Υπέροχες οικογενειακές διακοπές!

Υπέροχες οικογενειακές διακοπές!

Καλοκαίρι σημαίνει χαλάρωση, ξεγνοιασιά, χαρούμενη διάθεση και πολλές – πολλές βουτιές στη θάλασσα! Για να περάσετε υπέροχα μαζί με τα παιδιά σας, δεν έχετε παρά να δημιουργήσετε τις ιδανικές προϋποθέσεις. 

                                                                  Από την Άντζελα Μολφέτα

Η καθημερινότητα με τις άπειρες υποχρεώσεις, τόσο επαγγελματικές όσο και γονεϊκές, δημιουργούν άγχος και πολύ συχνά εντάσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Η περίοδος των διακοπών προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξεκούραση, ηρεμία, διασκέδαση και τελικώς, ανασυγκρότηση δυνάμεων.

Η προσμονή είναι ένα συναίσθημα που προσφέρει επίσης, αρκετή χαρά και αλλαγή της διάθεσης, καθώς οι διακοπές προκαλούν θετικά συναισθήματα και σκέψεις σε καθέναν από εμάς. Είναι αλήθεια πως οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας έχουν εγκλωβίσει σε ένα κύκλο που ουδεμία σχέση έχει με την έννοια των διακοπών.

Καλούμαστε, λοιπόν, να αλλάξουμε το συνηθισμένο τρόπο ζωής μέσα σε ελάχιστο χρόνο για να περάσουμε καλά εμείς οι ίδιοι, αλλά και τα παιδιά μας ακόμα καλύτερα!

Ο δεκάλογος των αξέχαστων διακοπών!

Στην περίοδο των διακοπών, ο χρόνος συνήθως σταματά και δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το ποια ώρα θα γευματίσουμε, πότε θα πάμε για μπάνιο στη θάλασσας, αυστηρή τήρηση των μεσημεριανών ωρών ξεκούρασης και γενικότερα παραλείπουμε το «σφιχτό» πρόγραμμα της ρουτίνας.

Η διάθεση μας είναι πιο χαλαρή και οι υποχρεώσεις μετατρέπονται σε ανάγκη για επικοινωνία και διασκέδαση. Ακόμα, αυτήν την περίοδο οι θέσεις ισχύος μεταβάλλονται. Δεν μπορείτε με τίποτα να είστε αυστηροί και απόλυτοι με τα παιδιά σας, διότι καταλαβαίνετε πως κι εκείνα νιώθουν έντονα την ανάγκη να ξεσκάσουν και να απαλλαγούν από το κυνήγι της καθημερινότητας.

Για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα:

• Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας και γίνεται κι εσείς ξανά παιδί! Η ευτυχία της στιγμής είναι το πολυτιμότερο κομμάτι των διακοπών σας και όχι μόνο. 

• Μείνετε μακριά από την οριοθέτηση συγκεκριμένου προγράμματος (φαγητό, διάβασμα, ύπνος) και νιώστε κι εσείς οι ίδιοι πιο απελευθερωμένοι από ποτέ. 

• Συζητήστε μαζί τους για τις πιθανές αποδράσεις σας κατά τη διάρκεια των διακοπών και βρείτε όλοι μαζί τι σας ευχαριστεί περισσότερο. Μην πιέζετε τα παιδιά να κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει. 

• Προμηθευτείτε τα απαραίτητα αξεσουάρ για την παραλία (ρακέτες, μπάλα, στρώμα θαλάσσης κ.λπ.) και ανάλογα με τη μορφολογία κάθε παραλίας πράξτε τα δέοντα. 

• Πάρτε μαζί σας κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι, όπως Uno, Scruble, Rummy, τάβλι και σκάκι και οργανώστε μικρά καθημερινά τουρνουά μεταξύ των μελών της οικογένειας. 

• Αποκτήστε οικογενειακώς ένα καινούργιο χόμπι, από συλλογή κοχυλιών και σπάνιων βότσαλων, μέχρι φυτών και πολύχρωμων εντόμων! Οι διακοπές μπορούν να γίνουν η αφορμή για να αναπτύξετε ένα ακόμα ταλέντο που κρύβατε μέσα σας. 

Δείτε Επίσης
«Τεμπέλικο», «ακατάστατο», «έξυπνο»: Πώς οι ταμπέλες επηρεάζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού

• Εάν κάποιο από τα παιδιά σας βρίσκεται στην περίοδο της εφηβείας, χρειάζεται να δείξετε μεγαλύτερη κατανόηση. Δώστε του τη δυνατότητα να περάσει λίγο χρόνο απομονωμένο με την αγαπημένη του μουσική, να κολυμπήσει μέχρι την απέναντι βραχονησίδα ή να ξεχαστεί στις σελίδες του βιβλίου του, χωρίς τη δική σας έντονη παρουσία. 

• Νοικιάστε ποδήλατα και κάντε μια μικρή εκδρομή, κατά προτίμηση τις απογευματινές ώρες, σε μέρη απρόσιτα σε αυτοκίνητα. Η επαφή με τη φύση, η διάθεση για εξερεύνηση και η θέα του τοπίου θα σας αποζημιώσουν διπλά και τριπλά.

• Κι αν πέσουν τα παιδιά για ύπνο μια-δυο ώρες αργότερα από το συνηθισμένο, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Οι έννοιες της ανάπαυλας και της χαλάρωσης κυριαρχούν στις διακοπές, οπότε οφείλετε να είστε πιο ευέλικτοι. 

• Πάνω από όλα μην γκρινιάζετε μεταξύ σας! Απολαύστε κάθε στιγμή, νιώθοντας πραγματικά τη χαρά των διακοπών. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια μπορούν σίγουρα να σας μείνουν αλησμόνητες, με την καλή έννοια πάντα, και να πλημμυρίζουν τις κρύες ημέρες του χειμώνα με ζεστά χαμόγελα και μαγικές αναμνήσεις για κάθε έναν από εσάς. 

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.