Νοητική λειτουργία και ηλιακό φως

Μήπως κάποιες φορές αισθάνεστε ότι το μυαλό σας δεν… λειτουργεί ενώ αντίθετα άλλες στιγμές νιώθετε ότι η το μυαλό σας παίρνει χιλιάδες στροφές και κατεβάζει άπειρες ιδέες;  Σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, όλα οφείλονται στον… ήλιο!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα κατέληξαν ότι η επίδραση της ηλιοφάνειας στη νοητική λειτουργία είναι τεράστια. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι η νοητική διαύγεια ενός ατόμου κατά τις ηλιόλουστες ημέρες είναι σαφώς μεγαλύτερη συγκριτικά με τις μουντές ή συννεφιασμένες ημέρες, ανεξαρτήτως εποχής.

Συνέδεσαν διάφορα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι η γεωγραφική θέση και τα επίπεδα ηλιοφάνειας στις περιοχές όπου ζούσαν οι εθελοντές είχαν επίδραση στην ψυχολογική κατάπτωση ή την ανάταση –και άρα και στις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Ανακάλυψαν ότι τα άτομα που δέχονταν το λιγότερο ηλιακό φως ήταν εκείνα που είχαν τις υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νοητική φθορά! Όπως μάλιστα, εκτιμούν οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την εποχική κατάθλιψη θα μπορούσαν να σχετίζονται και με την επίδραση της ηλιοφάνειας στη νοητική διαύγεια.

Δείτε Επίσης

Επιπλέον, είναι πιθανόν ότι τα άτομα που εμφανίζουν προβλήματα μνήμης π.χ. ξεχνούν ευκολότερα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους, οφείλονται στην περιορισμένη ηλιοφάνεια.

Η χαρά και η ανάλαφρη διάθεση που μας πλημμυρίζουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και ιδιαίτερα του καλοκαιριού, όπως όλα δείχνουν, τελικά ίσως να μην είναι τυχαίες. Και αυτό γιατί η αύξηση τόσο της θερμοκρασίας όσο και της ηλιοφάνειας ενδεχομένως αποτελεί το μαγικό «φίλτρο» για τη νοητική επαγρύπνηση και την τόνωση της δημιουργικότητας και της ζωντάνιας.

© 2013-2019 womanidol.com. All Rights Reserved.