Έξι σημάδια έλλειψης σεβασμού σε μια σχέση και πώς να τα διορθώσετε

Έξι σημάδια έλλειψης σεβασμού σε μια σχέση και πώς να τα διορθώσετε

Οι σχέσεις πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος για τα μέλη τους – ασφαλή καταφύγια, όπου νιώθουν ότι τους αγαπούν, τους υποστηρίζουν και τους αναγνωρίζουν. Εάν δεν εκπληρώνουν αυτόν τον στόχο, οι δεσμοί γίνονται επιβλαβείς και καταλήγουν να προκαλούν ζημιά, αντί να συμβάλλουν στη ζωή μας. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να μάθουμε να εντοπίζουμε τα σημάδια έλλειψης σεβασμού σε μια σχέση και να είμαστε πρόθυμοι να ενεργήσουμε ανάλογα.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Η έλλειψη σεβασμού δεν είναι πάντα τόσο ορατή όσο η βία, η κακοποίηση ή η απιστία. Μερικές φορές, αυτά τα σημάδια μεταμφιέζονται ως αδιαφορία, κριτική ή έλεγχο σε καθημερινές καταστάσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που τείνουμε να τα παραβλέπουμε, να τα ελαχιστοποιούμε και να τα δικαιολογούμε. Ωστόσο, δεν υπάρχει θέση για τέτοιες συμπεριφορές σε μια υγιή σχέση.

Η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην αυτοεκτίμηση και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να σταματήσετε αυτές τις συμπεριφορές, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Σημάδια ασέβειας σε μια σχέση που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Όπως είπαμε, είναι πολύ σημαντικό να μην δικαιολογείτε καμία μορφή έλλειψης σεβασμού υπό καμία προϋπόθεση. Δεν έχει σημασία αν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι, αν έχουμε έντονη ιδιοσυγκρασία ή ακόμα και αν περνάμε μια δύσκολη κατάσταση ως ζευγάρι.

Καμία από αυτές τις αιτίες δεν μας δίνει το δικαίωμα να υποτιμούμε ή να προσβάλουμε το άλλο άτομο. Δώστε προσοχή στα ακόλουθα σημάδια έλλειψης σεβασμού σε μια σχέση, επειδή μπορεί να είναι προειδοποιητικά σήματα:

1. Ακυρώνουν τα συναισθήματά σας

Όλα τα συναισθήματά σας είναι σεβαστά και οι ανάγκες σας αξίζουν να ακουστούν και να προσεχθούν. Εάν ο σύντροφός σας υποτιμά τα συναισθήματά σας, σας κατηγορεί ότι είστε υπερβολικοί ή υστερικοί ή απαντά με μια χειρονομία αγανάκτησης, όταν εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας, τότε δεν σας σέβεται.

Έχετε το δικαίωμα να εκθέσετε αυτά που σκέφτεστε, αισθάνεστε και θέλετε. Όποιος ισχυρίζεται ότι σας αγαπά θα πρέπει να είναι ανοιχτός στο να ακούσει, να κατανοήσει και να αναζητήσει λύσεις μαζί σας.

2. Δεν εισακούεστε

Το να είσαι σε ζευγάρι δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεις την ατομικότητα και την ελευθερία. Ωστόσο, όταν βρίσκεστε σε μια σταθερή και μακροχρόνια σχέση και όταν μοιράζεστε τη ζωή με ένα άλλο άτομο, είναι απαραίτητο να τον συμβουλευτείτε, όταν παίρνετε σημαντικές αποφάσεις.

Εάν ο σύντροφός σας σας κάνει να αισθάνεστε ότι η γνώμη σας δεν μετρά  και ενεργεί ή παίρνει αποφάσεις για το μέλλον χωρίς να σας λαμβάνει υπόψη, μην αγνοήσετε αυτό το προειδοποιητικό σημάδι.

3. Υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι η βάση για την επίλυση κάθε σύγκρουσης ή διαφωνίας σε ένα ζευγάρι. Επίσης, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εντοπίσετε σημάδια ασέβειας σε μια σχέση.

Οι φωνές, οι προσβολές, η περιφρόνηση ή ο σαρκασμός είναι το πιο ορατό πρόσωπο της κακής επικοινωνίας, αλλά η αδιαφορία και η σιωπή είναι εξίσου βίαιες. Κανένα από αυτά τα δύο άκρα δεν μπορεί να είναι μέρος της γενικής δυναμικής μεταξύ ανθρώπων που σέβονται ο ένας τον άλλον.

4. Δεν κάνει προσπάθεια να περάσει χρόνο μαζί σας

Παρά τις καθημερινές υποχρεώσεις, και τα δύο άτομα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους συντρόφους τους.

Ένα άτομο που έχει πάντα δικαιολογίες για να μην αφιερώνει χρόνο με τον άλλον, που προτιμά εναλλακτικά σχέδια ή που κοιτάζει πάντα το κινητό του όταν είστε μαζί, δεν σέβεται ούτε εσάς ούτε και τον δεσμό που μοιράζεστε.

5. Δεν σέβεται τον χρόνο και τον χώρο σας

Το να μην μοιράζεσαι χρόνο με τον σύντροφό σου είναι εξίσου επιβλαβές με το να προσπαθείς να τον απορροφήσεις πλήρως. Ο σύντροφός σας θα πρέπει να σέβεται τον χρόνο που αφιερώνετε στην καριέρα σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τον εαυτό σας και να μην προσπαθεί να σας εξαναγκάσει ή να σας κάνει να νιώσετε ένοχοι γι’ αυτό. Η ατομική ανάπτυξη είναι εξαιρετικά απαραίτητη και ευεργετική για την υγεία μιας σχέσης.

