Oι 3 πιο συχνοί ρόλοι του άνδρα: Ποιον αγαπούν οι γυναίκες περισσότερο;

Oι 3 πιο συχνοί ρόλοι του άνδρα: Ποιον αγαπούν οι γυναίκες περισσότερο;

Οι περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν τη ζωή υιοθετώντας έναν βασικό ρόλο που λειτουργεί σαν κουστούμι ή πανοπλία για αυτούς και μέσα από αυτόν πασχίζουν να εκφράσουν το δυναμικό τους. Αυτό τους βοηθά όχι μόνο να πορευθούν και να ανταπεξέλθουν στις όποιες προκλήσεις της ζωής αλλά και να συσχετιστούν με τα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους. Ποιοι είναι όμως, αυτοί οι ρόλοι; Πόσο εύκολο είναι για έναν άνδρα να ταυτιστεί με τον ρόλο του; Αλλά και ποιον ρόλο αγαπούν οι γυναίκες περισσότερο; Μία συνέντευξη-ποταμός με τον Ψυχοδυναμικό Ψυχολόγο Γιώργο Παπαγεωργίου θα μας λύσει πολλές απορίες.

Συνέντευξη στη Φλώρα Κασσαβέτη

Την ίδια ώρα που οι γυναίκες από τη φύση τους είναι προγραμματισμένες να παίζουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους ταυτόχρονα, επιτρέποντας στον πολυφωνικό τους εαυτό να εκφραστεί καλύτερα, οι άνδρες δυσκολεύονται αρκετά να το κάνουν αυτό γιατί είναι από τη φύση τους πιο… μονοκόμματοι. Το υποψιαζόσουν άραγε ποτέ αυτό; Κι όμως αυτή συνήθως είναι η αλήθεια.

«Οι άντρες αρέσκονται να μπαίνουν σε ρόλους για να εξυπηρετήσουν κυρίως την επικοινωνία τους με το άλλο φύλο και γενικά με τους ανθρώπους γύρω τους», εξηγεί ο Ψυχοδυναμικός Ψυχολόγος Γιώργος Παπαγεωργίου, Διευθυντής στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ και συνεχίζει λέγοντας:

«Έχοντας επισημάνει αυτή την ιδιαιτερότητα χρειάζεται να τονίσουμε και κάτι άλλο: πολύ συχνά οι άντρες -μιλώντας γενικά, γιατί δεν ισχύουν αυτά για όλους τους άνδρες- δεν είναι ψυχικά αυτάρκεις. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχική τους κατάσταση, η διάθεσή τους και τελικά η ευτυχία στη ζωή τους εξαρτάται από το πόσο εισπράττουν αναγνώριση από τις σημαντικές γυναίκες της ζωής τους».

Ποιες είναι όμως αυτές οι σημαντικές γυναίκες;

Είναι οι γυναίκες από τις οποίες η ψυχική αξιολόγηση έχει για κάθε άντρα μία αυξημένη σημασία. Μπορεί να  είναι η μητέρα που τους γέννησε και τους ανάθρεψε, μπορεί να είναι η σύζυγος ή η σύντροφός τους, μπορεί να είναι η κόρη τους, μπορεί να είναι η προϊσταμένη ή η  διευθύντρια τους ή ακόμα και η δασκάλα τους.

Απέναντι σε αυτές τις σημαντικές γυναικείες φιγούρες, οι άντρες χρειάζονται να προσδιορίσουν τον εαυτό τους. Και αυτήν την ανάγκη τους την εκφράζουν υιοθετώντας κάποιους ρόλους “κλισέ” τους οποίους εξηγεί αναλυτικά ποιοι είναι ο κύριος Παπαγεωργίου.

Ρόλος Νο1: ο άνδρας ΧΟΡΗΓΟΣ

Είναι ο άντρας που προσδιορίζει την αξία και τον βασικό σκοπό της ζωής του με το να είναι χορηγός ή πάροχος ή σπόνσορας ή… τραπεζίτης  για τους άλλους γύρω του. Τα πρόσωπα στα οποία συνήθως προσφέρει είναι κυρίως οι γυναίκες που τον περιβάλλουν και κατ’ επέκταση τα μέλη της οικογένειάς του.

Μπορεί να είναι ο αδερφός που στηρίζει οικονομικά τις αδερφές του, το παιδί που φροντίζει τους γονείς του, ο σύζυγος που έχει αναλάβει στο μεγαλύτερο ποσοστό να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της συζύγου του, ο μπαμπάς «πορτοφόλι» για τα παιδιά ή τα ανίψια του.

