Πώς οι εργοδότες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ψυχικής μας υγείας, στον χώρο εργασίας

Πώς οι εργοδότες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ψυχικής μας υγείας, στον χώρο εργασίας

Όλοι μας μπορεί να έχουμε ημέρες που μας διακατέχει το άγχος στη δουλειά… Όταν, όμως, η κατάσταση μοιάζει να μην έχει τέλος, ο φόρτος εργασίας είναι μη διαχειρίσιμος, ενώ οι συγκρούσεις και οι δυσκολίες στην επικοινωνία γίνονται όλο και πιο συχνές, τότε η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα για την ψυχική μας υγεία. Πώς, όμως, μπορούν οι εργοδότες να βοηθήσουν; Να τι λένε οι ειδικοί…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Μέσα από τον προσωπικό μας αγώνα στον χώρο της εργασίας είναι πλέον ξεκάθαρο, πως ένας στους έξι από εμάς βιώνει συνθήκες χρόνιου στρες, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη!

Δεν είναι καθόλου αμελητέο, άλλωστε, ότι η αιτία απουσίας από τη δουλειά μας αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό θέματα ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα το ανάλογο κόστος στις επιχειρήσεις να φθάνει τα 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως!

© pexels-andrea-piacquadio
© pexels-andrea-piacquadio

Ωστόσο, παρ’ όλο που το φαινόμενο μοιάζει να εξελίσσεται σε αυξανόμενη επιδημία ανά τον κόσμο, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που έχουν το θάρρος να μοιραστούν με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων την κατάστασή τους, όταν δυσκολεύονται πραγματικά, τρέφοντας φόβο για τις συνέπειες.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει πως σχεδόν το 40% δεν αποφασίζει να μιλήσει ανοιχτά για την ψυχική του υγεία στου εργοδότες του.

Οι περισσότεροι από εμάς βέβαια, θα συμφωνήσουν ότι οι εταιρείες αποδίδουν καλύτερα όταν το προσωπικό τους είναι υγιές, με κίνητρα και εστιασμένο – και επομένως, είναι προς το συμφέρον όλων, οι διευθυντές και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να λάβουν μέτρα, για να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία και την ευημερία του προσωπικού τους.

Πώς, όμως, μπορούν οι εργοδότες να βοηθήσουν στην άρση αυτών των φραγμών και να αντιμετωπίσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και προσεγγίζουμε την ψυχική υγεία στην εργασία; Να τι λένε οι ειδικοί…

Πώς μπορούν να χειριστούν το θέμα οι εργοδότες:

1. Επενδύουμε στον ανοιχτό διάλογο

Αντί να ελπίζουμε σιωπηλά, πως κάποιος υπάλληλος θα κάνει την πρώτη κίνηση, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, ενημερώνοντας το προσωπικό ότι είμαστε διαθέσιμοι για να μιλήσουμε για θέματα ψυχικής υγείας.

Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το 2015, σχεδόν 4,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι επηρεάστηκαν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Αν και οι ανοιχτές συνομιλίες εξακολουθούν να είναι σπάνιες, φαίνεται πως οι εργαζόμενοι μην έχοντας πρόσβαση στη σωστή υποστήριξη απογοητεύονται ακόμα περισσότερο.

Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου η ψυχική υγεία συζητείται ανοιχτά μεταξύ των εργαζομένων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειωθεί το ταμπού της!

Στέλνοντας ένα email με έμφαση στη δέσμευσή μας για την ευημερία των εργαζομένων και περιγράφοντας τη διαδικασία για το προσωπικό που μπορεί να χρειαστεί να εγείρει εμπιστευτικά ένα ζήτημα σχετικά με την ψυχική του υγεία, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Η απλή εφαρμογή μιας πολιτικής ανοιχτών θυρών μπορεί να κάνει τη διαφορά!

2. Δημιουργούμε ασφαλείς χώρους

Οι ημέρες των κλεισμένων θυρών και των εταιρικών αιθουσών συνεδριάσεων ανήκουν στο παρελθόν. Οι έξυπνες επιχειρήσεις ακολουθούν την ιδέα του σχεδιασμού γραφείων με γνώμονα την ευημερία.

Οι διάσημες «πανεπιστημιουπόλεις» της Google, προσφέρουν επιτόπου μασάζ και αποκλειστικές αίθουσες ύπνου, ενώ το Billund HQ της Lego διαθέτει εσωτερικές τσουλήθρες και επιτραπέζιο ποδόσφαιρο, ώστε να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από το άγχος του πρωινού με λίγη καλή old fashion διασκέδαση!

Ορισμένες επιχειρήσεις βρήκαν ότι η δημιουργία “ασφαλών χώρων” – χώρων σχεδιασμένων για να χαλαρώνουν οι ομάδες και να απομακρύνουν το μυαλό τους από τη δουλειά – είναι χρήσιμη για την ανακούφιση του άγχους.

Ωστόσο, οι προτάσεις δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά δαπανηρές, για να έχουν θετικό αντίκτυπο. Υπάρχουν οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να εισαγάγει κάθε εταιρεία, με εξίσου επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Θα μπορούσε απλώς να είναι η δημιουργία ενός μικρού, καθορισμένου χώρου γραφείου ή ακόμα και ενός χώρου κήπου, όπου οι ομάδες ενθαρρύνονται να κάνουν διαλείμματα από τα ταραχώδη προγράμματά τους!

