Επιστροφή στο σχολείο: έξι συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους

Επιστροφή στο σχολείο: έξι συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους

Καθώς όλη η οικογένεια «ξαναπάει»… σχολείο, υπάρχει μια σειρά στρεσογόνων παραγόντων που ταλαιπωρούν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς. Από τις δύσκολες εργασίες στο σπίτι έως αυστηρότερο ωράριο ύπνου, οι πιέσεις είναι πολλές. Ας δούμε μερικές βασικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν.

Γράφει η Denise Pope,
λέκτορας του Πανεπιστημίου του
Stanford
και η
Michele Kambolis,
οικογενειακή σύμβουλος με έδρα το Βανκούβερ

Οι δύο ειδικοί δίνουν μερικές βασικές κατευθύνσεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει το άγχος του σχολείου αλλά και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν την οικογένεια να παραμείνει ήρεμη κάτω από τις νέες πιέσεις. Παρακάτω, μερικές συμβουλές από την Denise Pope και τη Michele Kambolis για τον περιορισμό του στρες στο σχολείο.

1. Μάθετε πώς να το αναγνωρίζετε

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το άγχος μπορεί να εκφραστεί, αλλά επειδή συχνά εσωτερικεύεται, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα παιδιά. Αναζητήστε κατ’ αρχήν τα πιο συχνά σημάδια, όπως η δυσκολία στον ύπνο, τα παράπονα για πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι και αλλαγές στη συμπεριφορά (ευερεθιστότητα και ξεσπάσματα θυμού).

2. Ακούστε προσεκτικά το παιδί σας

Εάν το παιδί σας διαμαρτύρεται για το ότι δεν θέλει να πάει σχολείο ή δυσκολεύεται να κάνει τα μαθήματά του, εντοπίστε τη ρίζα του προβλήματος. Είναι θέμα δασκάλου; Πρόκειται για τον νταή της τάξης; Μήπως το πρόγραμμά του είναι υπερβολικά βαρύ;

Οι γονείς πιθανότατα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα είτε στο σπίτι είτε επικοινωνώντας με τους δασκάλους του παιδιού.

3. Βάλτε τα παιδιά για ύπνο

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Ενώ τα παιδιά έως την τρίτη τάξη του Δημοτικού μπορεί να χρειάζονται έως και 12 ώρες ύπνου, ας μην παραγνωρίζουμε ότι και τα παιδιά του Γυμνασίου χρειάζονται 8 έως 10 ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ.

Αντιμετωπίστε γρήγορα παράγοντες που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ύπνου, όπως η διαχείριση ενός απαιτητικού προγράμματος, το άγχος ή η χρήση τεχνολογίας αργά το βράδυ. Κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το κινητό!

4. Προγραμματίστε εκ των προτέρων την εβδομάδα

Η διαχείριση των παιδιών μπορεί να γίνει σημείο διαμάχης μεταξύ των ζευγαριών, αλλά με την ενεργό δράση, οι γονείς μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση συγκρούσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Δείτε Επίσης
Τάση μόδας: Οι προβολείς στο λαμπερό σατέν!

Μιλήστε οι δύο γονείς μεταξύ σας, τόσο για το μακροχρόνιο πρόγραμμα (π.χ. ποιους στόχους θέλουμε να θέσουμε φέτος;) καθώς και το βραχυπρόθεσμο (πώς θα διαχειριστούμε την πρωινή ρουτίνα;) και καταγράψτε το σε πίνακα, ώστε όλη η οικογένεια να το έχει εύκαιρο.

5. Δημιουργήστε ένα «συμβόλαιο» για το πρόγραμμα μαθημάτων

Οι γονείς είναι υπεύθυνοι να επιβλέπουν ότι τα παιδιά τους κάνουν τα μαθήματά τους, ότι έχουν χρόνο και χώρο για να διαβάσουν, αλλά δεν πρέπει να λειτουργούν ως δάσκαλος, λέει η Pope.

Ένα «συμβόλαιο» για την ώρα που πρέπει να μελετήσουν είναι μία καλή κίνηση. Μία τέτοια συμφωνία μπορεί να περιγράφει πότε το παιδί θα κάνει τα μαθήματά του (μετά το φαγητό  ή πριν από την προπόνηση μπάσκετ, για παράδειγμα). Έτσι, έχετε έναν καλό τρόπο για να εξασφαλίσετε ότι θα κάνει τη μελέτη του, αλλά αφήστε τη βαθμολογία… για τον δάσκαλο.

6. Αφήστε χώρο για ξεκούραση και παιχνίδι

Ο χρόνος παιχνιδιού (ο οποίος πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερος, δηλαδή, όχι με το τι θα παίξει ή με πώς), ο χρόνος χαλάρωσης (δηλαδή, πότε μπορεί να μην κάνει απολύτως τίποτα, ή η φάση πριν τον ύπνο) και ο οικογενειακός χρόνος (όπως οικογενειακά δείπνα) είναι μεγάλης σημασίας.

Μπορεί η τεχνολογία να αποτελεί μέρος του παιχνιδιού, θυμηθείτε ότι η ιδέα είναι ότι καλό είναι να παρακινείτε το παιδί να «αποσυνδεθεί» και να παίξει με άλλους τρόπους.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.