Άγιος Βαλεντίνος: Η ιστορία πίσω από τη γιορτή

Άγιος Βαλεντίνος: Η ιστορία πίσω από τη γιορτή

Στις 14 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο δώρα, λουλούδια και σοκολατάκια ανταλλάσσονται μεταξύ των ερωτευμένων στο όνομα του Αγίου Βαλεντίνου. Αλλά ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης άγιος και από πού προήλθαν αυτές οι παραδόσεις;

Από τη Μαρία Αγγελακοπούλου

Ο μύθος

Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον 3 διαφορετικούς αγίους που ονομάζονται Valentine ή Valentinus, οι οποίοι μαρτύρησαν. Ένας μύθος αναφέρει ότι ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας τον 3ο αιώνα στη Ρώμη. Όταν ο Αυτοκράτορας Κλαύδιος II αποφάσισε ότι οι νέοι ανύπαντροι άντρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες από αυτούς με γυναίκα και παιδιά, τους απαγόρευσε τον γάμο. Ο Βαλεντίνος, συνειδητοποιώντας την αδικία, αψήφησε τον Κλαύδιο και συνέχισε να παντρεύει τους νεαρούς κρυφά. Όταν τον ανακάλυψαν, εκτελέστηκε.

Άλλες ιστορίες αναφέρουν ότι ο Βαλεντίνος μπορεί να σκοτώθηκε επειδή βοηθούσε χριστιανούς να αποδράσουν από σκληρές ρωμαϊκές φυλακές, όπου βασανίζονταν. Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας φυλακισμένος νέος ονόματι Βαλεντίνος έστειλε ο ίδιος την πρώτη «κάρτα» στη νεαρή κόρη του δεσμοφύλακα, την οποία είχε ερωτευτεί. Πριν τον θάνατό του λέγεται ότι της έγραψε ένα γράμμα με υπογραφή «Από τον Βαλεντίνο σου», την έκφραση που χρησιμοποιούμε και σήμερα στις κάρτες για την ημέρα.

Αν και η αλήθεια πίσω από τους θρύλους για τον Βαλεντίνο είναι θολή, όλες οι ιστορίες τον σκιαγραφούν ως συμπαθητική, ηρωική και –πάνω από όλα- ρομαντική φιγούρα. Ήδη από τον Μεσαίωνα και χάρη στη φήμη του, έγινε ένας από τους πιο γνωστούς αγίους στην Αγγλία και την Γαλλία.

Δείτε Επίσης
Ρομαντική εμπειρία κατά παραγγελία!

Η ημερομηνία

Ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου βρίσκεται στη μέση του Φεβρουαρίου λόγω της ημερομηνίας του θανάτου του, άλλοι ισχυρίζονται ότι η χριστιανική εκκλησία επέλεξε αυτήν την ημερομηνία στην προσπάθειά της να «εκχριστιανίσει» την παγανιστική γιορτή της γονιμότητας, «Lupercalia». Σε αυτήν την τελετή, μετά από τις καθιερωμένες τελετές και θυσίες, όλες οι νεαρές γυναίκες τοποθετούσαν το όνομά τους σε ένα δοχείο και οι εργένηδες της πόλης, ανάλογα με το όνομα της κοπέλας που τραβούσαν από το δοχείο, θα περνούσαν την υπόλοιπη χρονιά μαζί της. Αυτό το ταίριασμα συχνά κατέληγε σε γάμο.

Η γιορτή σήμερα

Αν και δεν αναγνωρίζεται από την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η γιορτή των ερωτευμένων αποτελεί, τόσο παγκοσμίως όσο και στην ίδια τη χώρα μας, μία από τις πιο δημοφιλείς. Τεράστια ποσά ξοδεύονται ετησίως σε κάρτες, λουλούδια, κοσμήματα, σοκολατάκια, ποτά, ακόμη και ταξίδια για την ημέρα. Την ημέρα της γιορτής, πολλά ζευγάρια ακόμη επιλέγουν να αρραβωνιαστούν. Αν είστε λοιπόν ερωτευμένοι δεν έχετε παρά να προσαρμόσετε στη διάθεση και το budget σας τις διαθέσιμες επιλογές σας και να χαρίσετε στον Βαλεντίνο σας μια αξέχαστη ημέρα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.