3. Προσοχή στην ισορροπία

Δεν χρειάζεται να είμαστε το είδος του υπεύθυνου που επαινεί όσους μένουν αργά τα βράδια, υπερφορτώνει το προσωπικό με αδικαιολόγητες εργασίες και πιέζει τους ανθρώπους να παραμένουν σε συνεχή επαφή, ενώ είναι εκτός υπηρεσίας!

Η ενθάρρυνση των εργαζομένων να εξοικειωθούν σε δεξιότητες όπως η επίγνωση, ο διαλογισμός και η διατήρηση μιας καλής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μπορεί να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις, αποτρέποντας παράλληλα την περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών ψυχικής υγείας.

Εφαρμόζοντας μικρές, τακτικές ενέργειες, όπως το να βάζουμε ένα ξυπνητήρι για να πηγαίνουμε στο σπίτι στην ώρα μας κάθε ημέρα ή να φροντίζουμε να υπενθυμίζουμε στο προσωπικό να κάνει ένα πλήρες μεσημεριανό διάλειμμα, μακριά από το γραφείο του, αποτελούν ιδανικές κινήσεις.

Μια τέτοια σειρά ενεργειών μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες, θετικές αλλαγές συμπεριφοράς που ενισχύουν και παρατείνουν την ψυχική ευεξία όλων.

4. Υγιείς και έξυπνες προτάσεις
© unsplash
© unsplash

Αντί να χρεώσουμε την πιστωτική μας κάρτα σε άσκοπες δραστηριότητες την Παρασκευή το απόγευμα, μπορούμε να αναθεωρήσουμε επιλέγοντας πιο υγιείς και έξυπνες προτάσεις που θα μας ωφελήσουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα και θα μας προσφέρουν χαλάρωση, ηρεμία και ενέργεια.

Δείτε Επίσης
Μεγαλύτερες γυναίκες-νεαρότεροι άνδρες: Οι σχέσεις που γνωρίζουν άνθιση!

Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μεσημεριανές συναντήσεις γιόγκα και συνδρομή στο γυμναστήριο ή σε ευέλικτα προγράμματα και Σαββατοκύριακα προσωπικής ανάπτυξης. Αν και μπορεί να μας φανούν κάπως ακριβές επιλογές, έχει αποδειχθεί πως θα αποδώσουν τα μέγιστα αυξάνοντας τα επίπεδα της παραγωγικότητας, της αυτοπεποίθησης και της πίστης στον εαυτό μας!

5. Σωστή καθοδήγηση

Είναι απαραίτητο τόσο οι υπεύθυνοι όσο και οι διευθυντές να εκπαιδευτούν κατάλληλα, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν εύκολα τα σημάδια κακής ή προβληματικής ψυχικής υγείας κάθε εργαζομένου.

Δεν πρέπει με τίποτα να περιμένουμε πως θα πρέπει «να παραμείνουν ήρεμοι υπό πίεση» ή να «ξεπεράσουν τον ύφαλο και να συνεχίσουν τη δουλειά τους».

Συχνά, προκύπτει μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς οι ιθύνοντες μη έχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες, δεν φροντίζουν να επικοινωνήσουν με τον υπάλληλο που δείχνει να έχει κλονιστεί η ψυχική του υγεία, τόσο γιατί ανησυχούν για διακηρύξεις παραπόνων, όσο και διότι φοβούνται πως με τη συζήτηση το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί!

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει πως ένας στους τρεις διευθυντές παραδέχεται ότι θα δυσκολευόταν να εντοπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας, αλλά πιστεύει ότι η επαρκής καθοδήγηση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η εκπαίδευση λοιπόν, δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε αντιδραστικά μέτρα, αλλά και να διδάσκει στους διευθυντές να εντοπίζουν «πυροδοτήσεις», να διεξάγουν ευαίσθητες συνομιλίες και να γνωρίζουν πώς να υποδεικνύουν αποτελεσματική υποστήριξη, προς όφελος όλων.

5. Ο ρόλος των ειδικών

Είναι πιθανόν τα μέλη του προσωπικού να νιώθουν εκφοβισμό και να μην μπορούν να μιλήσουν σε κάποιον ανώτερο τους στον χώρο εργασίας, για τα προσωπικά τους θέματα, ακόμα και εάν δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο θέματα δουλειάς.

Για να αποφύγουμε αυτήν την πιθανότητα μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους, τακτικές, ατομικές συνεδρίες με εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίοι θα μπορέσουν να βρίσκονται στον χώρο εργασίας για ένα καθορισμένο απόγευμα την εβδομάδα.

Μέσα από αυτές τις ανεπίσημες συνομιλίες με τους υπαλλήλους, όπου οι ειδικοί θα μπορέσουν να παρέχουν πιο λεπτομερείς συμβουλές σε όσους μπορεί να δυσκολεύονται, θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο για την καταπολέμηση των αρνητικών αντιδράσεων με οφέλη σε κάθε πλευρά.

Προσφέροντας άμεση και εμπιστευτική επαφή με τους ειδικούς, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν άτομα σε τομείς που προκαλούν συναισθηματική δυσφορία, από οικογενειακά ζητήματα μέχρι προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία και από εθισμό ως και ψυχικές ασθένειες, οι εκάστοτε συνθήκες μπορούν να διαφοροποιηθούν!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.