Η βαθύτερη ανάγκη πίσω από αυτόν τον ρόλο είναι η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ που ο ίδιος νιώθει ότι παίρνει μέσα από την προσφορά του προς τους άλλους.

Η προσφορά του δεν συνδέεται μόνο με το χρήμα αλλά γενικότερα με την ΠΑΡΟΧΗ αφού μπορεί να παρέχει εκτός από χρήματα και φροντίδα, εξυπηρέτηση, βοήθεια, συμπαράσταση στους άλλους.

Θα μπορούσαμε κάποιος να τον χαρακτηρίσει εύκολα ως “φροντιστικό” αλλά συνήθως υπάρχει μια παγίδα σε αυτόν τον ρόλο που επιλέγει ο άνδρας: τις περισσότερες φορές, υποσυνείδητα έχει δικό του εσωτερικό κίνητρο να δώσει αξία στον εαυτό του  άρα κατά κάποιο τρόπο δεν είναι αυθεντική η δοτικότητά του.

Είναι ο άντρας που προσφέρει και αφού προσφέρει ενδεχομένως να ζητάει και κάποια ανταμοιβή, την οποία αν δεν λάβει ως ανταπόδοση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύει παράπονο ή θυμό ή αγανάκτηση και να αναπτύξει διαταραχές που θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις του.

Ρόλος Νο2: ο άνδρας ΕΡΑΣΤΗΣ

Ο άντρας που προτιμά αυτόν τον ρόλο ξεχωρίζει και από κάποια έντονα συμπεριφορικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι δίνει σημασία στην εμφάνιση του ή προσπαθεί να μείνει για “πάντα νέος” ή… αθλητής ακόμη και ως μεσόκοπος. Μία δεύτερη συμπεριφορά που τον χαρακτηρίζει είναι ότι αρέσκεται να μιλάει πάρα πολύ για σεξ (είτε στα σοβαρά είτε αστειευόμενος).

Ταυτόχρονα προσπαθεί να γοητεύσει τους άλλους  ακόμα και αν δεν είναι πραγματικά γοητευτικός. Δίνει πολύ μεγάλη σημασία εκτός από την εμφάνιση, στους τρόπους και στην επικοινωνία και  η κύρια έγνοια του είναι στο πώς θα γοητεύσει τις γυναίκες γύρω του, ώστε να τον αξιολογήσουν θετικά, με κρυφή ελπίδα να κερδίσει σεξουαλική ή ερωτική συναλλαγή μαζί τους.

Το κύριο στοιχείο επομένως που αυτοί οι άνδρες προσφέρουν, όσο μπορούν και όσο αντέχουν βεβαίως, είναι το …σεξ και η γοητεία τους. Είναι σύνηθες αυτός ο τύπος άνδρα, να έχει ερωμένη ή να δυσκολεύεται να είναι πιστός σε μονογαμική σχέση.

Συχνά τον ξεχωρίζουμε από το ότι είναι πάντα βιαστικός, πάντα πολυάσχολος, πάντα συμπεριφέρεται σαν “κυνηγημένος από τον χρόνο”, πάντα προσπαθεί έντονα να κλέψει εντυπώσεις για λίγο αλλά μετά να απομακρυνθεί (τάχα έχει δουλειά ή υποχρεώσεις ή κάτι άλλο που από ανάγκη τον παρασύρει στην απομάκρυνση).

Βεβαίως, συχνά είναι αυτός που πηγαίνει κάπου με άδεια χέρια, αυτός που βολικά ξεχνάει υποχρεώσεις, αυτός που πολύ δύσκολα κερνάει ή προσφέρει υλικά αγαθά ή φροντίδα ή συμπαράσταση στους άλλους.

Κάποιες φορές περιγραφικά τον αποκαλούμε “άντρα-ταξί”, με την έννοια του ότι δεν γίνεται ποτέ “ιδιοκτησία της επιβάτιδας”. Όπως ένα ταξί, θα εξυπηρετήσει στη μετάβαση σε ένα προορισμό, σε ένα ταξίδι, σε μια απόδραση, σε μία βιαστική ή παράνομη σχέση.

Είναι πράγματι πολύ ευχάριστοι αυτοί οι άνδρες αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν σου ανήκουν ποτέ! Αυτοί οι άντρες είναι φευγάτοι και συχνά χαρακτηρίζονται κομήτες”, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πράγμα που έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο.

