι μόνο ότι είναι το πιο ακριβό αβγό που πουλήθηκε ποτέ, αλλά και το πιο ακριβό αβγό Fabergé που πουλήθηκε σε δημοπρασία

8. Το επίσημο λουλούδι του Πάσχα είναι ο λευκός κρίνος

Όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια έχουν θέση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, αλλά ο λευκός κρίνος κατέχει έναν ειδικό τίτλο ως το επίσημο λουλούδι του Πάσχα.

Ο «κρίνος της Παναγίας» όπως ονομάζεται (Madonna lily) και με αυτό το όνομα είναι γνωστός διεθνώς μέχρι σήμερα. Η σύνδεση του λευκού κρίνου με την Παναγία πιθανότατα να έγινε επειδή οι βοτανολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του φυτού στην περιοχή της Παλαιστίνης. Στην Ευρώπη οι πρώιμοι χριστιανοί αγιογράφοι και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν εικόνες της Παναγίας με τον κρίνο.

Παρόλα αυτά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κρίνος της Παναγίας αναφέρεται σαν θρησκευτικό σύμβολο εδώ και 3.000 χρόνια. Οι πρώτες αναφορές μας ταξιδεύουν στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη μινωική Κρήτη. Τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Κρήτη αλλά και στη Θήρα καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα δείχνουν ότι ο λευκός κρίνος είχε εξέχουσα θέση μεταξύ των θρησκευτικών συμβόλων, συμβολίζοντας τη νέα ζωή και την αγνότητα.

9. Η παράδοση θέλει να φοράμε καινούρια ρούχα το Πάσχα

Η αγορά καινούριων ρούχων για το Πάσχα, δεν είναι μόνο μια εξαιρετική δικαιολογία για να πάτε για ψώνια, αλλά είναι επίσης σύμφωνη με μία από τις παλαιότερες παραδόσεις των γιορτών. Οι Χριστιανοί άρχισαν να φορούν νέα ρούχα το Πάσχα  κατά τη μεσαιωνική εποχή για να συμβολίσουν την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. (Κι αν θέλετε να πάρετε ιδέες για τη φετινή μόδα, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.