Το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής

Η Κυρά Σαρακοστή από ζυμάρι αλλά και ζωγραφιά. Κατασκευές από παιδιά του δημοτικού

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής αποτελεί έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο για να μάθουν τα παιδιά για τη Σαρακοστή και να μετρήσουν τις ημέρες μέχρι το Πάσχα. Διαβάστε τις οδηγίες για να φτιάξετε μαζί τους την Κυρά Σαρακοστή από ζυμάρι!

Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα. Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Τις τρεις πρώτες μάλιστα μερικές γυναίκες δεν έβαζαν στο στόμα τους τίποτα, ούτε καν ψωμί ή νερό και την τέταρτη έτρωγαν μόνο ειδικά φαγητά – καρυδόπιτα, σούπα με φασόλια, πετιμέζι. Πόσο αργά περνούσε η σαρακοστή για όσους νήστευαν και νήστευαν οι περισσότεροι.

Η «Κυρά Σαρακοστή» ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν. Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος. Αλλού την έκαναν και πάνινη την «Κυρά Σαρακοστή» τους και τη γέμιζαν με πούπουλα. Στον Πόντο έπαιρναν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, έμπηγαν 7 φτερά κότας, το έδεναν στο ταβάνι και κρεμόταν όλη τη Σαρακοστή. Κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό. Ο «κουκουράς», έτσι το έλεγαν, ήταν ο φόβος των παιδιών.

Φτιάξτε την Κυρά-Σαρακοστή

Σε κάποια μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με τη χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Δείτε πώς θα φτιάξετε την Κυρά Σαρακοστή απο ζυμάρι!

Το αλατόζυμο είναι ένα σπουδαίο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές κατασκευές και έχει μακρά διάρκεια ζωής. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τον πυλό ή κάποιες φορές το fimo. Γενικά για το αλατόζυμο ισχύει ο κανόνας της αναλογίας 1:1:3

Θα χρειαστείτε: 1 κούπα αλάτι, 1 κούπα νερό, 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, οδοντογλυφίδα για διακόσμηση

Δείτε Επίσης
Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε;

Πώς θα τη φτιάξετε:

  1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι. Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νερό, σιγά-σιγά με ένα κουτάλι.
  2. Φτιάχνουμε σχηματάκια ώστε να σχηματιστεί η γυναίκα, και τα ενώνουμε για να γίνει η Κυρά Σαρακοστή. Διακοσμούμε.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 160° C περίπου 15-20 λεπτά,  ελέγχοντας να μην μαυρίσει (θέλουμε κυρίως να στεγνώσει).
  4. Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Εάν θέλουμε μπορούμε να την περάσουμε βερνίκι ή ακρυλική ατλακόλ που γίνεται διάφανη όταν στεγνώσει. Αντέχει μια χαρά και σκέτη πάντως.
Μικρά μυστικά

•    Την ώρα του ζυμώματος μπορούμε να ενσωματώσουμε μια θηλιά ή ένα συνδετήρα, ώστε να κρεμιέται η κατασκευή στον τοίχο.
•    Εάν περισσέψει ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο. Το αλάτι λειτουργεί σαν συντηρητικό και δεν χαλάει σχεδόν με τίποτα η ζύμη μας.
•    Μπορούμε εάν θέλουμε να τη χρωματίσουμε είτε με χρώματα ζαχαροπλαστικής είτε με τέμπερες καθώς την πλάθουμε.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.