Επίσκεψη στον παιδοψυχίατρο

Επίσκεψη στον παιδοψυχίατρο

Η συμπεριφορά των παιδιών μας μάς προβληματίζει, αλλά δεν μπορούμε με βεβαιότητα να εξάγουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα; Η συζήτηση με ειδικούς είναι σίγουρα το καλύτερο βήμα για να καθησυχάσουμε, αλλά και για να δώσουμε έγκαιρα λύσεις σε οποιoδήποτε θέμα.

Επιμέλεια: Άντζελα Μολφέτα

Η καθημερινότητα, τα άγχη, οι δυσκολίες, και ειδικά αυτό το διάστημα η οικονομική αβεβαιότητα, πολύ συχνά μας αλλοτριώνουν. Η ψυχολογική μας κατάσταση είναι πολύ πιθανόν να επηρεάζει και τη συμπεριφορά των παιδιών μας. Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή και να απευθυνθούμε σε ειδικό; O παιδοψυχίατρος Ιγνάτιος Καφαντάρης* μας συμβουλεύει και μας εξηγεί.

Αιτίες και αφορμές

Από τη βρεφική και τη νηπιακή ηλικία μέχρι τα σχολικά και εφηβικά χρόνια, προκύπτουν αρκετά θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα. Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να απευθύνονται σε ειδικό, προκειμένου να συζητήσουν τις καταστάσεις που τους προβληματίζουν. Μερικά ενδεικτικά ζητήματα που γίνονται αφορμή για συζήτηση με ειδικούς είναι τα ακόλουθα:

  • Η ζήλια μεταξύ αδελφών μπορεί να είναι φυσιολογική μέχρι ένα σημείο, αλλά η όποια επιθετική συμπεριφορά μπορεί να εξομαλυνθεί με τις κατάλληλες κινήσεις.
  • Η αποτυχία στο σχολείο συνήθως δημιουργεί αρνητική αντίδραση του παιδιού στο κεφάλαιο της μάθησης. Η καθοδήγηση από ειδικό έχει τα πιο θετικά αποτελέσματα.
  • Η έλλειψη πειθαρχίας ή η παραβίαση των ορίων δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, καθώς τροφοδοτούν τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές των παιδιών. Η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης με πειθώ και αξιοπιστία είναι λύση για όλα τα μέλη της οικογένειας.
  • Τα κατ’ επανάληψη κρούσματα σοβαρών ψεμάτων, οι μικροκλοπές και γενικότερα οι παραβατικές συμπεριφορές χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.
  • Οι δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο, οι κοινωνικές αστοχίες, η αρνητική ή και αδιάφορη συμπεριφορά προς συνομήλικους, υποδεικνύουν την ανάγκη άμεσης αξιολόγησης, καθώς ορίζουν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.
  • Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι επίσης ένας τομέας που χρειάζεται ειδική ενημέρωση ή διαχείριση, καθώς η σεξουαλικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στη μελλοντική προσωπική ευτυχία.
Παιδοψυχιατρική εκτίμηση

Μερικές φορές οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από μια απλή συμβουλευτική αντιμετώπιση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο παιδοψυχίατρος πρέπει να έχει πλήρη γνώση του ιατρικού, οικογενειακού και αναπτυξιακού ιστορικού τού παιδιού, καθώς καλείται να εντάξει όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν για το παιδί από τους άλλους ειδικούς (γονείς, παιδιάτρους, ψυχολόγους, δασκάλους, λογοπεδικούς, ειδικούς παιδαγωγούς και εργοθεραπευτές) σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Βάζοντας την τελική αναπτυξιακή διάγνωση όπου χρειαστεί, συνεννοείται με μια διεπιστημονική ομάδα για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα για το παιδί.

Αναλύει τη σημασία της διάγνωσης στους γονείς και τους ενημερώνει για την ανάγκη τυχόν εξετάσεων ή αν το παιδί τους έχει πραγματική ανάγκη φαρμακευτικής βοήθειας για την εξέλιξή του, πράγμα που στην εποχή μας δεν είναι πια σπάνιο, αν και η κοινή γνώμη δεν είναι καλά ενημερωμένη για τον τομέα αυτό. Κατόπιν στην πορεία, συζητά με τη διεπιστημονική ομάδα και τους γονείς την πορεία και τις τροποποιήσεις του προγράμματος που θα είναι χρήσιμες για το παιδί.

Δείτε Επίσης
Η διατροφή στο σχολείο

Όπως αναφέρει ο κύριος Καφαντάρης: «με ειδικές τεχνικές, εκπαίδευση στον αυτοέλεγχο, ενθάρρυνση και επιβράβευση, έχουμε άμεσα αποτελέσματα και την ευκαιρία να απολαμβάνουμε μια ποιοτική καθημερινότητα σε ένα ευχάριστο και υγιές περιβάλλον, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για το παιδιά».

* Ο Ιγνάτιος Καφαντάρης είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. www.ikafantaris.gr, www.monorodi.gr, Επιστημονικό Κέντρο Μονορόδι, Παναγή Τσαλδάρη 247, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9571890.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.