7 τύποι μη λεκτικής συναισθηματικής κακοποίησης που πρέπει να αναγνωρίσετε

Η συναισθηματική κακοποίηση είναι μια μορφή χειραγώγησης που δεν βασίζεται πάντα στα λόγια για να προκαλέσει κακό. Η μη λεκτική συναισθηματική κακοποίηση είναι εξίσου επιζήμια και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Η κατανόηση των διαφόρων τύπων μη λεκτικής συναισθηματικής κακοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την αναγνώριση της ανθυγιεινής συμπεριφοράς στις σχέσεις. Ακολουθούν επτά τύποι που πρέπει να γνωρίζετε.
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
Χειρονομίες και εκφράσεις προσώπου: Οι αρνητικές χειρονομίες, όπως το γούρλωμα των ματιών, το ειρωνικό χαμόγελο ή ο δυνατός αναστεναγμός, μπορεί να είναι λεπτοί αλλά ισχυροί τρόποι για να μειώσετε ή να υποτιμήσετε κάποιον χωρίς να πείτε λέξη.
Οι συνεχείς αρνητικές εκφράσεις του προσώπου μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια εχθρική ατμόσφαιρα και να μειώσουν την αυτοεκτίμηση του θύματος.
Σιωπηλή συμπεριφορά: Η σιωπή περιλαμβάνει την αγνόηση ή την άρνηση επικοινωνίας με το άλλο άτομο. Με το χτίσιμο τείχους και την απόσυρση της στοργής, ο θύτης ασκεί έλεγχο και ενσταλάζει φόβο στον σύντροφό του. Αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει το θύμα να αισθάνεται ανάξιο και ανίσχυρο, απελπισμένο να ξανακερδίσει την προσοχή του θύτη.
Περιφρονητική γλώσσα του σώματος: Η απορριπτική γλώσσα του σώματος, όπως το να γυρίζεις την πλάτη, να απομακρύνεσαι, να σταυρώνεις τα χέρια ή να στέκεσαι με κλειστή στάση, στέλνει ένα σαφές μήνυμα απόρριψης και αποδοκιμασίας. Είναι ένας έμμεσος τρόπος μετάδοσης της περιφρόνησης και μπορεί να κάνει το θύμα να αισθάνεται ασήμαντο και ακυρωμένο.
Έλλειψη στοργής και οικειότητας: Ένας χειριστικός σύντροφος μπορεί να συγκρατήσει τη στοργή, την αγάπη ή την οικειότητα ως μέσο τιμωρίας ή ελέγχου.
Αυτό μπορεί να κάνει το θύμα να αισθάνεται ότι δεν αγαπιέται, είναι ανεπιθύμητο και συναισθηματικά στερημένο, βλάπτοντας την αυτοεκτίμησή του και τη συναισθηματική του ευημερία.
Παθητική επιθετικότητα: Η μη λεκτική παθητική-επιθετική συμπεριφορά περιλαμβάνει ανεπαίσθητες ενέργειες εχθρότητας και δολιοφθοράς, όπως η σκόπιμη παράλειψη υποσχέσεων, η έκφραση φιλοφρονήσεων ή η εκτέλεση εργασιών με σκοπό να προκαλέσουν απογοήτευση. Το θύμα αφήνεται να αισθάνεται σε σύγχυση και πληγωμένο, συχνά μέσα στην αβεβαιότητα, ειδικά εάν είναι υπερευαίσθητο.
Κοινωνική απομόνωση: Ένας βίαιος σύντροφος μπορεί να χρησιμοποιήσει μη λεκτικές ενδείξεις για να απομονώσει το θύμα από τους φίλους και την οικογένειά του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βλέμματα αποδοκιμασίας κατά τη διάρκεια κοινωνικών συγκεντρώσεων ή άρνηση επαφής με τα αγαπημένα πρόσωπα του θύματος, κάνοντας το θύμα να αισθάνεται αποξενωμένο και να εξαρτάται αποκλειστικά από τον θύτη για υποστήριξη.
Παρακολούθηση και επιτήρηση: Ο συνεχής έλεγχος των πράξεων του θύματος, η παρακολούθηση του πού βρίσκεται ή με ποιον μιλάει, ή η εισβολή στο απόρρητό του χωρίς συγκατάθεση είναι μορφές μη λεκτικής συναισθηματικής κακοποίησης. Αυτές οι ενέργειες διαβρώνουν την εμπιστοσύνη και την αυτονομία, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα φόβου και ελέγχου.
Συμπερασματικά
Η αναγνώριση της μη λεκτικής συναισθηματικής κακοποίησης είναι απαραίτητη για την προστασία του εαυτού ή των άλλων από τοξικές σχέσεις.
Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε βιώνει οποιαδήποτε μορφή συναισθηματικής κακοποίησης, ζητήστε βοήθεια από έναν έμπιστο φίλο, μέλος της οικογένειας ή έναν επαγγελματία σύμβουλο. Θυμηθείτε, κανείς δεν αξίζει να υποστεί κακοποίηση.