Νιώθετε τον σύντροφό σας απόμακρο; Υπάρχει απάντηση!

Νιώθετε τον σύντροφό σας απόμακρο; Υπάρχει απάντηση!

Εάν είστε δεσμευμένη αυτή την περίοδο, είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίζετε το παρακάτω πρόβλημα: Ενώ εσείς προσπαθείτε να συζητήσετε με τον σύντροφό σας για πράγματα που αφορούν τη σχέση σας, εκείνος φαίνεται απόμακρος. Γιατί οι άντρες δυσκολεύονται να κάνουν προσωπικές συζητήσεις; Υπάρχει λύση;

Από τη Σοφία Κροκιδά

Προσπαθείτε να ανοίξετε συζήτηση μαζί του κι εκείνος δεν ανταποκρίνεται. Δυσκολεύεται να εκφράσει τις επιθυμίες του, τις ανάγκες και τα συναισθήματά του. Και αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο εμπόδιο ανάμεσά σας.

Δεν ξέρετε τι συμβαίνει στο μυαλό τους, η αδυναμία τους να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι κάτι κρύβουν από εσάς ή ότι απομακρύνονται από τη σχέση. Ακόμα κι αν αυτό δεν συμβαίνει, αυτό το συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη σχέση σας.

Είναι κάτι που προβληματίζει σχεδόν όλες τις γυναίκες. Και το πιο σημαντικό είναι ότι πολλές φορές ένας άντρας εμφανίζεται απόμακρος όχι επειδή το θέλει αλλά επειδή είναι η μόνη του επιλογή, γιατί έτσι έχει μάθει να «επικοινωνεί».

Γιατί οι άντρες μοιάζουν απόμακροι; Ένας βασικός λόγος είναι οι κοινωνικές προσδοκίες

Οι άντρες, όπως και οι γυναίκες, από μικροί δέχονται κοινωνικές πιέσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στην εικόνα που τους επιβάλλεται. Ακριβώς λόγω αυτής της κοινωνικής πίεσης, οι άντρες πρέπει να είναι σκληροί, δυνατοί και ανεξάρτητοι, χωρίς ποτέ να ζητάνε βοήθεια, ειδικά από μία γυναίκα.

Αν δείξουν κάτι αντίθετο, κάτι που δεν συνάδει με τα «αρρενωπά» χαρακτηριστικά, όπως το να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, αυτό ερμηνεύεται αμέσως, ως αδυναμία και δεν εξυπηρετεί την εικόνα του «σωστού» άντρα. Η αυτόματη αντίδρασή τους είναι να κλειστούν στο καβούκι τους.

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, οι άντρες συχνά αποφεύγουν να εκθέσουν τον εαυτό τους σε καταστάσεις που θα τους κάνουν να φανούν ευαίσθητοι και ευάλωτοι, όπως μία πιο προσωπική κουβέντα. Και η πρώτη τους αντίδραση είναι να απομακρυνθούν.

Ένας άντρας εμφανίζεται απόμακρος όχι επειδή το θέλει, αλλά επειδή έχει μάθει ότι πρέπει να αποφεύγει να είναι ευάλωτος.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή τη συμπεριφορά;

Υπάρχει λοιπόν τρόπος να αλλάξετε αυτή την κατάσταση και να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να σας ανοίγεται χωρίς ντροπή; Φυσικά!

Πρώτα από όλα να έχετε κατά νου ότι οι άνδρες συχνά νιώθουν ντροπή να ανοιχτούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Το πιο σημαντικό είναι να ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να είναι ευάλωτος και να ανταποκρίνεστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη όταν σας εκφράζεται, χωρίς να τον κρίνετε. Αυτό που θέλει ο καθένας μας άλλωστε σε μια σχέση είναι να μας καταλαβαίνουν και να μας αγαπάνε γι’ αυτό που είμαστε.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε μια σχέση είναι ότι αυτή  περιστρέφεται γύρω από την επικοινωνία. Οι άντρες βλέπουν τις γυναίκες ως περίπλοκα πλάσματα που μιλάνε διαφορετική γλώσσα, και οι γυναίκες δεν θυμούνται την τελευταία φορά που είχαν μια κανονική συζήτηση με τον σύντροφό τους.

Δείτε Επίσης
Γιατί περιμένουμε περισσότερα από τις σχέσεις μας από ποτέ;

Η αντίληψη ότι οι άντρες δεν είναι καλοί στην επικοινωνία θεωρείται πλέον παρωχημένη. Παρόλα αυτά, δυσκολεύονται να κουβεντιάζουν ανοιχτά.

Βέβαια, η αντίληψη ότι οι άντρες δεν είναι καλοί στην επικοινωνία θεωρείται πλέον παρωχημένη από ψυχολόγους και επιστήμονες, η οποία απλά διαιωνίζεται άδικα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας

Ψυχολογικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες μέσα σε μία σχέση συνήθως κουβεντιάζουν με τον σύντροφό τους, ώστε να έρθουν πιο κοντά και να χτίσουν πιο σφιχτούς δεσμούς. Όταν μία γυναίκα επιμένει να μιλήσει ο σύντροφός της για τα συναισθήματά του, τελικά τον φέρνει σε δύσκολη θέση.

Όχι μόνο γιατί η κοινωνία θέλει τους άνδρες δυνατούς αλλά και επειδή υπάρχουν σοβαρά νευρολογικά εμπόδια σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

Αν λοιπόν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας απομακρύνεται και δεν ξέρετε πώς να το διαχειριστείτε, θυμηθείτε ότι ίσως η λύση είναι να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.