Σεξ & σχέση: Υπάρχει η ιδανική συχνότητα για ένα ζευγάρι;
Πολλά έχουν ειπωθεί για αυτό το «καυτό» θέμα! Και σίγουρα όλοι θέλουμε μία πιο χαρούμενη και ικανοποιητική σχέση. Αλλά υπάρχει για κάτι τέτοιο… χρονοδιάγραμμα; Τι καθορίζει τελικά τις προσωπικές μας επιθυμίες; Οι άλλοι ή εμείς; Ας δούμε τι λένε μερικές ιατρικές μελέτες μήπως και καταλάβουμε κάτι καλύτερα!
Από τη Σοφία Κροκιδά
Κάποτε είχα διαβάσει ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν σεξ μια φορά την εβδομάδα. Όποτε λοιπόν, ερχόμουν σε επαφή με τον σύντροφό μου περισσότερες ή λιγότερες φορές σκεφτόμουν μήπως κάτι δεν πάει καλά.
Οι συγκρίσεις είναι πραγματικές. Είτε χαζεύεις άλλα ζευγάρια στο Instagram είτε συζητάς για την τέλεια σχέση που έχει η κολλητή σου με το αγόρι της, είναι εύκολο να νιώσεις ότι κάτι δεν κάνεις καλά, ειδικά σε πιο προσωπικά θέματα.
Πολλοί λένε ότι δεν πρέπει να κάνεις σεξ πριν το τρίτο ραντεβού, να μην συγκατοικήσεις πριν τον ένα χρόνο και να μην παντρευτείς πριν τα τρία χρόνια σχέσης.
Βέβαια, όλοι θέλουμε να έχουμε την πιο τέλεια σχέση. Αλλά γιατί πρέπει να ακολουθούμε το ίδιο χρονοδιάγραμμα με τους υπόλοιπους; Και αντίστοιχα, γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ με τον ίδιο ρυθμό; Ας δούμε τι λένε μερικές μελέτες για το θέμα αυτό.
Τον λόγο έχει η επιστήμη
Οι κοινωνιολόγοι λατρεύουν να μελετάνε τόσο τα ζευγάρια όσο και τις σεξουαλικές επαφές. Έτσι, υπάρχουν πολλές πληροφορίες γύρω από το πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ μέσα σε μια σχέση.
Μία από τις πιο πρόσφατες μεγάλες έρευνες έγινε το 2015, μελετώντας 30.000 ζευγάρια άνω των 40 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σεξ μια φορά την εβδομάδα είναι το ιδανικό. Τα ζευγάρια που έκαναν περισσότερο σεξ δεν ήταν λιγότερο ή περισσότερο χαρούμενα. Αυτά όμως που έκαναν λιγότερο ήταν λιγότερο ικανοποιημένα σεξουαλικά.
Ο μέσος ενήλικας προτιμά να κάνει σεξ 54 φορές τον χρόνο, δηλαδή περίπου μία φορά την εβδομάδα. Οι μελέτες γενικά συγκλίνουν ότι 1 φορά την εβδομάδα είναι η ιδανική συχνότητα!
Έρευνα του 2017 έδειξε ότι ο μέσος ενήλικας προτιμά να κάνει σεξ 54 φορές τον χρόνο, δηλαδή περίπου μία φορά την εβδομάδα.
Η αγαπημένη μου μελέτη όμως έρχεται από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon της Πενσυλβάνια. Κατά την έρευνα χώρισαν τα ζευγάρια σε δύο ομάδες: η ομάδα Α είχε μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή, ενώ η ομάδα Β έκανε δύο φορές περισσότερο σεξ από ό,τι κανονικά. Στο τέλος της έρευνας το γκρουπ Β ανέφερε ότι το τόσο πολύ σεξ τελικά δεν ήταν και τόσο διασκεδαστικό, αφού από ένα σημείο και μετά ένιωθαν ότι το έκαναν σαν αγγαρεία. Τα συμπεράσματα δικά σας!
Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών δεν καθορίζει την ευτυχία μιας σχέσης. Επιπλέον, είναι ανούσιο να συγκρίνουμε τη σχέση μας με των άλλων.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Η έρευνα του Carnegie Mellon είχε δίκιο. Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας και οι ανάγκες και των δύο ικανοποιούνται επαρκώς, τότε γιατί να αναρωτιέστε πόσο συχνά πρέπει να έρχεστε σε επαφή με τον σύντροφό σας; Είναι ανούσιο να συγκρίνουμε τη σχέση μας με των άλλων και να χαλάμε τις ισορροπίες που έχουμε βρει μεταξύ μας.
Η σεξουαλική πίεση προέρχεται από παντού και το να διαβάζουμε συνεχώς έρευνες σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ δεν βοηθάει. Άλλωστε, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών δεν καθορίζει την ευτυχία μιας σχέσης αλλά προκύπτει από το πόσο χαρούμενοι είμαστε μέσα σε αυτή.
Το στρες στη δουλειά, τα οικονομικά προβλήματα και άλλες δυσκολίες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία προκαλώντας πολλές φορές μειωμένη λίμπιντο. Το λιγότερο σεξ όμως δεν σημαίνει ότι η σχέση μας δεν είναι καλή.
Είτε κάνετε σεξ τέσσερις φορές την εβδομάδα και απολαμβάνετε κάθε δευτερόλεπτο είτε περνάτε υπέροχα στο κρεβάτι μια φορά στις δύο εβδομάδες, μην δίνετε σημασία στην ποσότητα. Εμείς καθορίζουμε το τι είναι «κανονικό» στη σχέση μας, όχι η επιστήμη. Και στο κάτω κάτω, τι σημαίνει «κανονικό»;