6. Συνεχής και προσβλητική κριτική

Ο σύντροφός σας κριτικάρει μόνιμα τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μειώνει τα επιτεύγματά σας ή κοροϊδεύει τις φιλοδοξίες σας; Ακόμα κι αν γίνεται με αστείο τόνο, αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως απαράδεκτες και δείχνουν μεγάλη έλλειψη σεβασμού.

Το ίδιο συμβαίνει εάν δέχεστε συνεχή κριτική για το πώς ενεργείτε, σκέφτεστε ή αισθάνεστε. Αυτά μπορεί να είναι ξεκάθαρα και άμεσα ή μεταμφιεσμένα σε σαρκασμό, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια ασέβειας σε μια σχέση.

Γιατί εμφανίζονται σημάδια έλλειψης σεβασμού σε μια σχέση;

Δείτε Επίσης
Πέντε είδη σχέσης που καλύτερα να αποφύγετε (ή να τελειώσετε)!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η έλλειψη σεβασμού γίνεται σταθερό μέρος της σχέσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με την πάροδο του χρόνου, τα συναισθήματα αλλάζουν και η έλλειψη δέσμευσης ή κινήτρων του ατόμου το οδηγεί να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να σταματήσουν να κάνουν προσπάθεια να καλλιεργήσουν τον δεσμό και αντ’ αυτού να υιοθετήσουν υποτιμητικές ή προσβλητικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν από την αρχή. Συνήθως σχετίζονται με τις αξίες και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων που εμπλέκονται στη σχέση.

Τα μοντέλα σχέσεων που βλέπαμε στην παιδική ηλικία, οι μύθοι της ρομαντικής αγάπης που υποθέτουμε ως αληθινούς και άλλα επιζήμια πολιτισμικά στοιχεία μπορούν να μας κάνουν να σκεφτούμε ότι αυτός ο τρόπος σχέσης είναι φυσικός και αποδεκτός.

Ορισμένες προσωπικές ελλείψεις, όπως η έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης, οι φτωχές κοινωνικές δεξιότητες και ο ανασφαλής τρόπος προσκόλλησης, μπορούν επίσης να μας οδηγήσουν να διαπράξουμε ή να υπομείνουμε αυτές τις συμπεριφορές.

Η έλλειψη σεβασμού σε μια σχέση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα πρότυπα ασέβειας σε μια σχέση, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε για να τα αλλάξετε ή να σκεφτείτε να τερματίσετε τη σχέση. Άλλωστε, σας αξίζει το καλύτερο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σημάδια ασέβειας σε μια σχέση

Αν έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχει έλλειψη σεβασμού στη σχέση σας, πιθανότατα αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Πρώτα, πρέπει να αναρωτηθείτε εάν ο σύντροφός σας γνωρίζει την ακαταλληλότητα των στάσεων του και αναγνωρίζει και αναλαμβάνει την ευθύνη.

Εάν όχι, και αν δεν είναι πρόθυμοι να εργαστούν για να αλλάξουν τη δυναμική, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να τον προστατεύσετε και να φύγετε από αυτή τη σχέση.

Από την άλλη πλευρά, εάν και οι δύο είστε πρόθυμοι να διορθώσετε αυτήν την επιζήμια κατάσταση, υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε τις οποίες θα θέλαμε να συνοψίσουμε εδώ:

  • Και οι δύο πρέπει να δεσμευτείτε να κάνετε προσωπική εργασία (κατά προτίμηση με επαγγελματική βοήθεια) για να θεραπεύσετε ανθυγιεινά στιλ προσκόλλησης, φόβους, πεποιθήσεις και περιορισμούς που μπορεί να παρεμβαίνουν στη σχέση.
  • Είναι σημαντικό να αποκτήσετε και οι δύο τεχνικές συναισθηματικής ρύθμισης για να είστε σε θέση να κυριαρχείτε στα λόγια και στις αποφάσεις σας και να μην ενεργείτε με αυτόματο πιλότο. Το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, μας εμποδίζει να αντιδράσουμε με τρόπο που αργότερα μπορεί να μετανιώσουμε.
  • Πρέπει να μάθετε ότι η αυτοπεποίθηση και οι υγιείς κοινωνικές δεξιότητες είναι τα μεγάλα κλειδιά για τον τερματισμό της ασέβειας. Και οι δύο πρέπει να μάθετε να εκφράζετε τις απόψεις, τα συναισθήματα και τα αιτήματά σας με σεβασμό, αλλά σταθερά.
  • Ταυτόχρονα, πρέπει να ακούτε ο ένας τις ανάγκες του άλλου με την αληθινή πρόθεση να τις κατανοήσετε.

Τελικά, ο σεβασμός και η βαθιά αποδοχή του άλλου είναι τα θεμέλια για ένα ζευγάρι που έχει διάρκεια και υγιείς βάσεις. Επομένως, μην δικαιολογείτε την έλλειψη σεβασμού. Επίσης, μην το ανέχεστε ποτέ από φόβο μήπως χάσετε τον σύντροφό σας. Η προτεραιότητά σας πρέπει πάντα να είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.