Ρόλος Νο3: ο άνδρας ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Είναι ο άντρας που μπαίνει σε ρόλο ταξιδιώτη και  εξερευνητή. Είναι κάπως σαν τον Οδυσσέα που ταξιδεύει στη ζωή του, προσπαθεί διαρκώς να πετύχει τους στόχους του, φροντίζει αλλά δεν θυσιάζεται, υγιώς σκεπτόμενος κοιτάει και τον εαυτό του, ώστε να μπορεί και να χαρεί τη ζωή αλλά και να συνεχίσει να προσφέρει δίνοντας.

Δεν εξαντλείται σε ψυχαναγκαστική προσφορά όπως ένας χορηγός, γιατί φροντίζει να φορτίζει τις μπαταρίες του. Είναι ο άντρας που γίνεται χορηγός σε όποιο «λιμάνι» (το «λιμάνι» σαφώς μπορεί να είναι και μια γυναίκα) πιάσει αλλά συνεχίζει και το προσωπικό ταξίδι της ζωής του στις ανοιχτές θάλασσες.

Όπου αφοσιώνεται, γίνεται χορηγός, ενώ για τους ή τις υπόλοιπες συνεχίζει να ταξιδεύει. Δηλαδή εισέρχεται περιορισμένα και στοχευμένα σε ρόλο “χορηγού”, ενώ  γενικότερα όταν κουραστεί -προκειμένου να φορτίσει τις μπαταρίες του- μπορεί να επιδιώξει να γίνει εραστής.

Είναι κάτι σαν σοφός που πάει και έρχεται. Είναι φροντιστικός αλλά όχι πάντα. Βεβαίως  δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια που έχει ένας χορηγός, αλλά ούτε είναι και παροδικός ή φευγάτος όπως ένας “εραστής”.

Αυτός ο άντρας είναι πιο περιπετειώδης, του αρέσουν τα δώρα, δίνει λίγες αλλά συχνά πολύτιμες συμβουλές σε όποιαν τον επιλέξει για σύντροφο ή συνοδοιπόρο ή καταφέρει να συνδεθεί μαζί του με οποιονδήποτε τρόπο.

Πόσο σύνηθες είναι ένας άνδρας να αλλάζει ρόλο; 

Πέρα όμως από αυτήν τη γενική περιγραφή που προαναφέρεται, προσέξτε το ενδιαφέρον: Πάρα πολλοί άντρες μπαινοβγαίνουν στους παραπάνω ρόλους, ανάλογα με το ποια γυναίκα έχουν απέναντί τους ή τις συνθήκες που προκύπτουν από τις σημαντικές σχέσεις στη ζωή τους.

Κάποιοι άλλοι άνδρες  πάλι, είτε από αφέλεια είτε από ανειλικρίνεια μπορεί να εγκλωβιστούν σε άλλο ρόλο από αυτόν που πραγματικά θα ήθελαν. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να είναι σε σχέση όπου τον καλοπιάνουν και να νομίζει ότι υποστηρίζει τον ρόλο του εραστή, ενώ στην πραγματικότητα τον θέλουν ως χορηγό, πάροχο, σπόνσορα, τραπεζίτη.

Δείτε Επίσης
10 πράγματα που κάνουν οι άντρες όταν ερωτεύονται

Με μεγάλη του δυσαρέσκεια θα αντιληφθεί (και για να το αντιληφθεί συνήθως χρειάζεται ψυχοθεραπεία) πως εκεί που νομίζει ότι είναι εραστής, ουσιαστικά τον έχουν μόνο ως χορηγό.

Μάλιστα άνδρες πού νομίζουν πως είναι εραστές και που διαπιστώνουν με λύπη τους πως τελικά είναι “εξαπατημένοι χορηγοί”, δηλαδή χορηγοί που τους έχουν εκμεταλλευτεί, συχνά οδηγούνται σε κατάθλιψη.

Υπάρχει βεβαίως και το ανάποδο: Κάποιος άντρας να νιώθει γοητευτικός, ποθητός, και να πιστεύει ότι τον θαυμάζουν στον ρόλο του χορηγού. Τελικά όμως να διαπιστώνει ότι απλώς αποτελεί μέλος ενός θεατρικού σε ρόλο που του έχουν δώσει άλλοι: Η σύζυγος, η κόρη, η μητέρα του, τάχα για να το θαυμάζουν, ενώ στην ουσία το κυριότερο που θέλουν από εκείνον είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους κι όχι κάποιαν σημαντική άλλη ή άλλες στην ζωή του.

Αυτή η κατηγορία πολύ συχνά εντοπίζεται στην περίπτωση του αγαπημένου γιού κάποιας δεσποτικής μαμάς, η οποία συνήθως  παρεμβαίνει και στον γάμο του γιού της, αν βέβαια κατορθωθεί να υπάρξει… γάμος ποτέ.

Τέλος στην τρίτη κατηγορία, ένας άντρας μπορεί να πορεύεται σαν “ταξιδιώτης” ή σαν “εξερευνητής” για να συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή ότι αυτό το έκανε σε όλη του τη ζωή, όχι από δική του επιλογή και επίγνωση, αλλά από φόβο να μπει σε έναν άλλον από τους δύο πιο ξεκάθαρους ρόλους: είτε ως χορηγός, είτε ως εραστής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο “ταξιδευτής” άνδρας τελικά συνειδητοποιεί ότι δεν έχει ταξιδέψει και τόσο πολύ στη ζωή του, αφού έχει στερηθεί το ταξίδι της ουσιαστικής σύνδεσης με σημαντικούς ανθρώπους γύρω του και αυτή η συνειδητοποίηση του προκαλεί μεγάλη στεναχώρια και αίσθημα κενού έως και κατάθλιψη.

Πόσο εύκολα αναγνωρίζει ένας άνδρας τον βασικό του ρόλο;

Πολλοί άνδρες γερνούν και δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν τον βασικό ρόλο που έπαιξαν ή παίζουν στη ζωή τους.

Φυσικά, το να καταφέρει να αναγνωρίζει ένας άνδρας τον ρόλο που έχει προτιμήσει να παίξει στη ζωή του και να κατανοήσει  γιατί ακριβώς τον επέλεξε, αλλά και τους λάθος ή ψεύτικους ρόλους που πιθανόν έχει παίξει, δεν είναι και τόσο εύκολο. Ιδιαίτερα όταν φτάνει σε αδιέξοδα στις σχέσεις του, αυτό αποτελεί το πρώτο καμπανάκι ότι ο άνδρας έχει ανάγκη από ψυχοθεραπεία.

Και όπως τονίζει σε αυτό το σημείο ο Ψυχολόγος, η ψυχοθεραπεία των ανδρών έχει διακριτές και σημαντικές διαφορές από εκείνη των γυναικών, ακριβώς επειδή οι άντρες δεν είναι συναισθηματικά τόσο “δουλεμένοι” όσο οι γυναίκες και υστερούν να αντιληφθούν τα βασικά βιώματα της ζωής τους με ψυχαναλυτικό τρόπο.

Τελικά ποιον ρόλο αγαπούν οι γυναίκες περισσότερο;

Η απάντηση του κυρίου Παπαγεωργίου ίσως σας εκπλήξει καθόλου ίσως και όχι.

«Οι γυναίκες δεν αγαπούν μεμονωμένα κανέναν από τους παραπάνω ρόλους και αν χρειαζόταν να επιλέξουν έναν και μόνο από αυτούς σίγουρα θα το έκαναν αποκλειστικά και μόνο από ανάγκη επιβίωσης.

Κάθε γυναίκα θα προτιμήσει συνήθως αυτόν τον άνδρα που μπορεί με ισορροπία και αρμονία να συνδυάσει ΚΑΙ τους τρεις ρόλους, εξυπηρετώντας όχι μόνο τις αληθινές δικές του εσωτερικές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζοντας το προφίλ του ασφαλή και ταυτόχρονα συναρπαστικού συντρόφου που κάθε γυναίκα ονειρεύεται.

Πόσο πιθανό είναι όμως να συναντήσεις έναν τέτοιον άνδρα; Απίθανο σίγουρα δεν είναι, όμως μην είσαι σίγουρη ότι κι αν τελικά τον συναντήσεις θα είσαι η κατάλληλη για αυτόν ή έτοιμη να υποστηρίξεις τους ρόλους του. Τίποτα δεν είναι εύκολο στις σχέσεις των ανθρώπων, δεδομένου ότι οι προαναφερθέντες ρόλοι πρέπει να βολεύουν τελικά όχι μόνο τον έναν αλλά και τα δύο μέλη της σχέσης.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.